Συμφωνία για εκταμίευση μέρους της δόσης και ίσως μια «όμορφα διατυπωμένη» υπόσχεση για το χρέος, αντίστοιχη με αυτήν του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, βλέπει η ΝΔ στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Παρά τις -όπως τις χαρακτηρίζουν στην οδό Πειραιώς- «θεατρικές αναφορές - διαρροές ανώνυμου κυβερνητικού αξιωματούχου για μεγάλη απόσταση από τη λύση», το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η χώρα μας να λάβει ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν και τα υπόλοιπα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και για να κινηθεί επιτέλους, έστω και για λίγο, η οικονομία, αφού «η ανάπτυξη είναι απαγορευμένη λέξη για τη σημερινή κυβέρνηση». Πιθανή αναφορά πάντως στο χρέος, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα συνοδευτεί από πολλές προϋποθέσεις, οι οποίες, με τα παρόντα δεδομένα, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να τηρηθούν.
Έντονος είναι ο προβληματισμός στο γαλάζιο επιτελείο για την επιχείρηση σύνδεσης των μέτρων ελάφρυνσης χρέους με την ανάπτυξη. «Αν εννοεί ο κ. Τσίπρας ότι, όταν αναπτύσσεται η οικονομία, αναστέλλεται η ελάφρυνση του χρέους, αυτή είναι μία πολύ κακή ιδέα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, με το θέμα να έχει συζητηθεί μεταξύ του προέδρου του κόμματος και των συμβούλων του επί των οικονομικών.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούμε ως χώρα σε μια κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας και διαρκούς επιτροπείας», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, επισημαίνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού των δεδομένων και των στόχων ανά πενταετία. «Θα είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία μια κρίση χρέους να διαρκεί τόσο πολλά χρόνια. Δεν μπορεί το μέρισμα της ανάπτυξης να φεύγει εκτός χώρας», σημειώνει η ίδια πηγή.
Νέα συμφωνία
Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις, η ΝΔ θεωρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για χρονικό διάστημα 5 ετών. «H επίτευξη όμως τέτοιων πρωτογενών πλεονασμάτων και η διατήρησή τους για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα όταν μία χώρα αντιμετωπίζει μακροχρόνια ύφεση και υψηλή διαρθρωτική ανεργία, δεν είναι εφικτή. Και σίγουρα είναι αντιαναπτυξιακή», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη σύναψης μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές, με «σαφώς πιο ρεαλιστικούς στόχους από τους σημερινούς».
Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι με την πολιτική του «έκαψε» το θέμα του χρέους, καθώς «σε δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαζε τα δεδομένα. Το Μάιο του '15, όταν απεμπόλησε ο κ. Τσίπρας, με την υπογραφή του, την ποσοτική απομείωση του χρέους και, το 2016, όταν ουσιαστικά, πάλι με την υπογραφή του, δέχθηκε πως η συζήτηση για το χρέος θα πάει στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του ’18».
Ταυτόχρονα, λένε στη ΝΔ, «βρισκόμαστε εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα από τις 5 Δεκεμβρίου του 2016. Από τότε έχουν περάσει 6 Eurogroup και ακόμα περιμένουμε», αναφέρει γαλάζια πηγή, που υπενθυμίζει τη θέση του κόμματος για το χρέος, εστιάζοντας στην επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής, καθώς και στα σταθερά, χαμηλά επιτόκια.
«Το χρέος είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα αλλά η πρόταξή του σε χρόνο μη κατάλληλο είναι ένα τεράστιο λάθος και μια τεράστια παγίδα στην οποία έχει μπει δύο φορές αυτή η ερασιτεχνική και μη ικανή κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που εκτίμησε ότι «ενόψει γερμανικών εκλογών δεν υπάρχει χειρότερος χρόνος για να πιέσει η ελληνική πλευρά για τη ρύθμιση του χρέους».