Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνείται το «γράμμα» στο ΔΝΤ η ΝΔ

Γιατί ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορούν να τροποποιηθούν οι όροι του προγράμματος. «Λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό», διαμηνύει. Πώς αισιοδοξεί να πείσει τους δανειστές.

Αρνείται το «γράμμα» στο ΔΝΤ η ΝΔ

Η νέα χθεσινή παρέμβαση -αυτή τη φορά από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις- για την ανάγκη δέσμευσης της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα δεν ακούστηκε ευχάριστα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς.

Μία μέρα μετά τους Σαπέν και Σόιμπλε, το… κακό τρίτωσε για την αξιωματική αντιπολίτευση, που διαβλέπει να εξελίσσεται ένα παρασκηνιακό σε βάρος της παιχνίδι, με άγνωστη την κατάληξή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως είναι απόλυτος και επιμένει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να γίνει «συνυπεύθυνη στην αποτυχία της κυβέρνησης», η οποία, «πάνω στον πανικό της αναζητά συνενόχους, αλλά μάταια. Η ΝΔ λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό», διαμηνύει.

Αμέσως μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Ράις, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η δική της στάση, αλλά «η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης» και σε αυτό το ύφος θα κινηθεί η γαλάζια ρητορική και το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε ευκαιρία, στο γαλάζιο στρατόπεδο διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, ωστόσο για την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουν πως «οι συμφωνίες δεσμεύουν αλλά και αλλάζουν, τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο».

Αυτό, τονίζουν κομματικές πηγές, εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης και, ως επιχείρημα, αναφέρουν παραδείγματα των προηγούμενων χρόνων. Επικαλούνται, λόγου χάρη, το 2012, όταν «υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο, η τότε κυβέρνηση κατάφερε οι δημοσιονομικοί στόχοι να μετατεθούν κατά δύο χρόνια». Επίσης, ανατρέχουν στο 2014, «όταν υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία, όμως η τότε κυβέρνηση κατάφερε και μείωσε συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές, όπως τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης».

Από την άλλη, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα συμφωνίας, οι όροι της οποίας επιδεινώθηκαν, όπως σημειώνουν στη ΝΔ, είναι τα τελευταία δύο χρόνια -επί διακυβέρνησης Τσίπρα- που έχουν προστεθεί μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο του καλοκαιριού του 2015, σημειώνοντας ενδεικτικά το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον κόφτη.

Εναλλακτική πρόταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, οι δανειστές μπορούν να πειστούν προκειμένου να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι κινείται η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του κόμματός του, επενδύοντας -όπως λέει- «στην αξιοπιστία της και στην ικανότητά της να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές». Υπό αυτό το πρίσμα, δηλώνει πεπεισμένος ότι κανένας δεν θα μπορέσει να αρνηθεί να συζητήσει το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα περισσότερος δημοσιονομικός χώρος.

Ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει στο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, με τις περισσότερες σχετικές μεταρρυθμίσεις να τις προγραμματίζει για τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του, εφόσον αναλάβει την εξουσία. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, θα βρίσκονται οι μειώσεις φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με παράλληλα ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών, οι αποκρατικοποιήσεις, η ρύθμιση κόκκινων δανείων για αποκατάσταση της ρευστότητας, η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης, καθώς και αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία.

Πρσώρας πάντως, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα του πολίτη. «Είτε κλείσει είτε δεν κλείσει η αξιολόγηση, η οικονομία έχει ήδη πληγεί», καταγγέλλουν και εκτιμούν ότι η ζημιά για τη χώρα θα ήταν πολύ μικρότερη, «αν η κυβέρνηση έκανε εγκαίρως όσα έπρεπε». Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ επιμένει στην ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες, αίτημα που έχουν τελευταία αποσυνδέσει από την όποια εξέλιξη της αξιολόγησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v