Μικρές είναι οι προσδοκίες της ΝΔ για το σημερινό Eurogroup, όσον αφορά τις αποφάσεις για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την ίδια ώρα που τα γαλάζια στελέχη πιθανολογούν να εγκρίνεται προς εκταμίευση ένα ποσό μικρότερο του συμφωνημένου και αυτό υπό συγκεκριμένους όρους.
Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπει πολλά κοινά σημεία της σημερινής συνεδρίασης με την αντίστοιχη του Μαΐου του 2016. «Δεν περιμένω κάτι ιδιαίτερο, πέρα από ένα ποσό εκταμίευσης, για παράδειγμα από 7 έως 10 δισ. ευρώ, αντί των 17,2 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πάρουμε με βάση την αρχική συμφωνία», σημειώνει και κάνει λόγο για εκ των πραγμάτων έλλειψη ρευστότητας από την πραγματική οικονομία.
Διευκρινίζει δε ότι το συγκεκριμένο ποσό θα το λάβει η χώρα μας εφόσον εκπληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, τις οποίες προσδιορίζει σε διορθώσεις που θα ζητήσουν οι δανειστές στο πολυνομομοσχέδιο, αλλά και σε κάποια προαπαιτούμενα τα οποία δεν έχει νομοθετήσει ακόμα η κυβέρνηση.
Σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως δεν θα αλλάξει κάτι σε θεαματικό βαθμό, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείουν οι ουσιώδεις αλλαγές να λάβουν χώρα μετά τις γερμανικές εκλογές. «Οι Γερμανοί έχουν συνέπεια στο εσωτερικό τους ακροατήριο. Θα μας δώσουν τη ζητούμενη διευθέτηση όταν έρθει η νέα τους κυβέρνηση, προσφέροντας τρόπους ελάφρυνσης με παράλληλες περαιτέρω δεσμεύσεις από τη δική μας πλευρά», υποστηρίζει κομματική πηγή.
«Μεγάλη ευθύνη»
Αναφορικά με το χρέος, και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, απέδωσε «μεγάλη ευθύνη» και στους δανειστές της χώρας μας, αφού η υπόσχεσή τους από τον Νοέμβριο του 2012 ακόμα δεν έχει γίνει πράξη. Οι αποφάσεις, κατά τον ίδιο, είναι σε μεγάλο βαθμό ειλημμένες από τότε και σήμερα ό,τι και να δώσουν στη χώρα μας, θα μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο.
Οι εταίροι πάντως, υποστηρίζουν στη ΝΔ, δεν κατέστρεψαν μόνο την ελληνική οικονομία με τη συγκεκριμένη στάση τους, αλλά πλέον βάζουν κι αυτοί περισσότερο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και αυτό, διότι τώρα η ελάφρυνση του χρέους θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι τον Μάιο του 2014, επειδή τότε αυτό ήταν σε πτωτική τροχιά, ενώ τώρα έχει βγει τελείως εκτός ελέγχου. Πρακτικά, εξηγεί υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, αυτό σημαίνει ότι εκτός από την αναγκαία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την περίοδο χάριτος, θα πρέπει να υπάρξουν και διαφορετικά επιτόκια.
Επί της ουσίας, εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο, η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «τα… έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, καθώς «καθυστέρησε επί μακρόν τις διαπραγματεύσεις, φόρτωσε με σκληρό πακέτο μέτρων τους Έλληνες, ενώ πρόσθεσε νέες, επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως η αναφορά του άρθρου 15 του πολυνομοσχεδίου περί πλήρους εκχώρησης της ελληνικής κυριαρχίας στο ΔΝΤ».
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, «υλοποιήθηκε με το λάθος μείγμα μέτρων (υψηλότεροι φόροι, μεγαλύτερες εισφορές, μείωση των συντάξεων κ.α.) ως αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες σήμερα το μεσημέρι, σε γεύμα εργασίας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, αλλά και την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.