Ούτε η επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές ούτε τα μέτρα που τη συνοδεύουν αιφνιδίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έβλεπαν εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η αντίδρασή τους, επίσης αναμενόμενη -την είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει με τη μέχρι τώρα στάση τους- και συνοψίζεται στη φράση «τα μέτρα είναι αποκλειστικής ιδιοκτησίας Τσίπρα-Καμμένου». Σύσσωμη η κοινοβουλευτική μειοψηφία άλλωστε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και τις τραγικές συνέπειες, όπως χαρακτηριστικά λένε, για τους πολίτες.
Η ΝΔ βάζει στο «κέντρο του κάδρου» προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον χαρακτηρίζει ως τον «πρώτο μνημονιακό πρωθυπουργό που αρχικά, με τη σημαία του αντιμνημονίου, υπέγραψε τελικά δύο μνημόνια». Η εντολή του προέδρου της ΝΔ προς τα γαλάζια στελέχη είναι στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, παρουσιάζοντας συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία, να αποδομούν την κυβερνητική επιχειρηματολογία και να εξηγούν τι πρακτικά σημαίνει η νέα συμφωνία για τις τσέπες των πολιτών.
Για τη στάση του κόμματος στη Βουλή, όπως αναφέρει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε πολιτικά τη συμφωνία», είτε ψηφίζοντας τα μέτρα είτε τα αντίμετρα. «Αν και επί της ουσίας δεν υπάρχουν αντίμετρα, αφού προϋπόθεση για να εφαρμοστούν αυτά είναι να πιάνεται το 3,5% πλεόνασμα, κάτι που και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι είναι ανέφικτο», τονίζει η ίδια πηγή.
«Στόχοι ναι, μέτρα όχι»
Αναφορικά με τα περί δέσμευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εφαρμογή των μέτρων του 2019 και 2020 (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου), στο γαλάζιο επιτελείο είναι απόλυτοι: «Πρόκειται για μια αναφορά στο κείμενο του ΔΝΤ και όχι το κοινοτικό, που έλεγε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα παράσχει εγγυήσεις ότι η αντιπολίτευση θα σεβαστεί τους όρους και το χρονοδιάγραμμα. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν δεσμεύει τη ΝΔ. Εξάλλου, κανείς δεν μας έχει προσεγγίσει, με κανέναν τρόπο και δεν θα μπορούσε άλλωστε από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση μας».
Δέσμευση της ΝΔ, όπως άλλωστε είπε και ο πρόεδρός της, είναι οι στόχοι και όχι τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν αυτοί. «Οι συμφωνίες της χώρας δεν είναι γραμμένες σε πέτρα, μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερες», επανέλαβε χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα, να δώσει ώθηση στην οικονομία και, έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, να ζητήσει την αλλαγή της συμφωνίας.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν δύσκολο πολιτικά σημείο για την κυβέρνηση την υποχρέωση για περικοπές μισού δισ. ευρώ το 2018, στα επιδόματα πολλών κατηγοριών όπως των οικογενειακών και της ανεργίας, αλλά και των επιδομάτων φτώχειας και φυσικών καταστροφών.
«Πρόκειται για θέματα υψηλού συμβολισμού, ευαίσθητα πολιτικά, στα οποία θα έχουν πρόβλημα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», εκτιμά στενός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, που δίνει επίσης έμφαση και στην εκχώρηση της αξιολόγησης στο ΔΝΤ και την ανά τρίμηνο έκθεση αυτού. Γεγονός που, εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σημάνει νέα σκληρά μέτρα και αναπόφευκτα πιθανές πολιτικές εξελίξεις.
Το ΠΑΣΟΚ
«Σε ό,τι συνδέεται με τα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% λέμε όχι, άρα λέμε όχι και στα αντίμετρα», αναφέρει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, που άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας.
«Με την πλάτη στον τοίχο κατέληξαν σε συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δήθεν διαπραγματευόταν, ενώ βύθιζε τη χώρα στην ύφεση και την αβεβαιότητα».
Όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι και η κ. Γεννηματά μιλά για δέσμευση της χώρας με ένα 4ο διαρκές μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση και χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μάλιστα να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή το σύνολο των κειμένων συμφωνίας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και τώρα και για το μέλλον, για να «αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μάθει ο ελληνικός λαός το μέγεθος της εξαπάτησης και το βάρος των δεσμεύσεων».
Το Ποτάμι
Για «το τέλος μιας ολόκληρης εποχής όπου κυριάρχησαν αυταπάτες αλλά κυρίως απάτες», κάνει λόγο το Ποτάμι, οι βουλευτές του οποίου θα συνεδριάσουν σήμερα υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη για να οριστικοποιηθεί η κοινοβουλευτική στάση του κόμματος κατά την ψηφοφορία. «Αν δεν ήταν πακέτο όλα τα μέτρα, κάποια επιμέρους θα μπορούσαμε να τα στηρίξουμε. Όμως, εφόσον έρθουν όλα μαζί, δεν μπορούμε να το κάνουμε», τονίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας. Όσον αφορά στα αντίμετρα, δεν έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση, κάτι που πιθανότατα θα γίνει σήμερα.
«Η εκδίκηση της ιστορίας είναι ότι τα νέα σκληρά μέτρα θα φέρουν ξανά την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εκεί που θα έδιναν 13η σύνταξη, όλοι θα χάσουν μία ή δύο συντάξεις ετησίως. Και εκεί που θα πήγαιναν το αφορολόγητο στις 12.000€, το μειώνουν στα 5.681€. Και εκεί που θα διέγραφαν μονομερώς το χρέος, τώρα θα περιμένουν υπάκουα τη συμφωνία ΔΝΤ - Σόιμπλε», τονίζει η σχετική ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.