Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «διαβάζει» το Μαξίμου το μπρα ντε φέρ για το χρέος

Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας για την τελευταία, μεγάλη, εκκρεμότητα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενημέρωση από Τσακαλώτο-Αχτσιόγλου και το πλεόνασμα 4,2%. Η υπόσχεση κοινωνικού μερίσματος «όταν πρέπει, όπου πρέπει».

Πώς «διαβάζει» το Μαξίμου το μπρα ντε φέρ για το χρέος

Παρά το τεχνικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις αρχές Ιουνίου, σε ό,τι αφορά την «τύχη» του ελληνικού χρέους και, ως εκ τούτου, της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις του στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, πέραν της εισήγησης, παρενέβη και στο τέλος της πεντάωρης συζήτησης.

Το θέμα αυτό άλλωστε κυριάρχησε και στις ερωτήσεις που έθεσαν οι βουλευτές, δεδομένου ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν περιμένει απόφαση για το χρέος μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαϊου.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να εκτιμά ότι το ΔΝΤ δεν θα ρίξει «νερό στο κρασί του» και, άρα, το Βερολίνο είναι αυτό που θα πιεστεί να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση –εν όψει, μάλιστα, των επικείμενων γερμανικών εκλογών.

Οπως προκύπτει από τις αναφορές του πρωθυπουργού αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου (ο οποίος παρενέβη επίσης δύο φορές στη συνεδρίαση απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις βουλευτών), το μείζον ζήτημα του χρέους βρίσκεται στα «χέρια» του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Με την Αθήνα να έχει εκπληρώσει ή να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν – με τελευταία την ψήφιση των προαπαιτουμένων από την Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

«Η Γερμανία και η Ολλανδία έθεσαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης τη συμμετοχή του Ταμείου, επομένως τώρα που φτάσαμε στο τέλος οφείλουν να τα βρουν μαζί του», ήταν το κεντρικό επιχείρημα.

Εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι δε, ότι στη σύνοδο των G7 στο Μπάρι (11-13 Μαϊου) θα υπάρξει θετική εξέλιξη, αν και τις τελικές αποφάσεις τις τοποθετούν στις αρχές Ιουνίου. Οπως δηλαδή είχε πει η Κριστίν Λαγκάρντ στον κ. Τσακαλώτο κατά το τετ α τετ που είχαν στην Ουάσιγκρον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Εάν όλα πάνε καλά, η ένταξη της χώρας στο QE πρέπει να θεωρείται βέβαιη, όπως και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Και πέτυχε και... έτυχε το υπερπλεόνασμα 4,2%

Αναφορικά με τις παρατηρήσεις των βουλευτών:

* Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα γίγας του 2016 δεν ήταν «πλάνο» της κυβέρνησης, η οποία ήθελε, σαφώς, να ξεπεραστεί ο στόχος του 0,5% ώστε να μην υπάρξει «ατύχημα» την τελευταία στιγμή και, επιπλέον, να δώσει η κυβέρνηση την τελική μάχη της διαπραγμάτευσης (και) με το όπλο της υπεραπόδοσης.

Το 4,2% ωστόσο, όπως είπε, προέκυψε από την φορολόγηση και, κυρίως, από τα παραπάνω έσοδα που επέφερε η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οικειοθελής δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων και το επιπλέον μέρισμα από την ΤτΕ.

Αναλυτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Το ΔΝΤ ήθελε μείωση συντάξεων 45%

* Η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως αρχικώς το ΔΝΤ ζητούμε μείωση συντάξεων κατά 45% και, άρα, είναι επιτυχία η συμφωνία στο 18%. Επανέλαβε μάλιστα τη θέση ότι η μέση σύνταξη του ΙΚΑ δεν πρόκειται να μειωθεί.

Προβάλλοντας ιδιαίτερα τη μάχη που δόθηκε στα εργασιακά, η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «νίκη» την επεκτασιμότητα της καλύτερης σύμβασης και την αποφυγή της εφαρμογής του lock out.

Χρέωση, πίστωση, κρίση – στο τέλος

Στη συνεδρίαση πήραν τον λόγο 40 βουλευτές, ενώ ουδείς έδειξε να προβληματίζεται για τη στάση του στην ψηφοφορία. Κριτικές παρατηρήσεις υπήρξαν, όπως του Νίκου Φίλη ο οποίος κινήθηκε στο πνεύμα του πρόσφατου άρθρου του.

Οπερ, πλην... εκπλήξεων, οι βουλευτές θα εμφανισθούν «μπετόν» στην συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Άπαντες άλλωστε εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από την εισήγηση του πρωθυπουργού – κυρίως από την προαναγγελία της διανομής κοινωνικού μερίσματος «όταν πρέπει, όπου πρέπει», δηλαδή στο τέλος του έτους σε κοινωνικές-αναπτυξιακές δράσεις.

Το χειροκρότημα που απέσπασε ο κ. Τσίπρας όταν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τις μάχες μέχρι τέλους για να πιστωθεί τα θετικά, να χρεωθεί τα αρνητικά και να κριθεί στο σύνολο, έδειξε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα δεν προκρίνει τις πρόωρες εκλογές.

Η φράση του πρωθυπουργού που έτυχε θερμής αποδοχής ήταν «εμείς τα καταφέραμε (στη διαπραγμάτευση) – εμείς τα φέραμε (μέτρα-αντίμετρα) – εμείς θα τα υλοποιήσουμε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v