Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» και από… ΣΥΡΙΖΑ στο προσύμφωνο της Μάλτας

Ο Α. Τσίπρας πήρε το «ναι» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει τη συμφωνία. Light κείμενο προβληματισμού από στελέχη των «53». Επόμενη ημέρα, επενδύσεις, καθημερινότητα.

«Ναι» και από… ΣΥΡΙΖΑ στο προσύμφωνο της Μάλτας

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε, με συντριπτική πλειοψηφία, την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη κατ' αρχάς συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας. Η εισήγησή του πήρε τη μορφή πολιτικής απόφασης καθώς υπερψηφίσθηκε από 113 μέλη του οργάνου, ενώ σημειώθηκαν 11 «κατά» και 12 «λευκά».

Τα τελευταία προήλθαν από στελέχη των «53», που νωρίτερα είχαν παρουσιάσει δικό τους κείμενο προβληματισμού για τη συμφωνία και πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και παρουσίας. Το κείμενο (που υπέγραψαν 13 μέλη των «53» και ο Νίκος Φίλης) δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία από τους υπογράφοντες, ενώ πολλά σημεία του συμπεριελήφθησαν στην πολιτική απόφαση. Κατά τις πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης (σ.σ. δεν ανήκει στους υπογράφοντες) εξέφρασε τον προβληματισμό του για το «επώδυνο» του συμβιβασμού και την πορεία του προγράμματος, χωρίς να θέσει θέμα αποστασιοποίησης -όπως άλλωστε αναμενόταν.

Η έκβαση της συνεδρίασης λύνει και... τυπικά τα χέρια του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και να φέρουν τα απαραίτητα νομοθετήματα στη Βουλή.

Έτσι κι αλλιώς, τόσο στην εισήγηση του κ. Τσίπρα όσο και στην πολιτική απόφαση τονίζεται ρητώς ότι κανένα μέτρο δεν θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή, εάν δεν υπάρξει απόφαση για το χρέος που θα οδηγήσει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. «Τονίζουμε ότι τα αρνητικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εργασιακές σχέσεις αλλά πρώτα… εργασία

Εννοείται ότι στην… κορυφή των «συν» της διαφαινόμενης συμφωνίας τοποθετείται το εργασιακό, δηλαδή η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018), η μη επιστροφή του lockout και η μη αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων.

Με αυτή την επιτυχία άλλωστε (σ.σ. όταν «πέσουν» και οι υπογραφές), η κυβέρνηση θα απευθυνθεί κυρίως στους νέους εργαζόμενους για να τους πει ότι δεν θα βιώσουν «τον εργασιακό μεσαίωνα που επέβαλε το 2ο μνημόνιο, με την απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας».

Και επειδή οι εργασιακές σχέσεις προϋποθέτουν... εργασία, στην πολιτική απόφαση εμφανίζεται ως «πρώτο καθήκον» από την επομένη της συμφωνίας η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Παραγωγική ανασυγκρότηση και αύξηση των επενδύσεων, ώστε να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας, με ταυτόχρονη όμως ενίσχυση της εργασιακής προστασίας και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Διαρκής στόχος η αντιστροφή της φοράς που δημιουργήθηκε την περίοδο 2012-2014 και ανέτρεψε την ισορροπία υπέρ των θέσεων μερικής απασχόλησης. Δική μας προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και η αύξηση των πραγματικών μισθών».

«Εχουμε ενάμιση χρόνο μπροστά μας»

Κατά τις παρεμβάσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (σ.σ. ήταν πολλές και γι' αυτό η συνεδρίαση διήρκεσε οκτώ ώρες) διεφάνη η αγωνία τους για το εάν το πρόγραμμα «θα βγει» και εάν τα «θετικά αντίμετρα» θα εξισορροπίσουν τα «αρνητικά μέτρα», ωστόσο το στίγμα έδωσαν οι κάτωθι αναφορές:

* Τα περίφημα νέα μέτρα θα αφορούν στο διάστημα μετά την 1/1/2019 και όχι από την επομένη της συμφωνίας, επομένως η κυβέρνηση έχει τον χρόνο να «τρέξει» την ανάπτυξη και τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων, έτσι ώστε «και οι στόχοι να καλυφθούν ευκολότερα και τα αντίμετρα να εφαρμοστούν στο σύνολό τους».

* Σε ενάμιση χρόνο από τώρα «πολλά στην Ευρώπη θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο», διότι εάν δεν συμβεί αυτό, «η ίδια η ενωμένη Ευρώπη θα τεθεί σε κίνδυνο».

* Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει «να αφήσει στο χθες την παραλυσία από την πολύμηνη διαπραγμάτευση» και να ρίξει το βάρος στην καθημερινότητα, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

* Αυτό το τελευταίο το ανέδειξαν σε «μείζον θέμα» που θα (πρέπει να) αναδειχθεί, με αφορμή τις υπό διερεύνηση από τη Βουλή γκρίζες υποθέσεις (εξοπλιστικά, ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, Ερρίκος Ντυνάν).
Επί των θεμάτων στον χώρο της Υγείας και του φαρμάκου οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν την Τετάρτη καθώς η Βουλή θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα παραπάνω.

«Εμείς δεν πήραμε δωράκια από κανέναν»

Το έναυσμα το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή: «Εμείς δύο χρόνια τώρα δεν πήραμε δωράκια από κανέναν, δεν λεηλατήσαμε τα κρατικά ταμεία, δεν διασπαθίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν κάναμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Αντιθέτως, χτυπήσαμε και συνεχίζουμε να χτυπάμε με όλους τους τρόπους τη φοροδιαφυγή. Δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια. Τις βγάλαμε από τα συρτάρια. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους τα προηγούμενα χρόνια».

Με αφορμή δε την ταχύτατη ολοκλήρωση των έργων στους οδικούς άξονες και στις σήραγγες Τεμπών-Μαλιακού, πρόσθεσε: «Γιατί εμείς, η, κατά τον κ. Μητσοτάκη, πιο ανίκανη κυβέρνηση που έχει δει ο τόπος, παρά το γεγονός ότι αναλάβαμε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας πρωτοφανούς για ελληνική κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, καταφέραμε και ξεκολλήσαμε τα μεγάλα έργα, που για τέσσερα χρόνια ήταν κολλημένα και επανεκκινήσαμε τα έργα αυτά.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους που έστηναν τις συμβάσεις, με τρόπο που οδηγούσε στην εγκατάλειψη των έργων, ώστε τελικά να αποζημιώνονται κιόλας με υπέρογκα ποσά από τα δημόσια ταμεία οι ημέτεροί τους εργολάβοι».

Ο κ. Τσίπρας κατευθύνθηκε από τον χώρο της συνεδρίασης... κατευθείαν στο αεροδρόμιο με προορισμό τη Μαδρίτη, όπου σήμερα διεξάγεται η τρίτη, κατά σειρά, Σύνοδος των χωρών του Νότου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v