Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δεν αιφνιδίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέμενε «λευκό καπνό» από τη συνεδρίαση, όπως επίσης και ότι η κυβέρνηση απλώς θα έπαιρνε ό,τι της έδιναν οι δανειστές.
«Πρόκειται για μια αναμενόμενα κακή απόφαση», ήταν το πρώτο άτυπο σχόλιο της οδού Πειραιώς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη να σημειώνει ότι πέραν της υποδόσης των 8,5 δισ., η ελληνική πλευρά το μόνο που έλαβε ήταν «ευχολόγια για το μέλλον όσον αφορά το χρέος. Ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε καν ολόκληρη τη δόση».
Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίτησή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση, ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης, για την Οικονομία, τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση. Στην αίτηση τονίζεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και την Οικονομία. «Υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πολυετή λιτότητα και ζητά την προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πεποίθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση μετά το Eurogroup, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «με βασικό του μέλημα τη βούληση για διατήρησή του στην εξουσία, υποχώρησε σε όλες τις "κόκκινες γραμμές" που είχε χαράξει, ενώ δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν από τρεις εβδομάδες απέρριψε». Τα γαλάζια στελέχη εγκαλούν τον πρωθυπουργό για «χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση, η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν. Αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες από το πολύ σκληρό τέταρτο μνημόνιο και η πολυετής λιτότητα», σημειώνουν.
Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, κομματικός παράγοντας υπενθυμίζει ότι «η συμφωνία του 2012 την έφερνε κατά τη διάρκεια προγράμματος, ενώ με την παρούσα απόφαση, οι κυβερνητικοί εταίροι τη μετέθεσαν για το τέλος του προγράμματος. Σχετικά με τις αγορές, όπως επισημαίνει, επί Σαμαρά, η χώρα βγήκε ανοιχτά στις αγορές, κάτι που δεν μπορεί να πράξει τώρα, ενώ δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του για τη ρήτρα ανάπτυξης και σύνδεσής της με το χρέος. «Η τακτική "Δουλέψτε περισσότερο, για να μας πληρώνετε μεγαλύτερες δόσεις" δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, κατά τη ΝΔ, υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας μας και ουσιαστικά τιμωρεί τους Έλληνες. Έτσι, επισημαίνουν στο γαλάζιο οικονομικό επιτελείο, αντί η ανάπτυξη να αποτελεί μέσο για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, επιστρέφοντας σε εκείνους τα οφέλη από την πρόοδο της οικονομίας, θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «για να γίνει ρύθμιση του χρέους, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να παραμένει στάσιμη και οι πολίτες να εξακολουθούν να βιώνουν τον δικό τους… Γολγοθά».
«Ευκαιρία χαμένη»
Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση και μια ευκαιρία χαμένη». Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς, χάνει πάντα η Ελλάδα». Τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22 Μαΐου, σημειώνει, «η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε. Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλικαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση». Η κυβέρνηση Τσίπρα, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «κοστίζει ακριβά στον τόπο. Ό,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη».
Με ειρωνικά σχόλια υποδέχθηκε το Ποτάμι τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης. «Δεν κουραστήκαμε να νικάμε τελικά. Δεν έχει περάσει Eurogroup δίχως ένα μικρό θρίαμβο!», ανέφερε, μέσω twitter, ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας.
Σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που βλέπει παντού νίκες, σημειώνουν στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, η απόφαση προβλέπει εφαρμογή μέτρων, στον βαθμό που είναι απαραίτητο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και δίχως να δημιουργεί επιπλέον κόστος στα άλλα κράτη-μέλη.