Στην κορυφή της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθε το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών στη Μάλτα, ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε την υγεία, επέλεξε να δώσει έμφαση στο «προνομιακό» -κατά τον ίδιο- πεδίο της οικονομίας και στα επώδυνα μέτρα που θα συνοδεύσουν την επικείμενη συμφωνία.
Αποσυνδέοντας για μια ακόμα φορά την αξιολόγηση από τις εκλογές, εκτίμησε ότι ακόμα και να επιτευχθεί συμφωνία, «που είναι και το πιθανότερο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται», προσδιορίζοντας ως μοναδική ελπίδα την πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν. Και μολονότι η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, δίνει επιπλέον ζωή στο παρόν κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται. Άρα και τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά του, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα στενέψουν επικίνδυνα και κατ' επέκταση ο σχεδιασμός του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα κινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει πολύ κρίσιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2017, που εν πολλοίς θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις και κάπου στο τέλος του έτους, όπως... μαρτύρησε και ο Βασίλης Λεβέντης μετά το πρόσφατο ραντεβού τους, πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων στην έξοδο. Και αυτό, παρόλο που ο ίδιος -σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη- κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία, οδηγούμενος ακόμα και στη σύναψη «τέταρτου μνημονίου, με νέα μέτρα, δίχως ρύθμιση του χρέους και δίχως χρήματα».
Τη βούληση, πάντως, του προέδρου της ΝΔ για άμεση πολιτική αλλαγή δυσκολεύει το γεγονός ότι τα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία δεν θα εφαρμοστούν τώρα, αλλά από το 2019 και μετά και ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν πως έως τότε η κατάσταση σε οικονομία και κοινωνία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα έχει αναστραφεί.
«Σε αποδρομή»
Στη ΝΔ, ανεξαρτήτως τούτου, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη χθεσινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην πασχαλινή κόντρα στη Βουλή, με κομματικές πηγές να σημειώνουν ότι «όποιος είδε και άκουσε τον κ. Τσίπρα, κατάλαβε γιατί ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι σε αποδρομή».
Βάσει του γαλάζιου σχεδιασμού για τη συνέχεια, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του θα επικεντρωθούν σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη. Έτσι, προχθές, στα γραφεία του κόμματος έγινε συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, χθες μίλησε για την οδική ασφάλεια και στο ίδιο μήκος κύματος θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα, ξεκινώντας και πάλι τις περιοδείες του ανά την επικράτεια.
Παράλληλα, θα συνεχίσει τα ανοίγματα στα άλλα «μεταρρυθμιστικά φιλοευρωπαϊκά» της αντιπολίτευσης, σε συνέχεια των τετ α τετ της περασμένης εβδομάδας. Η πολιτική αλλαγή που επιθυμεί, άλλωστε, όπως επανέλαβε και χθες, «θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να βγάλουν την χώρα από την κρίση».Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκφράζει «το όλον της αντιπολίτευσης», απέναντι στον «απομονωμένο Αλέξη Τσίπρα», ενώ θα επιμένει να καταλογίζει στην κυβέρνηση «καθεστωτική αντίληψη», που οδηγεί τη χώρα σε «θεσμική βλάβη».
Αναφορικά με την εξεταστική επιτροπή για την υγεία, όπως αποφάσισε χθες η πλειοψηφία της Βουλής, στην αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, θεωρούν επιβεβλημένο να βγαίνουν «όλα στο φως» και επικρίνουν την κυβέρνηση για την «απόκρυψη των πεπραγμένων κατά την τελευταία διετία», προκαλώντας συνεπώς αναπάντητα ερωτήματα.