Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η διαχείριση των αποτελεσμάτων του Eurogroup της Πέμπτης, με τις δύο πλευρές να ξεδιπλώνουν τις εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές τους προκειμένου να πείσουν τους πολίτες. Και αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν να δώσουν πανηγυρικό τόνο στις εξελίξεις, η ΝΔ θέλει να ακυρώσει εξ αρχής τη συγκεκριμένη επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου, επιβάλλοντας την δική της ατζέντα και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το θέμα, ώστε «η κοινωνία να μάθει την αλήθεια». Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι, μέσω της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να «στριμώξει» τον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα του όχι μόνο για τον τελευταίο μήνα, αλλά για όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.
Έμφαση η ΝΔ δίνει αφενός στο «υψηλό», όπως το χαρακτηρίζουν, κόστος της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς και σε όσα η κυβέρνηση δεν κατάφερε στην διαπραγμάτευση και στην τελική συμφωνία, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της: στην ταυτόχρονη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Στους στόχους αυτούς απέτυχε ο κ. Τσίπρας και μαζί με τον κ. Τσίπρα απέτυχε και η χώρα. Μας είχε πει ότι στο τέλος κερδίζουν οι καλοί.
Δεν κέρδισε τίποτα για τη χώρα και εξακολουθεί να κάνει πολύ κακό στην πατρίδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον Alpha, αν και αναγνώρισε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης «αποφύγαμε την καταστροφή».
Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι με τα τελευταία δεδομένα και την οικονομική ανάσα από τα 8,5 δις, η κυβέρνηση κέρδισε και πολιτικό χρόνο, αν και -όπως υποστηρίζει- οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι πάντα προβλέψιμες. Ο ίδιος θα συντηρήσει το αφήγημα των εκλογών, δεσμευόμενος εκ μέρους του κόμματός του την «μεταρρυθμιστική αξιοπιστία που δεν υπάρχει σήμερα και ένα συνολικό πρόγραμμα αλλαγών, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα Μνημόνια».
Κάνει δε λόγο για μια «σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία ζητά πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό και θέλει από τη ΝΔ να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που πορευόμαστε σήμερα. Και πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και χρέος μου είναι ακριβώς να εκφράσω αυτήν τη σιωπηλή πλειοψηφία», τονίζει.
«Διαρκή λιτότητα»
Πέραν του τι θα μπορούσε να είχε πετύχει η χώρα εάν ο κ. Τσίπρας διαπραγματευόταν διαφορετικά, ο κ. Μητσοτάκης θα επενδύσει το επόμενο διάστημα και «στο κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στην κοινωνία με τη διαρκή λιτότητα, την υψηλή φορολογία και την μείωση συντάξεων και αφορολογήτου». Και αυτά, όπως καταγγέλλει, χωρίς θετικά μηνύματα για ανάπτυξη της οικονομίας μας, δεδομένων των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% για πέντε χρόνια.
«Τώρα που χρειαζόμαστε τη μείωσή τους, να πάρουμε λίγο αέρα, να αναπτυχθεί η οικονομία, η κυβέρνηση δεν το έχει πετύχει. Εξάλλου, αυτήν τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια δέσμευση για 40 και πλέον χρόνια, μέχρι το 2060. Εγώ δεν ξέρω καμία χώρα να μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, έστω και με το 2%, για 43 χρόνια», τονίζει.
Παράλληλα, θα εστιάσει σε προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, η επίλυση των οποίων -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι κρίσιμη για την πορεία της χώρας και την ανατροπή της δυσμενούς εικόνας που υπάρχει για το κράτος, τις δομές και την λειτουργία του.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η δημόσια ασφάλεια και η παιδεία, στα οποία τις τελευταίες μέρες έχει σηκώσει ιδιαιτέρως τους τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα συνεχίσει τις στοχευμένες περιοδείες και την επαφή με ειδικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.