«Θα υπάρξουν οι αναγκαίες νομικές παρεμβάσεις αλλά δεν θα εκτροχιαστεί η συμφωνία». Αυτό είναι το ανεπίσημο σχόλιο κυβερνητικών παραγόντων για τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο εγείρει ενστάσεις για την περικοπή των συντάξεων το 2019.
Σε κεντρικό επίπεδο, από την κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει (ακόμα) απάντηση. Κορυφαίος υπουργός πάντως, με ρόλο στη διαπραγμάτευση, σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι «θα περιμένουμε» γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.
Ο ίδιος υπουργός δεν έκρυβε την πρόβλεψή του για το περιεχόμενο μίας τέτοιας γνωμοδότησης, δεδομένου ότι, όπως υπενθύμιζε, ανάλογη (αρνητική) θέση είχε πάρει το Ελεγκτικό Συνέδριο τόσο πέρυσι, για τον «νόμο Κατρούγκαλου», όσο και τα προηγούμενα χρόνια για τις ουκ ολίγες περικοπές στις συντάξεις.
Προς το παρόν, τα κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται να αναδεικνύουν τον γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα που έχουν οι θέσεις του Συνεδρίου.
Αναφορικά με το αίτημα των θεσμών (όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του συμπληρωματικού μνημονίου που δημοσιοποίησε προχθές η γερμανική Handelsblatt) να υπάρξουν νομικές εγγυήσεις από ελληνικής πλευράς για τα συμφωνηθέντα, κυβερνητικός παράγοντας διευκρινίζει ότι οι θεσμοί ζητούν νομικές εγγυήσεις «για τον μηχανισμό και για τις αιρέσεις».
Εμφανίζεται βέβαιος δε ότι «η συμφωνία δεν θα εκτροχιαστεί».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Βουλή για την ψήφιση των προαπαιτουμένων με ένα επιπλέον «αγκάθι», το οποίο δεν θα μείνει αναξιοποίητο από την αντιπολίτευση -παρότι τμήμα της (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) είχαν επίσης «προσπεράσει» τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τροποποιήσεις όπου κρίνεται αναγκαίο
Αργά το μεσημέρι, κυβερνητικές πηγές επανήλθαν στο θέμα και πρόσθεσαν ότι η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών.
Τόνισαν δε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.