Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε ο Α. Τσίπρας

Tα νέα δεδομένα μετά την κίνηση Λαγκάρντ, η ελληνική πρόταση και τα όρια του συμβιβασμού στο Eurogroup.

Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε ο Α. Τσίπρας

Υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η πρόταση Λαγκάρντ για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σήμερα το πρωί την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο η κατάσταση που διαμορφώνεται δέκα ημέρες πριν το Eurogroup, η ελληνική πρόταση και τα όρια του συμβιβασμού.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση, στις 12:30 καθώς προηγήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Λιάκος).

Όπως προκύπτει από την πρώτη (μετά από καιρό) δημόσια τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, το Ταμείο υπαναχωρεί από την αρχική του θέση «ή συμφωνία για το χρέος ή δεν συμμετέχουμε», πάνω στην οποία ωστόσο είχε στηρίξει η Αθήνα τις προσδοκίες για υπερατλαντική πίεση στον Β. Σόιμπλε.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η νέα πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών («δια των δορυφόρων του») στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι «κατά τι βελτιωμένη» από την προηγούμενη.

Το ερώτημα συνεπώς είναι εάν αυτό το «κατά τι» θα οδηγήσει σε μία κίνηση που θα δίνει «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους και θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει στην ένταξη της χώρας στο QE.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η ΕΚΤ «θα μπορούσε» να ανάψει το πράσινο φως για αγορά ομολόγων «μεσοπρόθεσμης» διάρκειας, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Δεν πέρασε απαρατήρητη πάντως η επιλογή του Μαξίμου, δια του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, να αφαιρέσουν από το λεξιλόγιο τις προηγούμενες ημέρες τον όρο «ποσοτική χαλάρωση» και να παρουσιάζουν ως στόχο την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

«Με QE αυτή η πρόσβαση θα είναι πιο εύκολη και άμεση, μπορούμε και χωρίς αυτό αλλά η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και με υψηλότερα επιτόκια», σημείωνε προ ημερών κυβερνητικός παράγοντας με γνώση της διαπραγμάτευσης.

Ποιος θέλει «κρίση α λα 2015»;

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την ενημέρωση για τα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο κ. Τσίπρας θα θέσει προς συζήτηση τα όρια του συμβιβασμού.

Και τα διλήμματα, δεδομένου ότι ένα νέο ναυάγιο όχι μόνο στο Eurogroup αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις «α λα 2015», τις οποίες κανείς δεν δείχνει να θέλει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v