Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα ακούσουν - τι θα πουν οι αρχηγοί στον Τσίπρα

Με «μικρό καλάθι» προσέρχονται στο Μαξίμου Κουτσούμπας, Γεννηματά και Μητσοτάκης. «Δεν περιμένουμε τίποτα ουσιαστικό», εκτιμά η οδός Πειραιώς. Για «άλλη μια χαμένη ευκαιρία» κάνει λόγο η Χαριλάου Τρικούπη.

Τι θα ακούσουν - τι θα πουν οι αρχηγοί στον Τσίπρα

Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι κατά χρονική  σειρά θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου σήμερα, ολοκληρώνεται ο γύρος των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενα το Eurogroup και το Κυπριακό.

Οι εξελίξεις και στα δύο είναι ραγδαίες και ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να θέσει υπόψη και της αντιπολίτευσης τα νέα δεδομένα, με την ελπίδα να βρεθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πάντως, δεν δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση, καθώς μετά την έντονα κριτική στάση που επέδειξαν χθες Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης απέναντι στις κυβερνητικές θέσεις, η ιστορία αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα από τους άλλους τρεις αρχηγούς.

Η στάση, άλλωστε, των επικεφαλής της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό και σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων. Όπερ σημαίνει  ότι και από τα σημερινά ραντεβού, όπως αναμενόταν, οι προσδοκίες είναι ελάχιστες.

«Ό,τι ήταν να πει, τα έχει πει ο κ. Τσίπρας. Δεν περιμένουμε τίποτα ουσιαστικό από αυτή τη συνάντηση», σημειώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν σκοπεύει να μπει σε εκτενή συζήτηση σήμερα με τον πρωθυπουργό. Αντίθετα, αυτό θα επιδιώξει να συμβεί δημοσίως και συγκεκριμένα στη Βουλή, με την πραγματοποίηση της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης που ζήτησε η ΝΔ και θα γίνει μάλλον σε μία εβδομάδα. Είναι μία ακόμα καλή ευκαιρία, εκτιμούν στη ΝΔ, προκειμένου «να εκτεθεί ο Αλέξης Τσίπρας και να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, απολογούμενος για την επιβάρυνση που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία». Υπέρ της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής τάσσεται και ο Αντώνης Σαμαράς, που συναντήθηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της ΝΔ. 

Οι δύο άνδρες φέρονται να συμφώνησαν στο ότι η επίθεση στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μετωπική, προτάσσοντας τις «ανακολουθίες» μεταξύ λόγων και πράξεων από τα κυβερνητικά στελέχη. Το σημερινό προσκλητήριο του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς, ερμηνεύεται από την οδό Πειραιώς ως μια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει εντυπώσεις, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και την αντιπολίτευση.  

Χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι «παρόλο που ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση δεν πήρε καμία ουσιαστική θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν». Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει, η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος, μετά τα μέσα του 2018, ενώ δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, επίσης σε πολύ υψηλούς τόνους, κάνει λόγο για «άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση και άλλη μια ευκαιρία χαμένη» για τη χώρα. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η πολιτική την οποία εφάρμοσε κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια οδηγεί αποκλειστικά και μόνο στη σκληρή λιτότητα και την ύφεση, χωρίς μάλιστα προοπτική ανάκαμψης. Στο Eurogroup, θα πει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδιναν πριν τρεις εβδομάδες, αλλά... βελτίωσε τις διατυπώσεις. Χαρακτηρίζει ως «προίκα» των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις νέες γενιές τη λιτότητα μέχρι το 2060. Η συνολική και ψύχραιμη αποτίμηση των συμπερασμάτων του πρόσφατου Eurogroup, κατά την κ. Γεννηματά, «όχι μόνο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά  αντίθετα εντείνει την ανησυχία μας για το μέλλον». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v