Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Παπαδημούλη ως «λαγό» της κυβέρνησης βλέπει η ΝΔ

Πώς σχολιάζει το σενάριο περί συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Οι κινήσεις τακτικής και ο Δεκέμβριος του 2014. Ποια η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τον Παπαδημούλη ως «λαγό» της κυβέρνησης βλέπει η ΝΔ

Η χθεσινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει σε Μέρκελ- Σόιμπλε «ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», δεν προκάλεσε έκπληξη στο στρατόπεδο της ΝΔ. «Ούτε μας αιφνιδίασε ούτε τυχαία έγινε», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, ο οποίος θεωρεί τον κ. Παπαδημούλη ως «λαγό» της κυβέρνησης και παρατηρεί ότι το θέμα της συναίνεσης «ανακινείται από την κυβέρνηση κάθε φορά που αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται». 

Η ΝΔ, υποστηρίζουν στην οδό Πειραιώς, ανέκαθεν λειτουργούσε υπέρ του εθνικού συμφέροντος και πάντα έβαζε πλάτη στα δύσκολα, όμως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα, παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου -προς το παρόν τουλάχιστον- διαψεύδει τα περί συμβουλίου των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείει την αλλαγή αυτής της στάσης κατά τις επόμενες μέρες, σε μια κίνηση τακτικής και καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα εκ μέρους της κυβέρνησης, με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ.

«Ας συναινούσαν αυτοί μαζί μας τον Δεκέμβριο του 2014, πριν μας κοστίσουν €100 δισ., πριν πάρουν €14,2 δισ. μέτρα και πριν μας φορτώσουν δύο επιπλέον Μνημόνια», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «καθαρά υποκριτική στάση» των κυβερνητικών εταίρων.

Άμεση ήταν και η απάντηση της ΝΔ επισήμως στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Παπαδημούλης παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία πολιτική στο θέμα του χρέους. Προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης», σημείωνε.

Η ελάσσων αντιπολίτευση

Ούτε τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν το σενάριο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζει ως το δίλημμα των πολιτών σήμερα την εθνική συνεννόηση ή την εθνική καταστροφή και στο πλαίσιο αυτό  επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια. «Η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια ισχυρή, βιώσιμη κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης,  είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αλλάζει γραμμή κάθε μέρα, παρουσιάζει διαρκώς διαφορετικά σενάρια, έχει σπασμωδικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια».

Στο Ποτάμι καταλογίζουν στην κυβέρνηση «ερασιτεχνισμό και αδιανόητη προχειρότητα» στη διαχείριση του ζητήματος του χρέους. «Το μόνο που τη νοιάζει είναι πώς θα σερβίρει ένα νέο παραμύθι, "πουλώντας" στο εσωτερικό ως επιτυχία ό,τι και αν της δώσουν», αναφέρει ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «επειδή το ζήτημα του χρέους είναι εθνική κι όχι κομματική υπόθεση, χρειάζεται συνεννόηση για τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου».

Η Ένωση Κεντρώων επανέλαβε και χθες το αίτημά της για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση διστάζει. Τι περιμένει, να ξαναζήσουμε κλίμα ανάλογο του καλοκαιριού του 2015;», είναι το ερώτημα που θέτει.

«Εκ του πονηρού» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ «τα καλέσματα για "εθνική συνεννόηση" σχετικά με το χρέος και έχουν απώτερο στόχο να αποσπάσουν την ανοχή του λαού σε μια αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας, που είναι το μόνο δεδομένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους "εταίρους" της».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει ότι «ο Τσίπρας με τις παλινωδίες του εξυπηρετεί άριστα τα συμφέροντα των δανειστών και οδηγεί τη χώρα στο χάος και στην οικονομική καταστροφή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v