Βέβαιος ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ «θα πράξουν το καθήκον τους» και θα υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, εμφανίζεται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Έχοντας αφήσει πίσω τις εσωκομματικές αναταράξεις των προηγούμενων ετών με τις απομακρύνσεις διαφωνούντων βουλευτών και στελεχών, ο πρόεδρος του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα εντός του κόμματός του, το οποίο ελέγχει απόλυτα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν ανησυχεί για τη στάση των οκτώ βουλευτών του κατά την ψηφοφορία, την ώρα πάντως που προσπαθεί να στήσει το νέο πολιτικό του αφήγημα, με στόχο όσους πολίτες εμπιστεύτηκαν τους ΑΝΕΛ στις τελευταίες κάλπες αλλά και ευρύτερα αυτούς που ανήκουν στον χώρο της λεγόμενης «πατριωτικής δεξιάς». Όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, «συνεχίζω να ανήκω στο κομμάτι της λαϊκής δεξιάς» και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να κινείται, υπερασπιζόμενος το πάλαι ποτέ γνωστό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».
Για τα νέα μέτρα που ορίζονται στην συμφωνία, αναγνωρίζει πως «κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος», ωστόσο τα θεωρεί αναπόφευκτα προκειμένου να μπει τέλος σε μια περίοδο «ντροπής για την Ελλάδα, όπου κάποιοι υπάλληλοι οργανισμών έμπαιναν σε υπουργεία και έδιναν εντολές σε υπουργούς». Επικαλείται την ανανέωση της λαϊκής εντολής που έλαβε η συγκυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με γνωστά τα διαφορετικά δεδομένα από αυτά πριν από εννέα μήνες (στις πρώτες εκλογές), ενώ εστιάζει ιδιαιτέρως στα αντίμετρα από τα οποία, όπως λέει, θα ωφεληθούν πέντε εκατομμύρια Έλληνες.
Στο θυμικό των νεοδημοκρατών
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος, θέλοντας να μη φαίνονται οι ΑΝΕΛ ως «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός της οικονομίας, προσπαθεί να κάνει διακριτό τον ρόλο του κόμματός του, με διαφοροποιήσεις σε θέματα όπως το προσφυγικό και η ανέγερση τεμένους, το σύμφωνο συμβίωσης, η αποφυλάκιση κατηγορουμένων για τρομοκρατικές ενέργειες, το μάθημα των Θρησκευτικών και τα εθνικά θέματα.
Με αυτή την κίνηση, θέλει να προσελκύσει «συντηρητικούς» ψηφοφόρους, κινούμενους ευρύτερα στον χώρο της δεξιάς και για τον λόγο αυτό εκτοξεύει σφοδρά πυρά και κατά του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας πως τα ίδια συναισθήματα έχουν και πολλοί ψηφοφόροι του χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία, στοχοποιεί τους Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο, προαναγγέλλοντας αποκαλύψεις και απευθυνόμενος στο θυμικό των παλαιών νεοδημοκρατών. Σε αυτό τον διευκολύνει η στάση των ηγεσιών της ΝΔ κατά τα τελευταία έτη, τόσο με τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο Σαμαρά, όσο και με το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον μεσαίο χώρο (άρα και προς το ΠΑΣΟΚ), στο πλαίσιο των προεκλογικών και κυρίως μετεκλογικών συνεργασιών. Εξού και η τακτική αναφορά από τον κ. Καμμένο του ονόματος του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο διαχωρίζει από τις ηγεσίες που τον διαδέχθηκαν μετά την αποχώρησή του το 2009.
Για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει «ούτε εκβιασμούς ούτε νταβατζιλίκια» και διατηρείται «εξαιρετική», μολονότι αφορά εκπροσώπους δύο τελείως διαφορετικών ιδεολογιών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μια συνεργασία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Θα βρίσκουμε όμως τις συνισταμένες, θα υπάρχει σεβασμός», σημειώνει και εκτιμά πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει τουλάχιστον μέχρι το 2023, κινούμενος στην γραμμή του πρωθυπουργού, όπως τη διατύπωσε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
Στον απόηχο δε της κόντρας κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με αφορμή την τροπολογία για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ, αξιοσημείωτες είναι οι σταθερά καλές σχέσεις του κ. Καμμένου με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Αυτός, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, «στη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα, αντί να περιμένει από το Μαϊάμι, έβαλε χρήματα στη χώρα ενώ "άλλοι την έκαναν", και βοηθά στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης».