Με πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για ονομαστική ψηφοφορία θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
«Ολοι θα πάρουν θέση, ας καταψηφίσει η ΝΔ τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης, ή την επιδότηση ενοικίου, ή τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, ή τους βρεφονηπιακούς σταθμούς», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στον κοινοβουλευτικό σχεδιασμό, αναφερόμενος, βεβαίως, στα θετικά αντίμετρα.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα περιλαμβάνονται σε πολλά άρθρα (και όχι σε ένα, όπως ήταν η συνήθης πρακτική), έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε τμήμα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τα δεύτερα -ενδεχόμενο που θεωρείται «πολύ πιθανό».
Αυτή η επιλογή καθιστά «περίπλοκη και χρονοβόρα» την τελική επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου, ενώ παραπέμπει σε μία εξίσου... χρονοβόρα ψηφοφορία. Η οποία, κατά τον σχεδιασμό, θα λάβει χώρα τη νύχτα της 16ης Μαΐου, προκειμένου να έχει επιστρέψει (την ίδια ημέρα) από την Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας -ο οποίος, πιθανότατα, θα κατευθυνθεί από το αεροδρόμιο στη Βουλή.
Ν. Φίλης: Προέχει η παραμονή της κυβέρνησης
Σύμφωνα με όλες τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, δεν αναμένεται «δυσάρεστη έκπληξη» από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας.
Επικαλούνται προς τούτο το χθεσινό άρθρο του Νίκου Φίλη (στην Εφημερίδα των Συντακτών), καθώς ο πρώην υπουργός τονίζει μεν ότι η συμφωνία με τους δανειστές «σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο», ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση, με τη φράση: «Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία».
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού (σ.σ. η οποία θα έχει τηλεοπτική κάλυψη), θα πάρουν τον λόγο οι υπουργοί που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις και στις παρατηρήσεις των βουλευτών.
Για σήμερα το πρωί (9:30 π.μ.) έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με κεντρικό θέμα την ενημέρωση για τη συμφωνία και για τις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην ευρωπαϊκή πλευρά για το χρέος.
«Να παραιτηθεί ο Τσακαλώτος»
Για το κλίμα που θα επικρατήσει στη συζήτηση στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου δόθηκε χθες μια… δυνατή γεύση, καθώς οι Νίκος Δένδιας και Ανδρέας Λοβέρδος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια, ζήτησαν την παραίτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επειδή στη συμφωνία περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, πέρυσι, ο υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει τους εκπροσώπους των δανειστών με παραίτηση, εάν επέμεναν στη μείωση του αφορολόγητου.
«Ο… κουβαρντάς Κ. Μητσοτάκης»
Καυστική επίσης ήταν η επίσημη απάντηση του Μαξίμου στο αίτημα που κατέθεσε προς την κυβέρνηση χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μέσω του Alpha) να διανείμει τώρα στην κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.
Σε σχόλιο του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου τονίζεται: «Κατανοούμε τη δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που εμπεριέχει θετικά αντίμετρα αλλά και την άμεση προοπτική μέτρων για την απομείωση του χρέους.
Κάποιος, όμως, πρέπει να του εξηγήσει ότι παριστάνοντας εκ του ασφαλούς τον… κουβαρντά στα δελτία ειδήσεων, απλά εκτίθεται. Ας θυμόταν να κάνει τον κουβαρντά, πριν λίγους μήνες, όταν καταψήφιζε στη Βουλή τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και, κυρίως, ας το θυμηθεί και μεθαύριο, που θα έρθουν τα αντίμετρα στη Βουλή και θα τα καταψηφίσει».