Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «δια ταύτα» των ραντεβού με τους αρχηγούς και το  υπουργικό

Χωρίς ουσιαστική κατάληξη τα πρώτα τετ α τετ με Θεοδωράκη-Λεβέντη. Είδε Κουτσούμπα, βλέπει Γεννηματά-Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ δείχνει… ανασχηματισμό και απονέμει εύσημα στον Ευ. Τσακαλώτο.

Τα «δια ταύτα» των ραντεβού με τους αρχηγούς και το  υπουργικό

Χωρίς «δια ταύτα» αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα οι διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προκύπτει τόσο από τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών όσο και από τις συζητήσεις που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τα ενημερωτικά τετ α τετ με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία στο Eurogroup και το Κυπριακό αποφασίσθηκαν στο πλαίσιο του «θεσμικού ευπρεπισμού», χωρίς να υπάρχει κάποια «ψευδαίσθηση» ότι θα επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης για να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης -από το οποίο θα κριθεί η έξοδος από την επταετή κρίση.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε στους προέδρους του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων ότι ο συνδυασμός των αποφάσεων του 2016 μαζί με τον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, τις προβλέψεις για ανάπτυξη και τις δεσμεύσεις για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, συγκροτούν έναν «αλγόριθμο» που, με τη σειρά του, προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος.

Τους είπε επίσης ότι η συμφωνία στο Eurgoroup πέρασε θετικά στις αγορές και, επομένως, είναι βάσιμος ο στόχος να μην υπάρξει τέταρτο δανειακό πρόγραμμα και να βγει η χώρα αυτοδύναμα στις αγορές.

Ο κ. Θεοδωράκης πάντως συνέπλευσε με τους λοιπούς αρχηγούς (πλην του κ. Κουτσούμπα) στην κριτική προς την κυβέρνηση για «ανεπίτρεπτη καθυστέρηση» στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενώ ο κ. Λεβέντης ζήτησε (για άλλη μία φορά) τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, διότι, όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας «είναι πεπεισμένος να πάει την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά το κόμμα του δεν πιστεύει στην Ευρώπη» και άρα «χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Ο Ρέγκλινγκ δείχνει... ανασχηματισμό

Όσο κι αν φαίνεται σουρεαλιστικό, στο κλίμα Λεβέντη κινήθηκε και ο... Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας (στην ΕΡΤ): «Δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο ορισμένοι άλλοι υπουργοί κάποιες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, και αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και στο ευρωπαϊκό κοινό».

Ο επικεφαλής του ESM δεν ζήτησε φυσικά... οικουμενική κυβέρνηση, ωστόσο με τον τρόπο του έθεσε την προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την έξοδο στις αγορές: ή να «συμμορφωθούν» οι διαφωνούντες υπουργοί ή να αντικατασταθούν.

Παρεμπιπτόντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού «αυτή τη στιγμή», δηλαδή εντός του καλοκαιριού, καθώς το ζητούμενο τώρα είναι να τρέξουν «τον μαραθώνιο της ανάπτυξης και της καθημερινότητας» όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Η αξιολόγηση, λένε, θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και ο πρωθυπουργός θα κρίνει εάν και ποιες αλλαγές χρειάζονται στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Υπουργικό Συμβούλιο

Αυτό το μήνυμα θα περάσει ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο (που αναμένεται να συγκαλέσει αύριο). Κατά τις πληροφορίες, θα γίνει το πρώτο «τσεκάρισμα» των υπουργικών πεπραγμένων στη βάση των συγκεκριμένων πλάνων που τέθηκαν στο συμβούλιο του Απριλίου... και ανατέθηκαν προς παρακολούθηση στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα εντείνει τις στοχευμένες επισκέψεις του σε υπουργεία (π.χ. Εργασίας) και επιχειρήσεις-πρότυπα, δηλαδή που τηρούν τις εργασιακές σχέσεις (συνθήκες-αμοιβές) ή κάνουν επενδυτικά βήματα, καθώς και σε τομείς όπου εφαρμόζεται η κοινωνική οικονομία.

Χωρίς Θερινά Τμήματα...

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Επισήμως, θα τον ενημερώσει για τα παραπάνω ζητήματα (συμφωνία Eurogroup και Κυπριακό), ωστόσο δεν αποκλείεται η ενημέρωση να επεκταθεί και σε ορισμένες «καυτές» κυβερνητικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τη Βουλή.

Όπως είναι γνωστό, με εισήγηση του κ. Βούτση η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να μη διακόψει ούτε φέτος τη λειτουργία της η Ολομέλεια, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες, όπως η Εξεταστική για την Υγεία, που δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες Θερινών Τμημάτων.

Επίσης, μια σειρά από δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή εις βάρος πρώην υπουργών θα πρέπει να «φτάσουν» στην Ολομέλεια, προκειμένου να αποφασιστεί η σύσταση άλλων Εξεταστικών επιτροπών για τη διερεύνησή τους ή η αρχειοθέτησή τους.

Για Καμμένο-«ισοβίτη»

Όσο για το θέμα που έχει προκύψει με τα δημοσιεύματα για τον Πάνο Καμμένο (σ.σ. τη συνομιλία που είχε με ισοβίτη για συγκεκριμένη υπόθεση), τμήμα της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη ΝΔ, εξακολουθεί να θέτει στον κ. Τσίπρα «θέμα για τον υπουργό Άμυνας».

Ο κ. Θεοδωράκης το έθεσε και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ωστόσο το Μαξίμου απαντά πως πίσω από τον θόρυβο κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, όπως ξέρει να την κάνει», είναι η επωδός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v