Για ένα ακόμα χαμένο στοίχημα για τη χώρα κάνει λόγο η ΝΔ, όσον αφορά στην εξέλιξη του προχθεσινού Eurogroup και απευθύνει δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της όσον αφορά στη νέα καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο του πως «τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα», καθώς «αντί να κλείσουν τη β' αξιολόγηση και να πάρουν χρηματοδότηση, φόρτωσαν 14 δισ. μέτρα τους πολίτες». Υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας υπενθύμιζε χθες την εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι «η κατάσταση είναι too good to be true» και αναρωτιόταν «ποια ακριβώς είναι τα θετικά τα οποία βλέπει η κυβέρνηση».
Τα γαλάζια βέλη προς το Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών ήταν σφοδρά και περικλείονται στη φράση «Υπερβολική λιτότητα, αναιμική ανάπτυξη», που για μία ακόμη φορά οδηγούν σε αδιέξοδο τους πολίτες.
«Ο κύκλος των χαμένων… Eurogroup συνεχίζεται. Χωρίς κλείσιμο β' αξιολόγησης - χωρίς δόση - χωρίς χρέος - χωρίς QE - χωρίς προοπτική. Τέταρτο μνημόνιο μόνο!», σχολίασε σχετικά ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των δημοσιονομικών Στέλιος Πέτσας, ενώ και ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ -πρώην υπουργός- Χρήστος Σταϊκούρας εξέπεμπε σήμα κινδύνου για το περαιτέρω στέγνωμα της οικονομίας, δεδομένων των δυσμενών, όπως τις χαρακτηρίζει, εξελίξεων σε αξιολόγηση και χρέος.
Από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε απόλυτη συμφωνία και δεν εκταμιεύεται η δόση ή μέρος αυτής, υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, επί της ουσίας η πραγματική οικονομία στερείται ρευστότητας και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου συνεχώς διογκώνονται. Με βάση το περσινό συμπληρωματικό μνημόνιο, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, αν όλα υλοποιούνταν βάσει του αρχικού προγραμματισμού, θα έπρεπε να έχουμε λάβει έως σήμερα 13,4 δισ. ευρώ από τον Μάιο του 2016, με τη… σκληρή πραγματικότητα να είναι πολύ διαφορετική.
Υπό προϋποθέσεις
Οι εξελίξεις όμως, κατά τη ΝΔ, δεν ήταν θετικές ούτε στο θέμα του χρέους. Από τις ανακοινώσεις στο Eurogroup προκύπτουν -υποστηρίζουν- δύο ζητήματα: Αφενός, ότι η ρύθμιση του χρέους θα εκπορεύεται στις αποφάσεις του Μαΐου του 2016, κάτι που σημαίνει ότι τα όποια ουσιαστικά μέτρα για το χρέος που θα έπρεπε να ληφθούν τώρα, θα εφαρμοστούν μετά το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας. Αφετέρου, τότε θα κριθεί ποια μέτρα είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επακόλουθο αυτού, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πως η απόφαση για το 2016 σχετικά με το χρέος είναι μελλοντική και τελεί υπό προϋποθέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ κάνει και στο υψηλό πλεόνασμα που απαιτείται και για το 2022, γεγονός το οποίο ερμηνεύουν ως νέα παράταση της λιτότητας.
Το μόνο απτό αποτέλεσμα, λέει η ΝΔ, της «δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης είναι η περικοπή συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου για όλους, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Ως απάντηση, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτείνει τη δική της εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, «που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από την κρίση». Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είχαν την ευκαιρία τους. Και την έχασαν, δυστυχώς. Το μόνο το οποίο μπόρεσαν να κάνουν είναι να φορτώσουν στη χώρα δύο Μνημόνια και μια διαρκή λιτότητα, η οποία δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια και μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία. Εμείς έχουμε μια αποστολή: Να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, διαφορετικός από αυτόν που διαβαίνει σήμερα η χώρα».