Πολύ πιθανή θεωρεί η ΝΔ την περαιτέρω παράταση του χρόνου κλεισίματος της αξιολόγησης, ύστερα και από τις χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Παρά και τα θετικά -όπως αναγνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση- στοιχεία κυρίως για το 2016, που περιλαμβάνονται στην έκθεση Fiscal Monitor, από μόνο του -λένε κομματικές πηγές- το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον μέτρα και για το 2018 καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση.
Αυτά τα νέα έκτακτα μέτρα για το 2018 ίσως αποτελέσουν -κατά τη ΝΔ- την αιτία που θα καθυστερήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και η είσοδος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν αυτά τα δύο συμβούν τώρα, εξηγούν οι ίδιες πηγές, αναπόφευκτα θα απαιτηθούν μέτρα και για το 2018, αν όμως λάβουν σάρκα και οστά μετά τις γερμανικές εκλογές, τότε θα έχει κλείσει ο προϋπολογισμός του 2018 και τα αναγκαία μέτρα θα μετατεθούν χρονικά για αργότερα.
«Φαίνεται πως αυτό το θέλουν όλες οι πλευρές», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενοι τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους δανειστές, ενώ δηλώνουν «δυστυχώς δικαιωμένοι» για τις συνεχείς προειδοποιήσεις τους όσον αφορά στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, που «μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει».
Δύο από τις αξιοσημείωτες παρατηρήσεις που κάνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι για πρώτη φορά τα έσοδα σε ποσοστό ΑΕΠ βρίσκονται πάνω από το 50%, όπως και οι δαπάνες, κάτι που πρακτικά το ερμηνεύουν ως «τον απόλυτο ορισμό της κρατικοδίαιτης οικονομίας, η οποία από τη φύση της είναι θνησιγενής». Επίσης, η ΝΔ διαπιστώνει μεγάλη απόκλιση των στοιχείων του ΔΝΤ από αυτά της Κομισιόν όσον αφορά τα έκτακτα (one off). Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται έκτακτα (one off) περίπου 1,6 δισ., δηλαδή σχεδόν 1 δισ. λιγότερα από αυτά που ζητά το ΔΝΤ και τα οποία θα βρούμε μπροστά μας το 2018».
«Δεν ευημερούν»
«Τελικά, ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί ευημερούν», σχολιάζει σχετικά στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε παραλλαγή της φράσης «πάνω από τους αριθμούς, οι άνθρωποι». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση εσκεμμένα δεν αναφέρεται στις προβλέψεις του Ταμείου για το πλεόνασμα, αλλά και για τη μικρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη, την ώρα που η οικονομίας μας ασφυκτιεί. Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες ότι «θα είμαστε τυχεροί αν φτάσουμε σε ανάπτυξη 1,5%», ενώ δεν έκρυψε τον φόβο του ότι «αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και για το 2018».
Το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας, λένε στη ΝΔ, συνθέτουν η εσωτερική στάση πληρωμών, το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και η επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση.
Την ίδια ώρα, να αξιοποιήσουν τη δήλωση Ξυδάκη, ο οποίος τάχθηκε χθες υπέρ ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, επιχειρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, βρίσκοντας την ευκαιρία να ζητήσουν για μία ακόμη φορά «άμεση πολιτική αλλαγή».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της οδού Πειραιώς, «ο κ. Ξυδάκης παραδέχεται ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είναι συγκροτημένο, ώστε να συντονίζει την εργασία της κυβέρνησης. Ανακάλυψε, ξαφνικά, αυτό που όλη η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί, εδώ και πολύ καιρό. Ότι με επιλογές τύπου Καρανίκα και διορισμούς ημετέρων, η χώρα θα βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στον βούρκο της κρίσης».