Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο crash test της κυβέρνησης με... τους βουλευτές της

Ψηφοφορία για τις «ουρές» των προαπαιτουμένων, με αιχμή συντάξεις - συλλογικές συμβάσεις. Βουλευτικό ξέσπασμα για τα «καψώνια» των δανειστών και την αρχική υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης. Οι κατά Τσακαλώτο ελληνικές προσδοκίες από το Eurogroup.

Νέο crash test της κυβέρνησης με... τους βουλευτές της

Άλλο ένα crash test θα έχει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση με... τους βουλευτές της, καθώς ξεκινά σήμερα η επείγουσα συζήτηση και ψηφοφορία επί των πέντε τροπολογιών με τις «ουρές» των προαπαιτουμένων.

Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το απόγευμα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει να είναι ονομαστική. Εάν το αίτημα υποβληθεί στο «παρά πέντε», δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να οριστεί για τη Δευτέρα.

Για την ιστορία, οι πέντε τροπολογίες εντάχθηκαν στο μοναδικό διαθέσιμο νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή προς ψήφιση στην Ολομέλεια και αφορά... την Αλιεία.

Ξέσπασαν για τα «καψώνια»

Δεδομένου ότι οι επώδυνες τροπολογίες είναι οι δύο που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην παράταση του «παγώματος» των συντάξεων μέχρι και το 2022, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν χθες το απόγευμα να ενημερώσουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου.

Αρχικά είχαν ειδοποιηθεί να προσέλθουν προς ενημέρωση-συζήτηση οι βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές Οικονομικών και Εργασίας της Βουλής, ωστόσο στη συνέχεια το προσκλητήριο έφτασε σε όλους.

Το κλίμα ήταν, φυσικά, βαρύ. Πέραν του περιεχομένου των δύο επίμαχων τροπολογιών, το «ξέσπασμα» πολλών αφορούσε στην υπεραισιοδοξία που εκφράσθηκε τον προηγούμενο μήνα συνολικά από την κυβέρνηση (και ειδικά από το επιτελείο της) για την έκβαση του προηγούμενου Eurogroup.

«Γιατί σηκώνουμε πάντα τον πήχη ενώ στο τέλος περνάμε από κάτω;» και «πόσα καψώνια θα μας κάνουν ακόμη οι δανειστές ζητώντας συνεχώς νέα μέτρα χωρίς να τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις;», ήταν τα βασικά ερωτήματα, τα οποία, στην ουσία, έμειναν αναπάντητα.

Για την απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίσει άρον άρον τις «ουρές», την απάντηση έδωσε ο κ. Τσακαλώτος: για να πάμε στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης χωρίς εκκρεμότητες, που θα έδιναν το άλλοθι στους «σκληρούς» να διακόψουν κάθε συζήτηση για το χρέος και «να τραβήξουν τη διαπραγμάτευση... άλλον ένα μήνα».

Απόψεις για ρήξη ή απειλές για καταψήφιση πάντως δεν ακούστηκαν.

Σε καλή τροχιά...

Αναφορικά με τις προσδοκίες από το επικείμενο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για συμφωνία που, σε γενικές γραμμές, θα αναφέρει ότι το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας με βάση τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν και τη δέσμευση όλων των πλευρών ότι επίκειται προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνσή του.

Στις ερωτήσεις εάν μία τέτοια εξέλιξη θα είναι αρκετή για τον Μάριο Ντράγκι να εισηγηθεί στην ΕΚΤ την ένταξη της χώρας στο QE, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω, για το οποίο δουλεύουν αυτές τις ώρες όλες οι πλευρές.

Η αίσθηση που αποκόμισαν οι βουλευτές είναι ότι η κυβέρνηση χαμηλώνει τις προσδοκίες για το QE, τουλάχιστον για τώρα (σ.σ. Ιούνιο), αν και στο παρασκήνιο εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει θετική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κατάληξη του Eurogroup να είναι τέτοια που να «βγάζει» τη χώρα από το καθεστώς της «εξαιρετικά προβληματικής οικονομίας» και να την εντάσσει στις «υπερχρεωμένες», στις οποίες ανήκουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Διαβεβαίωση Αχτσιόγλου

Από την πλευρά της, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε αρνητικά στις παρατηρήσεις βουλευτών ότι η «διόρθωση» (μέσω της τροπολογίας) στο νόμο αφήνει στον αέρα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, για την οποία «πανηγύρισε» η κυβέρνηση όταν έκλεισε η τεχνική συμφωνία τον Απρίλιο.

Διαβεβαίωσε μάλιστα η ίδια, ως νομικός, ότι η τροπολογία δεν πλήττει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, που αποτελούν τον πυρήνα των συλλογικών συμβάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v