Σε… πλειοδοτικό διαγωνισμό για το ποιος θα υποσχεθεί τα περισσότερα στους πολίτες έχουν επιδοθεί τα κόμματα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Έτσι, στα «αντίμετρα» που δεσμεύεται η κυβέρνηση εφόσον επιτευχθούν οι προσδιορισμένοι στόχοι, αρχικά ήρθε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει μέρος του πλεονάσματος και συγκεκριμένα το 0,5% του ΑΕΠ πίσω στην κοινωνία, ενώ μία μέρα μετά, ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά με τη δική της, ακόμα πιο «γενναιόδωρη» πρόταση. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, μπορεί να επιστρέψει στους φορολογουμένους περίπου 1,9 δισ. ευρώ, ήτοι 1% του ΑΕΠ, τροποποιώντας τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.
Την ώρα που το σενάριο των εκλογών δείχνει να απομακρύνεται -και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί-, τα κόμματα αναζητούν τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα κυριαρχήσουν σε επικοινωνιακό επίπεδο, διατηρώντας τα ερείσματά τους στην κοινωνία και δη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, θέλουν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα στον δημόσιο διάλογο και όχι να σύρονται πίσω από τους άλλους, χάνοντας -όπως υποστηρίζουν- τις εντυπώσεις. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί οι οποίοι θεωρούν δύσκολα εφαρμόσιμες τις προτάσεις κυρίως των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, που από τη θέση τους και μόνο έχουν προφανώς μεγαλύτερη ευχέρεια λόγου και υποσχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ιδιωτικές τους συνομιλίες, γαλάζια και πράσινα στελέχη εμφανίζονται επιφυλακτικά για το κατά πόσο οι εν λόγω προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη, αναγνωρίζοντας ότι είναι κατ’ αρχάς κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πολιτικής επιβολής των κομμάτων τους.
Σε πλήρη αρμονία
Επισήμως πάντως στη ΝΔ επιμένουν για τη ρεαλιστικότητα της πρότασής τους και θέλουν να κρατήσουν «ζωντανό» το αφήγημα της μειωμένης φορολογίας, ακόμα και σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, όπως οι σημερινές.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της δημοσιονομικής πολιτικής Στέλιο Πέτσα και σε απάντηση στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μητσοτάκης «γνωρίζει πολύ καλά ότι η διάθεση του 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 βαρύνει τον τρέχοντα Προϋπολογισμό. Το γνωρίζει γιατί το έχει ήδη κάνει ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά! Το 2014 δόθηκε κοινωνικό μέρισμα, μειώθηκαν μια σειρά φόρων όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι ασφαλιστικές εισφορές και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την υπεραπόδοση του 2013, σε συνεννόηση με τους εταίρους και δανειστές». Ακόμη και στο αρνητικό σενάριο που μείνει στάσιμη η ελληνική οικονομία φέτος, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να διατεθεί, με σχετική ασφάλεια, ένα μέρος της περυσινής υπέρβασης, της τάξης του 0,65% του ΑΕΠ.
Η παρούσα πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λένε στη ΝΔ, είναι να διατεθεί στην κοινωνία μικρό αλλά ουσιαστικό μέρος της υπέρβασης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2017, ενώ είναι σε πλήρη αρμονία με τις προβλέψεις του 3ου και του Συμπληρωματικού Μνημονίου και με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη.
Η διαφορά στις προτάσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ, σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, είναι ότι με τον κ. Τσίπρα η διάθεση της υπέρβασης είναι one off (προσωρινή), αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνιμη, καθώς πρόκειται για «μέρος του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση για αλλαγή του μείγματος πολιτικής, με μείωση φόρων 1,9 δισ. ευρώ που αντισταθμίζεται πλήρως με μείωση δαπανών 2,0 δισ. ευρώ».
«Χωρίς κίνδυνο»
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά υποστηρίζει ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση και όχι μικροκομματικές στοχεύσεις, μπορεί να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017, μέσω της οποίας θα μπορούν να διατεθούν στους πολίτες περίπου 1,9 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ), με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους σημερινούς στόχους.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνει τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για πρόσληψη 200.000 ανέργων μέσω κάλυψης των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην πρωτογενή παραγωγή και στην εστίαση, καθώς και ενίσχυση των πολιτικών στήριξης της οικογένειας.
Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα και πριν κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας από την κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, καλώντας τα άλλα κόμματα να τη στηρίξουν.
Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν έχει και πολλές πιθανότητες επιτυχίας…