«Δεν αναλάβαμε τη βαριά ευθύνη για να γίνουμε διαχειριστές της καταστροφής αλλά για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να τη βγάλουμε από τα προγράμματα επιτροπείας. Γι’ αυτό παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς αλλά και όραμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. Εστειλε δε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η ΚΕ και η κοινοβουλευτική ομάδα να μη στηρίξουν την προσπάθεια.
Η πολιτική απόφαση εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Μόλις 11 ήταν τα «κατά» και 12 «λευκά» σε σύνολο 151 μελών, με τα κατά να εκτιμάται ότι προέρχονται από τα μέλη που κατέβασαν το κείμενο προβληματισμού, το οποίο δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία.
Δεν θέλουμε, όπως είπε, το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης κρίσης. Επιλέξαμε να κρατήσουμε στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση της εξόδου από το πρόγραμμα. Η Μάλτα δικαίωσε την απόφασή μας αυτή. Οι αποφάσεις δεν δημιουργούν μόνο προϋποθέσεις να κλείσει η διαπραγμάτευση, αλλά καθίσταται ορατός ο ορίζοντας εξόδου από το πρόγραμμα, από την επιτροπεία.
Δεν θέλουν το τέλος
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών. Οι διαφωνίες αφορούσαν κυρίως την πορεία της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος. Η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει μόνο με όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο αλλά με μια συνολική λύση που περιλαμβάνει την ατζέντα της β' αξιολόγησης, αλλά και τα μέτρα για το χρέος που θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαπραγμάτευση οδηγούσε είτε σε παράλογες απαιτήσεις είτε σε κωλυσιεργίες. Η προοπτική του «τέλους» είναι κάτι που δυσαρεστεί κάποιους τόσο έξω όσο και μέσα στη χώρα.
Τι κερδίσαμε, τι δώσαμε
Υπάρχει πολιτική συμφωνία που διαμορφώνει το πλαίσιο και στα τεχνικά κλιμάκια. Δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν μέτρα που ούτε είναι αναγκαία με βάση τους στόχους, ούτε θα τα επιλέγαμε ποτέ. Ωστόσο ο συμβιβασμός είναι στα ισοδύναμα μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα. Αφορούν τη δημιουργία δομών κοινωνικού κράτους που δεν υπάρχει σήμερα. Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας και τη στήριξη των νέων.
Επιπλέον καταφέραμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των εργασιακών διαπραγματεύσεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν πιέσεις για θεσμοθέτηση lockout και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, υποστήριξε.
Το χρέος, τα πλεονάσματα και το QE
Ανοίγει η συζήτηση και αυτό θα στείλει μήνυμα στις διεθνείς αγορές, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τα καταστροφικά σενάρια και οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν. Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με βάση τις δυνατότητες που διαθέτει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τη Μάλτα μπαίνουμε στην τελική φάση της συζήτησης για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το πρόγραμμα. Είναι κρίσιμο η συμφωνία για τα πλεονάσματα να είναι τέτοια που να μη διαιωνίζει τη λιτότητα. Αυτή είναι η επόμενη μεγάλη μάχη. Υψηλά πλεονάσματα για μια δεκαετία είναι μια απαίτηση τουλάχιστον άτοπη.
Όπως είπε, τη συνολική εικόνα θα συμπληρώνει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα χρέους, που θα οδηγήσει στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Η «απειλή»
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι ικανά να εντάξουν τη χώρα στο QE και αποτελούν προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020.
Το πλαίσιο το ξέραμε από τις 20 Φεβρουαρίου
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όλα αυτά τα ξέραμε από τις 20 Φλεβάρη, αλλά κάποιοι προσπάθησαν να τα ξηλώσουν. «Δεν λέω ότι το γεγονός πως ξαναγυρίσαμε σε αυτό είναι μια τρομακτική επιτυχία ή νίκη, θέλω όμως να πω ότι το γεγονός πως αποτρέψαμε τις κινήσεις αυτών που επιχείρησαν να τα ξηλώσουν είναι γεγονός επιτυχίας. Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους υπουργούς στα κρίσιμα υπουργεία που απέτρεψαν παράλογες απαιτήσεις, χωρίς να χάσουν την ψυχραιμία και το κουράγιο τους».
Η επίθεση στη ΝΔ
Η μάχη γινόταν ενώ κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδας ήθελαν να μην κλείσει η αξιολόγηση, γιατί κάποιοι στο εσωτερικό δεν θέλουν εμείς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός.
Στο εσωτερικό ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. Όταν έβλεπαν εμπλοκή, έλεγαν καθυστερούμε. Όταν έβλεπαν πρόοδο, ότι φορτώνουμε με βάρη τον λαό. Μιλούν αυτοί που έτρεξαν εν μέσω διαπραγμάτευσης να συναντήσουν τον Β. Σόιμπλε για να πάρουν την ευλογία του και δια των εκπροσώπων τους στο ευρωκοινοβούλιο επιτέθηκαν στην Κομισιόν γιατί κρατά «διαλλακτική στάση» απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η ΝΔ «βγήκε στα κεραμίδια» όταν δόθηκε η εφάπαξ 13η σύνταξη. Κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι φορούν τη φανέλα της «Εθνικής Ελλάδας», δήλωσε. Δεν το βλέπουμε, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη φανέλα: πότε είναι η Siemens και πότε οι φίλοι τους της φοροδιαφυγής.
Αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, θα υπέγραφε όποια απαίτηση έφερναν οι δανειστές, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε διανοηθεί να ζητήσει ισοδύναμα μέτρα, δεν θα έμπαινε σε συζήτηση για το χρέος και δεν θα πάλευε για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά θα έκανε το αντίθετο. Θα πάλευε ενάντια στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ θα έκανε αγώνα για αύξηση των ομαδικών απολύσεων και για τη θέσπιση της ανταπεργίας, κάτι που θέλουν πολλοί εργοδότες. Αυτή είναι η ιδεολογία τους. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός.
Μάχη για την Ευρώπη
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η μάχη στα εργασιακά δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη, καθώς κάποιοι ήθελαν μέσω της χώρας μας να αλλάξουν τα δεδομένα και να επιβάλουν συνταγές ΔΝΤ.
Τους χαλάμε τα σχέδια
Στο εξωτερικό βλέπουν ότι δεν περνά το σχέδιο επιστροφής σε σενάρια 2015 και αυτοί στο εσωτερικό βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Γιατί το καταφέραμε; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι της επιτυχίας είναι γιατί εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συμμαχιών στο εξωτερικό. Η συμβολή της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία ήταν κρίσιμη.
Παράλληλα, η πολιτική μας στο εσωτερικό της χώρας έφερε καρπούς. Η οικονομία ανακάμπτει και έχουμε πλεονάσματα που καλύπτουν από χθες (2016) τον στόχο του 2018. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι εμείς για δύο χρόνια δεν πήραμε δωράκια, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια. Η «πιο ανίκανη κυβέρνηση», κατά τον Μητσοτάκη, ξεκόλλησε τα μεγάλα έργα. Βάλαμε τέλος στο πάρτι στη Δημόσια Υγεία και στα εξοπλιστικά.
Σε συνθήκες κρίσης, έχουμε 98% απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. Οι προηγούμενοι απορροφούσαν κονδύλια μόνο για τους κολλητούς. Αυτά συνέβαιναν επί χρόνια και τα γνωρίζουν «οι έξω». Αυτά τελείωσαν. Δεν υπάρχουν μίζες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Η επίθεση στον Σημίτη
Η πρεμούρα να μην κλείσει η αξιολόγηση οφείλεται στο ότι γνωρίζουν ότι ο χρόνος που θα έχουμε μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις του παρελθόντος που κρύβονται στα ντουλάπια, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Μετά από δέκα χρόνια σιωπής, εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που φαίνεται να μην έχει καταλάβει ποιο σύστημα εξέθρεψε η κυβέρνησή του, δήλωσε. Με δυο υπουργούς μπλεγμένους σε μίζες εξοπλιστικών και στενούς του συνεργάτες να κουβαλούν σακούλες με χρήμα στα ταμεία του κόμματός του. Με τα αποθεματικά των Ταμείων βορά στο χρηματιστήριο. Ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν εμφανίστηκε στην TV και μας χάρισε μια σοφιστεία: η διαφθορά στην Ελλάδα είναι κοινωνικό φαινόμενο και πρέπει να ζούμε με αυτή.
Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΝΔ. Ολοι ξέρουμε ποιοι άφησαν τον Χριστοφοράκο να φύγει και πώς συνεχίστηκε το πάρτι στην υγεία, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το ορόσημο των εκλογών και τα επόμενα βήματα
Μέχρι να βγούμε από το πρόγραμμα το 2018, ο λαός θα έχει την ευκαιρία (το 2019) να συγκρίνει τι καταφέραμε. Θα συγκρίνει την ανεργία που παραλάβαμε με αυτή που παραδώσαμε. Την ανάπτυξη που παραλάβαμε, με αυτή που θα παραδώσουμε.
Η ευθύνη μας είναι μετά τη β’ αξιολόγηση να δουλέψουμε με σχέδιο και σε συγκεκριμένους άξονες: την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη θεσμική αναθεώρηση (με αιχμή τη συνταγματική αναθεώρηση), οι μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο (πρωτοβάθμια υγεία, εισαγωγή στα πανεπιστήμια, θωράκιση της διαφάνειας στην αυτοδιοικητική δομή της χώρας). Ο τέταρτος άξονας είναι η εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε λίγα χρόνια θα είμαστε βέβαιοι ότι οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε ήταν σωστές. Το κόμμα μας δεν φοβάται την ευθύνη, ούτε τη μάχη. Δεν θα μας χαριστεί τίποτα, όλα θα είναι αποτελέσματα μαχών και αγώνων, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κείμενο ετοιμάζουν οι «53»
Σημειώνεται πως στελέχη των «53» καταθέτουν κείμενο με σημεία που θεωρούν αναγκαία προκειμένου να θεωρηθεί κοινωνικά ανεκτή η συμφωνία.
Δεν είναι σαφές εάν το κείμενο θα το θέσουν και σε ψηφοφορία. Χθες το απόγευμα πάντως η εν λόγω ομάδα συζήτησε τα δεδομένα σε εσωτερική σύσκεψη στην οποία μετείχε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
* Δείτε το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.