Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: «Φυγή προς τα εμπρός» διότι… η διαπραγμάτευση κούρασε

Εαρινή σύνοδος ΔΝΤ - επιστροφή κλιμακίων - νομοθέτηση - χρέος, οι επόμενοι σταθμοί. Τα όπλα για να μην καμφθούν οι «153». Γιατί συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο τη Μ. Πέμπτη.

Κυβέρνηση: «Φυγή προς τα εμπρός» διότι… η διαπραγμάτευση κούρασε

Η κυβέρνηση βιάζεται να αφήσει «στο χθες» τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, παρότι οι τελευταίες -πλην καθοριστικές- λεπτομέρειες θα κλείσουν στην τριήμερη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά την Παρασκευή.

Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η πολύμηνη εκκρεμότητα κούρασε την κοινωνία και σκίασε εκ νέου την αγορά, με την ανασφάλεια, το ενδεχόμενο εκλογών «από ατύχημα» και τα προβλήματα ρευστότητας να κυριαρχούν το τελευταίο τετράμηνο.

Η επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου και προσωπικά του πρωθυπουργού να απορρίψουν τις (λίγες...) εσωτερικές φωνές για ρήξη με προσφυγή στις κάλπες οδήγησε στην προσυμφωνία της 7ης Απριλίου με τους θεσμούς.

Ο τελευταίος (;) συμβιβασμός αφορά στην αντικατάσταση της αρχικής θέσης «δεν θα νομοθετήσουμε τίποτα, εάν δεν κλείσει η συνολική συμφωνία» από τη δέσμευση «θα νομοθετήσουμε αλλά δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα 2019-2020, εάν δεν υλοποιηθεί η απόφαση που θα ληφθεί για το χρέος».

Έτσι κι αλλιώς, η εν λόγω απόφαση θεωρείται από την κυβέρνηση «το άλφα και το ωμέγα» αφού χωρίς προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους δεν θα εκδοθεί το εισιτήριο για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ -και για τη σταδιακή έξοδο στις αγορές.

SLA - νομοθέτηση - χρέος

Με το κλείσιμο της πασχαλινής ραστώνης, το Μαξίμου κινείται σε δύο επίπεδα:

* Το ένα αφορά στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στη διάρκεια (και στο περιθώριο...) της οποίας θα δρομολογηθεί, κατά τις προσδοκίες, το ζήτημα του χρέους.

Εάν «όλα πάνε καλά», την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για το Staff Level Agreement, ώστε στο επόμενο Eurogroup (ή έκτακτο ή το κανονικό στις 22 Μαΐου) να επισημοποιηθεί η συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος.

Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα περίφημα προαπαιτούμενα: αυτή θα είναι η προτελευταία πράξη του διαπραγματευτικού δράματος (πριν από το Eurogroup, δηλαδή), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν «ανταρσίες» από τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές.

Οι επιτελείς διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα υπάρξουν», παραπέμποντας και στο πολωτικό κλίμα που δημιουργεί ήδη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για σκάνδαλα στον χώρο της υγείας και η συγκρότηση πΠροανακριτικής επιτροπής για εξοπλιστικές προμήθειες επί Γιάννου Παπαντωνίου, με «άρωμα» Χρηματιστηρίου της περιόδου 1999-2000.

Πέραν τούτων, το βασικό «όπλο» με το οποίο εφοδιάζουν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι τους «153» είναι η βελτίωση των υπό ψήφιση μέτρων για τη διετία 2019-2020, εάν σημειωθούν θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη και στην Ευρώπη (με αιχμή τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου).

Είναι ενδεικτική η σπουδή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να μιλήσει ήδη για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων -δέσμευση που υιοθέτησε για λογαριασμό της ΝΔ, εάν γίνει κυβέρνηση, ο γραμματέας της Λευτέρης Αυγενάκης.

«Φέρτε και δείξτε έργο»

* Το δεύτερο επίπεδο στο οποίο προσπαθεί ήδη να «τρέξει» η κυβέρνηση είναι αυτό της ανάπτυξης και της «καθημερινότητας».

«Με το κλείσιμο της συμφωνίας θα έχουμε εξασφαλίσει μία καθαρή διετία για επενδύσεις, παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική οικονομία. Δεν περισσεύει ούτε ώρα», σημειώνει παράγοντας του Μαξίμου.

Κατά τον ίδιο, αυτό ήταν το αντικείμενο του υπουργικού συμβουλίου τη Μ. Πέμπτη, καθώς στους παραγωγικούς υπουργούς τέθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα χρονοδιαγράμματα για την παρουσίαση σχεδίων που αφορούν μικρο-επενδυτικά και αναπτυξιακά έργα ανά νομό ή περιφέρεια στο επόμενο διάστημα.

Κατά τις πληροφορίες, τον συντονισμό του συνόλου των έργων θα έχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Κατά τις αισιόδοξες προβλέψεις, το πρόγραμμα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ταυτόχρονα με το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας, έτσι ώστε να σηματοδοτηθεί το πέρασμα «στην επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v