Τα έτοιμα από καιρό «αναπτυξιακά σχέδια» βγάζει από το συρτάρι το κυβερνητικό επιτελείο, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση… τελείωσε και ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Το σύνθημα ρίχνει ο Αλέξης Τσίπρας, συγκαλώντας αύριο το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την ενημέρωση για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, τη (μεγάλη…) εκκρεμότητα που αφορά στην ελάφρυνση του χρέους και «την επόμενη ημέρα».
Στην ουσία, πρόκειται για συνέχεια της συνεδρίασης που είχε γίνει τη Μ. Πέμπτη, όπου οι υπουργοί είχαν χρεωθεί με χρονοδιαγράμματα και σχεδιασμούς για τις πρώτες αναπτυξιακές κινήσεις.
Τα σχετικά «σημειώματα» παραδόθηκαν στον εκτελώντα χρέη συντονιστή, υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, και ο στόχος είναι να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρώτα σε προτεραιότητα είναι τα νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ακολουθεί ο «νέος Καλλικράτης» στην τοπική αυτοδιοίκηση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Δεδομένου ότι, πέραν των μεγάλων επενδύσεων-ιδιωτικοποιήσεων, το βάρος θα πέσει στις τοπικές οικονομίες, ο πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα (12 μ.) στο Μαξίμου τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, οι οποίοι, κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Κατά τον σχεδιασμό, θα διοργανωθούν ισάριθμα περιφερειακά συνέδρια με αντικείμενο τις οικονομικές-αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιφέρειας, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να «τρέξουν» τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην Κίνα
Οσο για τα… μεγάλα έργα, ένα τμήμα τους θα προκύψει από το επενδυτικό μνημόνιο Ελλάδας-Κίνας που θα υπογράψει ο κ. Τσίπρας στο Πεκίνο το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την κινεζική πρωτεύουσα τρεις ημέρες νωρίτερα, καθώς ορίσθηκαν διμερείς συνομιλίες στο διήμερο 12-13 Μαΐου, δηλαδή πριν από τη Διάσκεψη «One Belt - One Road» (14-15 του μήνα), που αποτελεί και την αφορμή για το επίσημο ταξίδι.
Οπως σημειώσαμε χθες, αυτός είναι ο λόγος που μετέθεσε την ψηφοφορία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή για μετά τις 16 Μαΐου, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός την τοποθετούσε την Παρασκευή 12 του μήνα.
Μνημόνιο... και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Μαξίμου αναμένει σχετικές ειδήσεις και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς η προεργασία έχει αρχίσει από πρόπερσι.
Σήμερα και αύριο διοργανώνεται στην Αθήνα η 3η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), στην οποία θα συμπροεδρεύσουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Επικρατείας της χώρας Δρ. Σουλτάν Μπιν Αχμάντ Αλ Γιάμπερ.
Θα μετέχουν άνω των 50 εκπροσώπων υπουργείων, Οργανισμών και κλαδικών φορέων από ελληνικής πλευράς και άνω των 70 εκπροσώπων αντίστοιχων υπουργείων και φορέων από τα ΗΑΕ. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο, με την επίσημη τελετή υπογραφής διμερών συμφωνιών και των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ φορέων.
Θα ακολουθήσει επιχειρηματικό συνέδριο με τη συμμετοχή 200 περίπου ελληνικών και εμιρατινών επιχειρήσεων (περίπου 55 εμιρατινές, ανάμεσά τους και μεγάλη κατασκευαστική εταιρία), του οποίου την έναρξη των εργασιών θα χαιρετίσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Δρ Σουλτάν Μπιν Αχμάντ Αλ Γιάμπερ.
Στο συνέδριο θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, ενώ παρεμβάσεις, από ελληνικής πλευράς, θα κάνουν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο αναπληρωτής διευθυντής Υποστήριξης Επενδύσεων του Enterprise Greece Ηλίας Ηλιάδης.