Στήριξη από την αντιπολίτευση του εθνικού στόχου που αφορά στη συμφωνία για το χρέος και τον «διάδρομο» που θα οδηγήσει τη χώρα σταδιακά στις αγορές, αναμένεται να επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρωτοβουλία είτε πριν από το Eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης είτε αμέσως μετά, στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει δεχτεί εισηγήσεις για διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους αφενός θα ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων και, αφετέρου, θα καλέσει να στηρίξουν ανοικτά και επισήμως τις ελληνικές θέσεις για το χρέος και την έξοδο στις αγορές.
Ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών δεν υπάρχει, τουλάχιστον σ' αυτή τη χρονική στιγμή, όπως διέρρευσε και προ ημερών από το Μαξίμου, με αφορμή τη σχετική δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι προοπτική από κοινού αντιμετώπισης του «εθνικού στόχου» δεν διαφαίνεται ούτε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύκλοι της οποίας σχολίασαν με εξαιρετικά σκληρούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τη δήλωση του κ. Παπαδημούλη περί πιθανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωνε το τηλέφωνο» και μιλούσε με τους Μέρκελ-Σόιμπλε, καθώς ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, το ΕΛΚ.
Αντιθέτως, πιστώνουν στη Φώφη Γεννηματά τη θετική κίνηση να στείλει επιστολή στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, ζητώντας «να ασκήσουν στον μέγιστο βαθμό την επιρροή τους, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές των συντηρητικών κύκλων» στο θέμα του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, μιλώντας προχθές στη Γ.Σ. του ΣΕΒ τόνισε για πρώτη φορά τόσο εμφατικά: «Εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες, μια εκλογική νίκη ή μια εκλογική ήττα. Εδώ, αυτές τις μέρες, κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι, αλλά και ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».
Ενωτικό κάλεσμα απηύθυνε και χθες με αφορμή την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το QE είναι... πανάκεια;
Όσο για το μέχρι πού φτάνει ο εθνικός στόχος, οι τελευταίες πληροφορίες από τον κυβερνητικό χώρο δείχνουν μία σταδιακή μετακίνηση από την «απόλυτη» θέση περί «συμφωνίας τώρα για το χρέος και ένταξη στο QE».
Ειδικά για το δεύτερο, η αρχική θέση για «ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ» αντικαθίσταται πλέον από το αίτημα περί «καθαρής λύσης για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές».
Kυβερνητικός παράγοντας μάλιστα λανσάρει (σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις) και το επιχείρημα ότι «το QE δεν είναι πανάκεια», υποστηρίζοντας πως υπάρχουν κι άλλα εργαλεία που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο στις αγορές.
Όπως, για παράδειγμα, μία καθαρή θέση του Eurogroup που θα αναφέρεται στη θετική πορεία της οικονομίας, με παραπομπή της τελικής συζήτησης για την απομείωση του χρέους το φθινόπωρο…
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η μάχη στα ευρωπαϊκά κέντρα «για την καλύτερη δυνατή λύση» θα δοθεί και «θα είναι σκληρή λόγω Β. Σόιμπλε» το επόμενο 15νθήμερο.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα παραπάνω δεν επέτρεψαν κυβερνητικούς κύκλους να απαντήσουν άμεσα σε διαρροές Ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:
«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».