Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την υγεία κατά τα έτη 1997-2014, που θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια, εκ των πραγμάτων φέρνει πιο κοντά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Λίγες μέρες μετά το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά, οι παρατάξεις τους, πέραν του αιτήματος παραίτησης της κυβέρνησης Τσίπρα, δείχνουν να συμπλέουν και όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στην κυβερνητική πρόταση. Αμφότερες θεωρούν επιτακτική την ανάγκη χρονικής διεύρυνσης της εξεταστικής μέχρι και σήμερα, προκειμένου να συμπεριλάβει και την διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και αν για το ραντεβού της περασμένης Παρασκευής η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο της ΝΔ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φρόντισε να πάρει τη ρελάνς, καταθέτοντας πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής έως τώρα.
Στη ΝΔ επισήμως ακόμα δεν έχουν πάρει θέση, ωστόσο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείει η ανταπόκριση εκ μέρους του κόμματός του στην πρόταση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να είναι θετική. Ούτως ή άλλως, πρακτικά είναι πολύ δύσκολο η αξιωματική αντιπολίτευση να μην συναινέσει σε μια τέτοια πρόταση, καθώς ενδεχόμενη άρνησή της θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς και αρκετά ερωτηματικά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει ευπρόσδεκτη την σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.
«Η κυβέρνηση -που πεισματικά αρνείται να κάνουμε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα capital controls- προανήγγειλε εξεταστική για την Υγεία. Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Να διερευνηθούν όλα - φυσικά μέχρι σήμερα. Για να ξέρει ο ελληνικός λαός με απόλυτη διαφάνεια πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά του. Εκεί θα δούμε πολλά για την «"πρώτη φορά Αριστερά"», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Και αυτό που, παρόλο στη ΝΔ θεωρούν πως η συγκεκριμένη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η προηγούμενη συζήτηση για εξεταστική αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «έχει στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μείζονα, όπως την ανεργία, την αξιολόγηση, την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου».
Κοινό μέτωπο
Υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία εμφανίζεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος της ΝΔ με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός κοινού αντικυβερνητικού μετώπου. «Υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να μας ενώνουν όλους και αυτά είναι τα πατριωτικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφερόμενος στο σημερινό τετ α τετ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν επιμέρους συμμαχίες που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι αυτές οι συναντήσεις μπορεί να λύσουν συνολικά τα μελλοντικά προβλήματα της χώρας. Πρέπει να γίνονται όμως οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και να λέει ο καθένας τις απόψεις του ώστε να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για επιμέρους συνεργασίες».
Την ίδια ώρα, η οδός Πειραιώς επανέρχεται στο θέμα της αμφισβήτησης του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το δημοσίευμα (Ελεύθερος Τύπος) για το ταξίδι του Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα και την Καραϊβική. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Παππάς οφείλουν να έρθουν στη Βουλή και να δώσουν εξηγήσεις για το τι έκανε ο κ. Παππάς σε αυτή την αποστολή με το ιδιωτικό αεροσκάφος του κ. Χαλίλ, που διερευνάται από τις αμερικανικές Αρχές για βαριά αδικήματα».
Μάλιστα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσε χθες ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ζητώντας να μάθει τον σκοπό του ταξιδιού του κ. Παππά στη Βενεζουέλα με τον ειδικό δικηγόρο για τις Offshore κ. Αρτεμίου.
Στη ΝΔ εξετάσουν το ενδεχόμενο να καλέσουν τον Νίκο Παππά σε «απολογία» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου η κυβέρνηση να βρεθεί σε νέα πίεση, ύστερα από αυτή που δέχεται στο θέμα της αξιολόγησης.