Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαρτί της «ανάπτυξης» ρίχνει η κυβέρνηση ενόψει Eurogroup

Η πρόταση για αναπτυξιακό πακέτο που θα γεφυρώσει τις διαφορές ΔΝΤ-Βερολίνου. Για «κινητοποίηση» (των κεντρικών παικτών) μιλά ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, με στόχο συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Γιούνκερ-Μακρόν και στο βάθος… Σόιμπλε. «Είμαστε έτοιμοι -περιμένουμε το σήμα» δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας.

Το χαρτί της «ανάπτυξης» ρίχνει η κυβέρνηση ενόψει Eurogroup

Συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης μέσω... ανάπτυξης, δείχνει η «κινητοποίηση» (κατά τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ) των κεντρικών διαπραγματευτικών παικτών, που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα 24ωρα.

Προς επίρρωση των πληροφοριών που θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να μην επιθυμεί παραπομπή του ελληνικού θέματος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Λεμέρ γνωστοποίησε χθες μέσω twitter τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και με τον Ιταλό ομόλογό του Π. Παντοάν, αναφέροντας για την πρώτη: «Συνάντηση με Γ. Ντάισελμπλουμ για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έως τότε κινητοποίηση για μια από κοινού εργασία, για μια λύση για την Ελλάδα».

Το κριτήριο-κλειδί

Η λέξη-κλειδί γι' αυτή τη λύση είναι η «ανάπτυξη» και δόθηκε, επισήμως, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στα γνωστά δύο κριτήρια που θέτει η ελληνική πλευρά για συμφωνία στο χρέος, δηλαδή στον σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων και στη δυνατότητα να κάνουν όλοι οι θεσμοί (και η ΕΚΤ) θετικές μελέτες βιωσιμότητας, πρόσθεσε και ένα τρίτο: «Να προσδιοριστούν (στη συμφωνία) συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο».

Όπως διευκρίνισε, η ένταξη στη συζήτηση τέτοιων παρεμβάσεων (π.χ. επενδυτικών πακέτων και παρεμβάσεων) θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βελτιώσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ώστε να γεφυρωθεί η διαφορά με τις αισιόδοξες προβλέψεις της ευρωπαϊκής πλευράς.

Γιούνκερ-Μακρόν και στο βάθος… Σόιμπλε

Κατά τις πληροφορίες, η παράμετρος της «ανάπτυξης» βρίσκει σύμφωνους όχι μόνο τους Γιούνκερ-Μακρόν αλλά… και τον Β. Σόιμπλε. Η εν λόγω πρόταση πάντως διαφέρει από την αρχική που φέρεται να έριξε στο τραπέζι (προ δύο εβδομάδων) ο Γάλλος πρόεδρος, να συνδεθεί δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους με την πορεία της οικονομίας.

Στους βασικούς αποδέκτες του νέου σχεδίου απεμπλοκής ανήκει ο Μάριο Ντράγκι καθώς εκτιμάται ότι μία τέτοια συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο QE, «αν όχι τώρα, σίγουρα στο τέλος του καλοκαιριού».

Επ' αυτού, κυβερνητικός παράγοντας εξηγούσε χθες ότι από τα επίσημα «αιτήματα» της ελληνικής πλευράς αφαιρέθηκε η άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, προκειμένου να μην αξιοποιείται από τους αντιπάλους του κ. Ντράγκι ως μοχλός πίεσης... για το αντίθετο.

Α. Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε το σήμα

Το αναπτυξιακό κριτήριο ανέδειξε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση του Concordia: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές είναι έτοιμοι, οι αγορές είναι έτοιμες και το μόνο που περιμένουν είναι ένα σήμα από τους θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα. Ένα σήμα ότι οι εταίροι μας θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα», είπε δίνοντας το στίγμα.

Με τη σειρά του, ανέφερε την 15η Ιουνίου (Eurogroup) ως το ορόσημο της «αναγκαίας και εφικτής συμφωνίας», με την επισήμανση ότι «τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις επόμενες δεκαετίες».

Σε ανάλογο μήκος κύματος αλλά απευθυνόμενος (και) στους Ευρωπαίους πολίτες-φορολογούμενους, κινήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσα από συνέντευξη στη Handelsplatt: «Ούτως ή άλλως, όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να αποπληρώσει τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Αναμφισβήτητα αυτό θα ήταν ‘μουσική στα αυτιά’ κάθε Ευρωπαίου φορολογούμενου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v