H επίσημη δήλωση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ «έχουμε συμφωνία στα μεγάλα θέματα» έδωσε την πρώτη –μετά από μήνες– μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος χθες το απόγευμα στο Μαξίμου τον Γερμανό Πρόεδρο Φραν-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, ενώ μίλησε για την «ελπίδα» που πρέπει να επανέλθει στον ελληνικό λαό.
Η χθεσινή εξέλιξη, όπως και η μεταστροφή του Β. Σόιμπλε στο παρά πέντε του Eurgroup επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το παιχνίδι κρίθηκε στον τηλεφωνικό μαραθώνιο που είχε ο πρωθυπουργός από το Σάββατο μέχρι και προχθές, με τους κεντρικούς «παίκτες» της διαπραγμάτευσης: Κριστίν Λαγκάρντ, Πιερ Μοσκοβισί, Ζίγκμαν Γκάμπριελ, Αγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ.
Σ΄ αυτές τις συζητήσεις τέθηκε και το θέμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, προς επιβεβαίωση και των έτερων πληροφοριών ότι ο κ. Τσίπρας δεν αιφνιδίασε τον κ. Τουσκ την Τετάρτη, όταν του υπέβαλε επισήμως το αίτημα, στην περίπτωση που το Eurogroup θα κατέληγε σε ναυάγιο.
Στο σημείο αυτό, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αποκρούουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι «παίχτηκε θέατρο» προκειμένου η κυβέρνηση να δραματοποιήσει την κατάσταση για να «πλασάρει» τον συμβιβασμό στους βουλευτές της και στην κοινωνία: «λέτε όλοι οι παραπάνω ηγέτες και αξιωματούχοι να δέχτηκαν να γίνουν κομπάρσοι προς χάριν του Τσίπρα;», ρωτούν ρητορικά.
Αμηχανία από τον «ειλικρινή Ευκλείδη»
Παρότι η «κατ΄ αρχήν συμφωνία» είναι προφορική και απομένουν πολλά μέχρι να φτάσουμε στο Staff Level Agreement, το κυβερνητικό επιτελείο μπαίνει από αύριο σε μία… άλλη μάχη: της αποδοχής του βασικού κορμού της από το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και, στη συνέχεια, από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε χθες να δώσει μία γεύση των δυσκολιών, καθώς, αιφνιδιάζοντας πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ξεκίνησε τις δικές του δηλώσεις μετά το Eurogroup με την παραδοχή ότι «κάποια από τα σημεία που συμφωνήθηκαν θα δυσαρεστήσουν τον λαό και κάποια όχι».
Με αυτή τη κίνηση ο υπουργός Οικονομικών και «κεντρικός διαπραγματευτής» θέλησε να εμποδίσει τυχόν πανηγυρισμούς στην Αθήνα «όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι οποίοι αποδείχθηκαν υπερβολικοί.
Αύριο το πρώτο... crash test
Σ΄ αυτό τον καμβά θα κληθούν να «ζωγραφίσουν» τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι υπουργοί που έχουν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση (Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου-Σταθάκης) θα παρουσιάσουν «κέρδη και ζημιές», ωστόσο τα κεντρικά διλήμματα θα τα θέσει ο κ. Τσίπρας:
* Έγινε αποδεκτή (από τους θεσμούς) η συζήτηση-απόφαση για το χρέος αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, παρότι ο Β. Σόιμπλε δεν ήθελε να ανοίξει αυτό το θέμα πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
* Κερδήθηκε το στοίχημα των εργασιακών: επ΄αυτού ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην προεκλογική υπόσχεση (κυρίως προς τους νέους) ότι θα μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την μη θέσπιση της ανταπεργίας (lock out).
* Για να αποδώσουν οι βελτιωμένες εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να υπάρχουν… δουλειές. Το δίλημμα, εν προκειμένω, θα είναι: «συμφωνία – ανάταξη του οικονομικού κλίματος – επενδύσεις – θέσεις εργασίας» ή «ναυάγιο» και ακύρωση των παραπάνω;
* Αυτό το δίλημμα θα το περάσει η κυβέρνηση και προς την κοινωνία προκειμένου να αντιμετωπίσει την (αναμενόμενη…) οργή των συνταξιούχων για τις νέες μειώσεις, δια της κατάργησης των προσωπικών διαφορών, από το 2019.
«Ο συνταξιούχος να συντηρεί το άνεργο παιδί του ή να βρει καλή δουλειά το παιδί του;», η κεντρική ιδέα, που θα συμπληρώσει τα αντίμετρα τα οποία παρουσίασε ήδη από χθες ο κ.Τσακαλώτος.
Το ίδιο δίλημμα θα τεθεί και προς… όλους τους πολίτες που θα πληγούν από τη μείωση του αφορολόγητου – εν προκειμένω, το συμπλήρωμα θα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών ως αντίβαρα.
Διλήμματα και… κάλπες
Αλλωστε, με την βελτίωση της οικονομίας και την έξοδο από το μνημόνιο (τον Αύγουστο του 2018, θεωρητικά) «ουδείς μπορεί να αποκλείσει αλλαγές στα μέτρα», βοηθούντων και των «αναγκαίων θετικών αλλαγών στην Ευρώπη».
Κατά πολλούς στην αντιπολίτευση μάλιστα, το κλείσιμο της συμφωνίας δείχνει και… την «στιγμή» που ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές – εάν δεν υπάρξει «ατύχημα» νωρίτερα: «το φθινόπωρο του 2018», λένε, με διακύβευμα πώς θα εφαρμοστούν και κατά πόσο θα βελτιωθούν τα παραπάνω…
Προς το παρόν, πέραν των παραπάνω επιχειρημάτων (και άλλων που θα προστεθούν στη συνέχεια) τα στελέχη και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα κληθούν να δώσουν, δια της ψήφου τους, απάντηση στο ερώτημα: παραμένει η κυβέρνηση και «συνεχίζει τις μάχες της» ή πέφτει τις επόμενες ημέρες;
Το Μαξίμου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα απαντηθεί θετικά το πρώτο σκέλος, από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους εννέα των ΑΝΕΛ, δηλαδή τους «153».