Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει και προετοιμάζει το κόμμα

Σύγκληση (χωρίς δημοσιοποίηση) του Πολιτικού Συμβουλίου και έπεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Προβληματισμός από τα «αντιφατικά μηνύματα» που στέλνουν τα ευρωπαϊκά κέντρα. «Να είμαστε προσεκτικοί, αποφασισμένοι και ενωμένοι», η πρωθυπουργική αναφορά από το βήμα του ΣΕΒ.

Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει και προετοιμάζει το κόμμα

Η αντίστροφη μέτρηση για «κάποια λύση» που θα δώσει πάτημα στην κυβέρνηση να προχωρήσει ή θα την οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης και πολιτικές εξελίξεις ξεκίνησε.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα (όχι θετικά) μηνύματα από τους κεντρικούς παίκτες της ευρωπαϊκής πλευράς όσο και η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε, ενώ η συνεδρίαση έγινε στη Βουλή και όχι στην Κουμουνδούρου, όπως συνηθίζεται.

Κατά τις πληροφορίες, η ανησυχία για το πού πάει η διαπραγμάτευση ήταν διάχυτη. Όπως αναφέρουν πηγές, ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε στον στόχο του QE, παρουσιάζοντας τεχνικά στοιχεία για το χρέος, όπως τις εν εξελίξει συζητήσεις περί της επιμήκυνσης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η εισήγησή του άλλωστε «κουμπώνει» με τη θέση που εξέφρασε λίγες ώρες αργότερα, χθες το βράδυ δηλαδή, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ: «Η Ελλάδα θα κάνει δεκτή μόνο μια λύση που θα εξασφαλίζει την έξοδο στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους. Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη η λύση που δεν θα δημιουργεί ή θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές, που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον», είπε.

Επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αναζητεί λύση που θα δίνει πρόσβαση στις αγορές, έστω και με «εκπτώσεις» στη συμφωνία για το χρέος.

«Τι κάνουμε αν δεν υπάρξει λύση;»

Δεδομένων των «αντιφατικών μηνυμάτων» που, όπως ελέχθη στο Πολιτικό Συμβούλιο, φτάνουν από τα κέντρα αποφάσεων, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν μέλη του οργάνου είναι πως «δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο» και γι' αυτό «χρειάζεται νηφαλιότητα». (σ.σ. Η λέξη αποδίδεται στον Γιάννη Δραγασάκη, ωστόσο τη χρησιμοποίησε και ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στον ΣΕΒ).

Ως εκ τούτου, εκδηλώθηκε προβληματισμός για τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση εάν υπάρξει ναυάγιο (και στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής), ενώ ακούστηκαν προτάσεις για δυναμικές ή σημειολογικές κινήσεις, όπως π.χ. η ακύρωση των μέτρων-αντιμέτρων.

Όπως αναμενόταν, πιο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία «ξόρκισε» το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η κυβέρνηση στο σημείο να ζητά απλώς πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους. Αισιόδοξοι ήταν οι τόνοι των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νίκου Παππά, χωρίς ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Κατά τις ίδιες, πάντα, πληροφορίες, δεν έλειψε η κριτική για το κλίμα υπεραισιοδοξίας που πέρασε η κυβέρνηση πριν το ναυάγιο του προηγούμενου Eurogroup, ενώ τα στελέχη συμφώνησαν με το χαμήλωμα των τόνων στο επόμενο, καθοριστικό διάστημα.

Η συνεδρίαση φυσικά έγινε χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς βρισκόταν στη Φρανκφούρτη για την εκδήλωση του Economist. Με την επιστροφή του (σήμερα) αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη των «53», ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή.

Για την ερχόμενη εβδομάδα πάντως προγραμματίζεται σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος.

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι»...

Από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΣΕΒ, δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του στην «ενότητα» που πρέπει να επιτευχθεί στο εσωτερικό της χώρας ενόψει της δύσκολης μάχης για το χρέος και την πρόσβαση στις αγορές.

«Εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες, μια εκλογική νίκη ή μια εκλογική ήττα. Εδώ, αυτές τις μέρες, κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι, αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», είναι η χαρακτηριστική φράση.

Με την οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας πρόσκλησης (και) στην αντιπολίτευση για κοινή δράση στο θέμα αυτό, όπως έκαναν προ δύο ημερών κυβερνητικές πηγές, με τη διευκρίνισή τους ότι «σε αυτή τη φάση» δεν τίθεται θέμα συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v