Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κατηγορώ» της ΝΔ για το χρέος

Οι εκτιμήσεις για το επερχόμενο Eurogroup και η απάντηση στο αίτημα για συναίνεση. Η συμφωνία του 2012 και «η ομάδα που… χάνει στο 89ο λεπτό». Ποιες οι θέσεις του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου.

Τα «κατηγορώ» της ΝΔ για το χρέος

Σε κανονικούς ρυθμούς μπαίνουν από σήμερα στη ΝΔ, μετά την ολιγοήμερη διακοπή για την κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και την γιορτή του Αγίου Πνεύματος, με τον πρόεδρο του κόμματος να προεδρεύει σύσκεψης, προκειμένου να εκτιμηθεί η διαμορφωμένη κατάσταση και να χαραχθεί η περαιτέρω στρατηγική.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με προσοχή τις διεργασίες ενόψει του προσεχούς Eurogroup και τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, με τα τροχιοδεικτικά γαλάζια πυρά να προαναγγέλλουν τη νέα μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.  

Η ΝΔ εγκαλεί την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «έχει προ καιρού παραδώσει τα όπλα για το χρέος αφού τον Ιούλιο του 2015 ο πρωθυπουργός απεμπόλησε το εργαλείο του κουρέματος και το Μάιο του 2016 οδήγησε την σχετική συζήτηση για μετά το 2018». Εκτιμά μάλιστα ότι στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες η χώρα μας δεν θα πάρει κάτι είτε για το χρέος είτε για το QE, παρά μόνο πιθανότατα το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση ενός ποσού της δόσης.

Πλέον, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου, ευρισκόμενο με την πλάτη στον τοίχο, προωθεί μια… ψευτολύση, λαμβάνοντας «πολύ λίγα, πολύ αργά», κατά τα λεγόμενα του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. Και λόγω αυτού του «κυβερνητικού αδιεξόδου», όπως το χαρακτηρίζουν, «έρχεται τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και θυμάται τους εθνικούς στόχους και την συναίνεση που θα πρέπει να επιδεικνύει η αντιπολίτευση».  

Εθνικό συμφέρον

Η ΝΔ, σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, «πάντα λειτουργούσε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως όταν ψήφισε το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015, και τάσσεται υπέρ της λύσης στο χρέος όπως δρομολογήθηκε από το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά. Συνένοχοι του κ. Τσίπρα δεν γινόμαστε, αν δεν μπορεί, ας φύγει», τονίζει η ίδια πηγή, την ίδια ώρα που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ήταν ακόμα πιο σαφής: «Όταν μια ομάδα χάνει στο 89ο λεπτό, όποια βοήθεια και να καλέσει, η κατάσταση δεν αλλάζει», σχολίασε σχετικά. Συνεργάτης δε του Κυριάκου Μητσοτάκη διατυπώνει την ανησυχία μήπως «η απεγνωσμένη προσπάθεια κάποιου κέρδους εκ μέρους της κυβέρνησης, οδηγήσει σε μια δέσμη νέων επώδυνων μέτρων με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολύπαθη κοινωνία».  

Σύμφωνα με την ανάλυση από το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο του προβλήματος της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, οι παρεμβάσεις ελάφρυνσής του είναι αναγκαίες, δεν αποτελούν, όμως από μόνες του ικανή συνθήκη. Και αυτό γιατί, όπως λέει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, συγχρόνως απαιτείται η επίτευξη και διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, μέσω τριών βημάτων: Της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα πείσουν τους δανειστές ότι επανέρχεται η αναπτυξιακή, των πιο ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων -δηλαδή μικρότερων πλεονασμάτων- καθώς και της άμεσης υλοποίησης από τους δανειστές ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, όπως συμφωνήθηκε το 2012. 

Αυτό που πρακτικά ζητεί η ΝΔ είναι μια επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής του χρέους και «πάγωμα» των επιτοκίων με μετατροπή των κυμαινομένων σε σταθερά χαμηλά επιτόκια. Ταυτόχρονα, τονίζει την ανάγκη συνολικής αποκατάστασης εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας και βασική προϋπόθεση αυτού είναι «μία μεταρρυθμιστική, σοβαρή, συνεκτική και αξιόπιστη Κυβέρνηση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η σημερινή Κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε ξέρει, ούτε θέλει να υλοποιήσει όσα απαιτούνται». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v