Ένα ακόμα παιχνίδι τακτικής του Αλέξη Τσίπρα βλέπει η ΝΔ πίσω από το «προσύμφωνο» της Μάλτας, όπως εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, αλλά και την περαιτέρω διαχείρισή του από τον πρωθυπουργό. «Αυτό που πλέον ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι τα μέτρα αλλά ο χρόνος εφαρμογής τους», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του, «υπονομεύει το μέλλον των Ελλήνων για πολλά χρόνια». Η γαλάζια ρητορική πλέον εστιάζει στην προσπάθεια αποδόμησης της συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζουν «νέο μνημόνιο», ενώ ολοένα και συχνότερα χρησιμοποιείται ένας όρος… από τα παλιά, η «επαναδιαπραγμάτευση» της συμφωνίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, στην περίπτωση που αυτή κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζει τη διαπίστωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας «το μόνο που διαπραγματεύτηκε σοβαρά ήταν τα συμφωνημένα μέτρα να ισχύσουν μετά τις εθνικές κάλπες, άρα να εφαρμοστούν -όχι από τον ίδιο- αλλά από τον επόμενο πρωθυπουργό».
Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ θα κορυφώσει την αμφισβήτηση της συμφωνίας και των μέτρων σε πολιτικό επίπεδο, με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύει με τις αποφάσεις της την επόμενη, ειδικά από τη στιγμή που οι όροι της συμφωνίας είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνήσει 3,6 δισ. μέτρα και, μάλιστα, τελείως αντισυνταγματικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, δίνοντας το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματός του.
Εκ των πραγμάτων, στο τραπέζι τίθεται και πάλι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- μετατίθεται για αργότερα, με το γαλάζιο επιτελείο πάντως να τον συσχετίζει, μάλιστα άμεσα, με τη δυνατότητα αλλαγής των όρων της συμφωνίας. «Εάν τα μέτρα ψηφιστούν και εφαρμοστούν το 2019 και οι εκλογές γίνουν το 2018, τα περιθώρια για αλλαγή στο μείγμα πολιτικής θα είναι ασφυκτικά. Αν όμως γίνουν σήμερα ή μέχρι το τέλος του 2017 εκλογές, υπάρχουν περιθώρια ως προς το μείγμα πολιτικής και το ύψος των πλεονασμάτων», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας.
«Υπάρχει συνέχεια»
Εξάλλου, κορυφαία στελέχη της ΝΔ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουν βελτίωση της νέας συμφωνίας μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές, «καθησυχάζοντας» παράλληλα όλους τους ενδιαφερόμενους ότι «υπάρχει συνέχεια στο κράτος» και ότι η ΝΔ «δεν θα κινηθεί μονομερώς, για να αλλάξουν όσα συμφωνήθηκαν». Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί «επιπλέον δημοσιονομικό αέρα», ο οποίος θα εξασφαλιστεί με πλεονάσματα 2% και μαζί ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία.
Όσον αφορά στο κλείσιμο της συμφωνίας, στη μείζονα αντιπολίτευση -τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο- κρατούν «μικρό καλάθι», καθώς -όπως λένε- προσώρας τουλάχιστον δεν υπάρχει ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό που έγινε, σημειώνουν, είναι ότι μπήκε ένα πλαίσιο και ορίστηκαν κάποια βήματα για να έχουμε αξιολόγηση, με άγνωστο ακόμα και τον χρόνο επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών.
Ανεξαρτήτως τούτου, στη ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα ευρήματα και της τελευταίας (χθεσινής) δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, καθώς η ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται ακόμα περισσότερο, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι πολύ υψηλή, ενώ τροφή για σχόλια έδωσε και το γεγονός ότι το 38% θέλει να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.