Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ψηλά τη «ρήτρα ακύρωσης» πάει στη Βουλή η κυβέρνηση

Το Μαξίμου προειδοποιεί πως θα ακυρώσει ό,τι ψηφιστεί την Πέμπτη, εάν δεν βρεθεί λύση για το χρέος και το ΔΝΤ αποχωρήσει. Τι διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές για τη δόση, τυχόν γερμανικό φρένο και ένταξη στο QE.

Με ψηλά τη «ρήτρα ακύρωσης» πάει στη Βουλή η κυβέρνηση

Τρία 24ωρα πριν ψηφιστούν από τη Βουλή μέτρα-αντίμετρα, η κυβέρνηση διαμηνύει: εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος και το ΔΝΤ μείνει εκτός ελληνικού προγράμματος, «δεν υπάρχουν μέτρα». Για την ακύρωση των ψηφισθέντων μάλιστα ΄«δεν θα περιμένουμε έναν χρόνο» αλλά αυτό θα γίνει αμέσως. Δηλαδή, εντός του Ιουνίου, που αναμένεται να λήξει επιτυχώς ή όχι η κόντρα ΔΝΤ-Βερολίνου.

Αυτή τη θέση προβάλλει μετ' επιτάσεως πια το Μαξίμου, εξειδικεύοντας τη σχετική συζήτηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο την Κυριακή. «Δεν μπαίνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα - δεν υπάρχουν μέτρα. Τελεία», ήταν χθες η χαρακτηριστική φράση επιτελικού κυβερνητικού στελέχους.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει (σ.σ. για πρώτη φορά με τόση ένταση) ότι η διαπραγμάτευση του Ταμείου με τη γερμανική πλευρά «είναι πραγματική και δεν γίνεται στα ψέματα ούτε για επικοινωνιακούς λόγους».
Επιβεβαιώνοντας έτσι το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr από τις συζητήσεις στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου των G7.

Τι θα γίνει χωρίς ΔΝΤ;

Ποια θα είναι η τύχη του ελληνικού προγράμματος και της προσπάθειας εξόδου στις αγορές στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει; Εν προκειμένω, το Μαξίμου σημειώνει ότι:

* Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας καθώς η ελληνική πλευρά «ό,τι όφειλε να κάνει το έκανε, δεν βάζει αυτή τα εμπόδια για τη λύση στο χρέος».

* Ο ESM έχει κάνει σαφές ότι «στα προγράμματα δύναται να συμμετέχει το ΔΝΤ». Η συμμετοχή, άρα, δεν αποτελεί νομική υποχρέωση αλλά αίτημα («και πρόβλημα») της Γερμανίας.

* Το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο.

Στην ερώτηση εάν η Γερμανία βάλει φρένο στην εκταμίευση διότι το Κοινοβούλιό της έχει συναρτήσει το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η απάντηση δίνεται υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος: «Η συμφωνία (μνημόνιο) του 2015 ορίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για να παίρνει χρήματα. Ποια υποχρέωση έχουμε αθετήσει εμείς για να μπλοκάρει κάποιος την εκταμίευση;».

* Η ΕΚΤ μπορεί, τεχνικά, να αποφασίσει ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος, αλλά «δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα το πράξει». Εάν, δηλαδή, θα θελήσει ο Μάριο Ντράγκι να πάρει την ευθύνη χωρίς την κάλυψη του ΔΝΤ, παρότι έχει την τεχνική δυνατότητα.

Με το βλέμμα (και) στην ψηφοφορία

Η δραματοποίηση της κατάστασης όσον αφορά στην κόντρα για το χρέος, παρότι εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία, εκτιμάται ότι γίνεται (και) ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στη Βουλή (Πέμπτη βράδυ) για τα προαπαιτούμενα.

Το «ψηφίζουμε τώρα για να κλείσει η συνολική συμφωνία αλλά θα ακυρώσουμε τα ψηφισθέντα με άλλο νομοσχέδιο σύντομα», εκτιμάται ότι αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα-όπλο: πρωτίστως προς την κοινωνία και δευτερευόντως προς τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές -αν και τα επιτελεία επιμένουν ότι δεν υπάρχουν επίδοξοι αντάρτες.

«Πόλεμος» για τα αντίμετρα

Η χθεσινή, πρώτη ημέρα, της συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής κύλησε «στο αναμενόμενο πλαίσιο» -με εξαίρεση το επεισόδιο που προκάλεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης και την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συνεδρίαση.

Η κυβέρνηση εστίασε στον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο (παραδεχόμενη ωστόσο, δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι κάποια από τα μέτρα δεν θα μπορούσαν να ήταν δική της επιλογή), και η αντιπολίτευση επέμεινε στο ανεφάρμοστο των αντίμετρων.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, μέσα από πίνακες και στοιχεία που διένειμαν, επιχείρησαν να αποδομήσουν το αντιπολιτευτικό επιχείρημα ότι «δεν θα πιαστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και επομένως δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα».

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, προκύπτει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι 3,53% το 2918, 4,00% έως 4,17% το 2019, 4,01% έως 4,62% το 2020 και 4,03% έως 5,50% το 2021.

Η συζήτηση στις επιτροπές ολοκληρώνεται απόψε. Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια και η ψηφοφορία τοποθετείται αργά το βράδυ της Πέμπτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v