Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέση υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής προτείνει ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα συνεδρίου του ΣΕΒ πρότεινε και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση. Η αντίδραση Παππά.

Θέση υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής προτείνει ο Μητσοτάκης

Τη δέσμευση ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συνδέσμου με θέμα «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας, ο δρόμος προς την Ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε τη σύσταση θέσης υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής, καθώς και Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος θα είναι άνθρωπος της αγοράς, σημειώνοντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση. Όπως είπε, «δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, έχουμε πολλά πεδία αντιπαράθεσης», αν και πρόσθεσε πως δεν βλέπει ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

«Επεξεργαζόμαστε μια σειρά σκέψεις που θα συνδέουν τους ευρωπαϊκούς πόρους, για να ενθαρρύνουμε επιχειρήσεις υπό την σκέπη της έρευνας και τεχνολογίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν δυσκολία να κάνουν το ψηφιακό άλμα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Πολλά προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει το κράτος, θα τα λύσει η αγορά και ο ανταγωνισμός. Πάντως μπορούν να γίνουν πολλά για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είτε με απλοποίηση διαδικασιών είτε με κεφάλαια. Η τεχνολογική πρόοδος και προσαρμογή είναι συνθήκη επιβίωσης των επιχειρήσεων».

Πεποίθηση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι «θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο και οι σχέσεις του με τους πολίτες», καθώς και ότι θα πρέπει να εκδοθεί ψηφιακή ταυτότητα για όλους και να συσταθεί ένας ψηφιακός αριθμός που θα ακολουθεί τον πολίτη από τη στιγμή που γεννιέται.

Εξάλλου, για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε υπέρμαχος της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ή και της εκχώρησης δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Η αντίδραση του Νίκου Παππά

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε σήμερα να δώσει συμβουλές στην κυβέρνηση για καλύτερη ψηφιακή πολιτική. Αν αυτές προκύπτουν από την εμπειρία του τα προηγούμενα χρόνια, καλύτερα να μας λείπουν.
Γιατί, η μόνη εμπειρία που έχει ο κ. Μητσοτάκης είναι από όσα δεν υλοποίησε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε:

1. Για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τον πάτο και πιο συγκεκριμένα από την 26η θέση του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), στην οποία μας έφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

2. Για να αρθεί το μπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, επί Σαμαρά, λόγω των τραγικών επιδόσεων της περιόδου 2007 – 2013 (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ).

3. Για να βελτιωθούν οι τραγικές επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την οποία ήταν αρμόδιος ως Υπουργός ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η δεινή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα έργα ΤΠΕ στη χώρα. Τα παραπάνω, στηλιτεύονταν, μάλιστα, και σε επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, προς τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Νοέμβριο του 2013.

Να πούμε στον κ. Μητσοτάκη, που φαίνεται να ξεχνά πολύ εύκολα, ότι εμείς, ως κυβέρνηση:

1. Καταφέραμε, μέσα σε ένα χρόνο, να βελτιώσουμε τους δείκτες μας στον DESI 2017, κατά 8,6%. Mια επίδοση που κατατάσσεται στις 5 πρώτες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ, εχθές στη Βουλή.

2. Καταφέραμε να άρουμε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση έργων ΤΠΕ και να ανοίξουμε το δρόμο ώστε σημαντικοί πόροι - κονδύλια να αποδοθούν στη χώρα μας.

3. Ιδρύσαμε τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και καταρτίσαμε -για πρώτη φορά- Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.

4. Καταθέσαμε πρόταση και υλοποιούμε μέσω ΕΣΠΑ δύο μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αν όχι αστείο, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία (και) στην ψηφιακή απομόνωση, να διεκδικούν το ρόλο του τιμητή.

Τώρα, αν στενοχωριούνται με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, που εξάρουν τις δικές μας πρωτοβουλίες, τους καλούμε να ανατρέξουν στο προσωπικό τους αρχείο τους, να διαβάσουν τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τους κατακεραύνωναν και να κάνουν το (βουβό) απολογισμό τους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v