Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι ένα από τα βασικά του στοιχήματα είναι το κόμμα να μετατοπιστεί προς το κέντρο, το οποίο ανέκαθεν τον εξέφραζε ιδεολογικά. Από τότε και σε κάθε ευκαιρία, φροντίζει να το υπενθυμίζει, με δημόσιες παρεμβάσεις του, «μεταγραφές» στελεχών προερχόμενων από τον μεσαίο χώρο καθώς και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες -κοινοβουλευτικές και όχι μόνο- σχετικού συμβολισμού.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή παρουσίαση από τον ίδιο, ως ο μοναδικός ομιλητής, του βιβλίου του καθηγητή Θοδωρή Πελαγίδη, άτυπου συμβούλου του, με μακρά θητεία δίπλα στον Κώστα Σημίτη και τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και με φιλελεύθερες απόψεις.
Εκτίμηση του συγγραφέα είναι ότι το πολιτικό κέντρο μπορεί και πρέπει να καλυφθεί από τη ΝΔ, ενώ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει επανειλημμένα ότι «οι εκλογές κερδίζονται πάντα στον μεσαίο χώρο». Η ΝΔ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, πρέπει να είναι ο προνομιακός συνομιλητής ανθρώπων που είναι μετριοπαθείς, κατά κανόνα προέρχονται από την ελεύθερη οικονομία και οι οποίοι αναζητούν ένα συγκροτημένο και συνεπή πολιτικό λόγο, που τους δίνει μια προοπτική για το αύριο.
Με την ευκαιρία αυτή, άλλωστε, αναμένεται να ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά ότι το δίλημμα πλέον για τους πολίτες δεν είναι «δεξιά ή αριστερά», αλλά «δυνάμεις της λογικής ή λαϊκισμός», «της προόδου ή της συντήρησης», «των μεταρρυθμίσεων ή της οπισθοδρόμησης».
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ, σε αντίθεση με τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή, ψήφιζε υπέρ της ρύθμισης για τη συγκρότηση του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που θα διοικεί το ισλαμικό τέμενος στην Αττική. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του, οδήγησε τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει την παράγραφο άρθρου που αφορά στην ιδιωτική χρηματοδότηση του τεμένους, τονίζοντας ότι με την παρούσα μορφή της διάταξης, το τέμενος μπορεί να χρηματοδοτηθεί από πηγές που δεν ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο. Πηγές της ΝΔ τόνιζαν πως ήταν καταλυτική η παρέμβαση του προέδρου του κόμματος στην Ολομέλεια για την απόσυρση του άρθρου. «Προστατεύσαμε τη διαδικασία και πλέον θα πάμε σε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο, που θα προστατεύει πλήρως τις συναλλαγές», σημείωναν χαρακτηριστικά.
«Στρατιές ατάκτων»
Και μπορεί το τέμενος να έφερε για λίγο πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης, δια της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του για το νομοσχέδιο της παιδείας, διατήρησε υψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, κάνοντας λόγο για «ιδεοληψίες, στρατιές ατάκτων, αλλά και παλαιωμένες αντιλήψεις». Εγκάλεσε δε τη συγκυβέρνηση ότι προσπαθεί να μεταφυτεύσει «μία διχαστική, σκληρά κομματική λογική στον ευαίσθητο χώρο εκπαίδευσης. Δηλαδή ό,τι κάνετε παντού κι ενώ δεν έχετε συγκροτημένο σχέδιο για την εκπαίδευση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει εξάλλου την επίθεση για το αποτέλεσμα του πρόσφατου Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι φταίει η κυβέρνηση που με καθυστερήσεις και δολιχοδρομίες έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να μπλοκάρουν τη ρύθμιση. Κάνει δε λόγο για κυβερνητική πολυγλωσσία σχετικά με το δημόσιο χρέος: «Γι’ αυτό που υποτίθεται ότι ήταν το αντάλλαγμα για να ψηφίσει το τέταρτο Μνημόνιο με τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας για όλους τους Έλληνες. Βρίσκεται σε σύγχυση και πέφτει σε διαρκείς αντιφάσεις», καταγγέλλει η οδός Πειραιώς, που διαμορφώνει το αφήγημα της επόμενης μέρας…