Την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης αλλά και την δέσμευση εκ μέρους της αντιπολίτευσης για τα επικείμενα νέα μέτρα (όπως τουλάχιστον πιέζουν συγκεκριμένοι κύκλοι στο εξωτερικό), θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ από το βράδυ της Τρίτης μέχρι την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με το φετινό θέμα της ατζέντας να είναι το μέλλον της Ευρώπης.
Πολλά ποντάρουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στην ομιλία που αυτός θα δώσει μπροστά στο σύνολο των μελών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, καθώς και στη συμμετοχή του σε εκδήλωση αφιερωμένη στους νέους ευρωβουλευτές με τη μορφή δημόσιου διαλόγου (α λα Νταβός) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγες μέρες μετά την παρέμβαση αυτού περί «ανάγκης ενίσχυσης της πολιτικής ενότητας της Ε.Ε.».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί και πάλι με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, τον Αντόνιο Ταγιάνι, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μαριάνο Ραχόι, σε μια ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς του προφίλ και ανάδειξης στα μάτια των υψηλών συνομιλητών του ενός αξιόπιστου εταίρου στον οποίο θα μπορούν αυτοί να στηρίζονται εφόσον, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Συγκεκριμένα ραντεβού δεν έχουν κλειστεί από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, αφού δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι κατά την παραμονή του στη Βαλέτα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει επαφές με αρκετούς ομογάλακτούς του από την Γηραιά Ήπειρο.
Ανάμεσα στα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση του για την αλλαγή μείγματος πολιτικής, με έμφαση στην μείωση της φορολογίας και των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια, ενώ αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, θα πει πως «ισχυρή Ευρωζώνη σημαίνει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μια πιο δίκαιη κοινωνικά Ευρώπη». Προϋποθέσεις οι οποίες, όπως θα σημειώσει, επιβάλλεται να ενισχυθούν με κάθε τρόπο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία που διανύουμε. Την ίδια στιγμή θα στείλει νέο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, τονίζοντας εκ νέου πως «η Ελλάδα ανήκε, ανήκει και θα ανήκει πάντα στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης».
Δέσμευση αντιπολίτευσης
Η μετάβαση του προέδρου της ΝΔ στη Μάλτα γίνεται στη σκιά των παρεμβάσεων Σαπέν, Σόιμπλε και Ράις, εκπροσώπου του ΔΝΤ, για δέσμευση και της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα που θα φέρει η επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά όμως η ΝΔ. Ανάλογα με τις συνθήκες και, σε κάθε περίπτωση εάν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να το επαναλάβει και στους συνομιλητές του στη Βαλέτα.
Τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνοδεύουν στη Μάλτα ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Γιάννης Σμυρλής, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Κικίλιας, ο σύμβουλός του επί διεθνών θεμάτων Θανάσης Μπακόλας, η Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης και η αναπληρώτριά του Κύρα Κάπη.
Στο στρατόπεδο της ΝΔ επιμένουν ταυτόχρονα να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην πορεία της αξιολόγησης, μιλώντας για «κοροϊδία» του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Στις 20 Φεβρουαρίου, τονίζουν κομματικές πηγές, «η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της έσπευσαν να ανακοινώσουν συμφωνία για το τέλος της λιτότητας. Ένα μήνα μετά φάνηκε το μέγεθος της κοροϊδίας.
Συμφωνία ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει. Ούτε ξέρουμε αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει. Τα σόου στα δελτία ειδήσεων ήταν ένα ακόμα ψέμα της κυβέρνησης», αναφέρουν. Το Μέγαρο Μαξίμου, καταγγέλλει η ΝΔ, «πρέπει να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει και πώς θα το πετύχει. Έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα για μετά το 2018, ότι δεν θα μειώσουν το αφορολόγητο, ότι δεν θα μειώσουν συντάξεις, ότι δεν θα ψηφίσουν υψηλά πλεονάσματα για μετά το 2018. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι οι στόχοι αυτοί δεν βγαίνουν. Τι θα κάνουν τελικά; Θα τα ψηφίσουν όλα αυτά;», διερωτώνται τα γαλάζια στελέχη, πετώντας το «γάντι» στους κυβερνητικούς βουλευτές για τη στάση τους στη Βουλή.