Πειστική απάντηση στο ερώτημα «Μετά την ψήφιση της συμφωνίας, τι;», καλείται να δώσει πλέον η ΝΔ. Με το νέο πακέτο μέτρων και αντιμέτρων να αποτελεί πια νόμο του κράτους, η στρατηγική του γαλάζιου επιτελείου θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναδιαμορφωθεί, με πρώτο και βασικό δεδομένο ότι οι εκλογές, που ζητά μετ’ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και ένα χρόνο, απομακρύνονται.
Ο ίδιος, από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, επανήλθε καλώντας την κυβέρνηση να πράξει ό,τι και το 2015, όταν μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, παραιτήθηκε και ζήτησε επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής.
«Να το κάνετε και τώρα. Δώστε την ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την έλλειψη «λαϊκής νομιμοποίησης» της κυβέρνησης να συμφωνήσει τα νέα μέτρα που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.
Αυτό θα είναι ένα από τα βασικά σημεία της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εδώ και πέρα, με το αίτημα για πολιτική αλλαγή να εξακολουθεί, αλλά σαφώς με λιγότερη ένταση και διαφορετικό ύφος. Το συγκεκριμένο, άλλωστε, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ και τους βουλευτές του κόμματος, αρκετοί εκ των οποίων εκτιμούν ότι η δυναμική του συγκεκριμένου αιτήματος έχει εξαντληθεί και χρειάζεται οπωσδήποτε αναπροσαρμογή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τα υπόλοιπα κορυφαία γαλάζια στελέχη, θα εντείνουν την επαφή τους με τους πολίτες, επιχειρώντας να τους εξηγήσουν τι πρακτικά σημαίνει για την τσέπη τους η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε την Αίγινα και την Τρίτη πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσουν νέες στοχευμένες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάσει «στα σχεδόν 4,9 δισ. ευρώ σκληρών μέτρων που προστίθενται στις ήδη ταλαιπωρημένες πλάτες της ελληνικής κοινωνίας», αναφερόμενος ειδικά στο «κούρεμα» των συντάξεων, την αύξηση των φόρων, τις υψηλότερες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, το «ψαλίδι» στα επιδόματα και την χαλάρωση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.
«Πελατειακό κράτος»
Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθούν η περαιτέρω προσέγγιση των θιγόμενων κοινωνικών ομάδων, μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων (και όχι μόνο αυτών), αλλά και η σύγκριση με τον δημόσιο τομέα σε συνάρτηση με τις προβλέψεις της νέας συμφωνίας γι’ αυτόν.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα υψώσει τους τόνους κατά της κυβερνητικής πρακτικής να «δημιουργήσει πελατειακό κράτος, με διόγκωση του κράτους και του κόστους λειτουργίας αυτού». Έτσι, όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, θα επιμείνει στις καταγγελίες ότι «οι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξάνονται από 15,8 δισ. το 2016 σε 16,3 δισ. το 2017, ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 17,3 δισ. το 2021. Αυτό», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «σημαίνει αυξήσεις 1,5 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια», ενώ υπογραμμίζουν και το γεγονός ότι «στο νέο μνημόνιο προβλέπονται 9.000 προσλήψεις το 2020 και 8.500 το 2021, ενώ θα φύγουν 8.200 και 7.500 αντίστοιχα».
Πέραν της κριτικής στην κυβέρνηση, πάντως, σε κάθε ευκαιρία θα προτάσσονται εμφατικά και οι θέσεις της ΝΔ σε κάθε τομέα, με την προσδοκία της ανάδειξης του αισιόδοξου μηνύματος για την ύπαρξη μιας εφικτής εναλλακτικής πρότασης, σε διαφορετικό μήκος κύματος από την σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική.
«Μετά την περίοδο που είχαμε επικεντρώσει την ρητορική μας στα σκληρά μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, πλέον θα επανέλθουμε στον σχεδιασμό μας, να αναδείξουμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα πολίτη, όπως η υγεία και η δημόσια ασφάλεια, προβάλλοντας τις κυβερνητικές προτάσεις μας και παρέχοντας πειστικά επιχειρήματα στην κοινωνία», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.
Αυτός, κοιτάζοντας και τα του… οίκου του, ενδέχεται στη συμπρωτεύουσα την άλλη εβδομάδα να μιλήσει και σε εκδήλωση νέων στελεχών που έχουν ήδη εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών του κόμματος.