Ο χρόνος για συμφωνία ή «2015» μετρά από χθες αντίστροφα και απομένουν μόλις τρεις ημέρες για να απαντηθεί το ερώτημα.
Σε αντίθεση με το «πανηγυρικό» κλίμα που επικράτησε μετά το προηγούμενο Eurogroup (της 20ής Φεβρουαρίου), το Μαξίμου απέφυγε χθες κάθε επίσημο σχόλιο, αφήνοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επικοινωνήσει την εξέλιξη.
Εξαίρεση αποτέλεσε η απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στη ΝΔ και στον Κ. Μητσοτάκη (για τη μη συμφωνία στο Eurogroup), μέσα από την οποία υπερτονίσθηκε η θέση της κυβέρνησης ότι η συμφωνία θα κλείσει.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η μοναδική αντιπολιτευτική γραμμή του κ. Μητσοτάκη είναι η διαρκής επένδυση στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Τον προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα δικαιωθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Θετική» η παραμονή στις Βρυξέλλες
Κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος περιορίσθηκε να χαρακτηρίσει «θετικό γεγονός» την παραμονή των δύο υπουργών (Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου) στις Βρυξέλλες για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή ήταν η ελληνική πρόταση που έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς.
Το έτερο στοιχείο που επιτρέπει (συγκρατημένη, έστω) αισιοδοξία είναι η επισήμανση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι, σ' αυτό το τριήμερο, η συζήτηση θα γίνει με αντίθετη φορά από τις προηγηθείσες: αρχίζοντας δηλαδή από τα «μεγάλα» ζητήματα (εργασιακό, ενεργειακό, χρέος, πλεονάσματα) και προχωρώντας προς τα «μικρότερα».
Η «ανταλλαγή»
Κατά τις αισιόδοξες πηγές, αυτή η εξέλιξη «επιβεβαιώνει και δικαιώνει» την αρχική θέση της κυβέρνησης ότι «τίποτα δεν θα συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα». Που σημαίνει ότι μετά τις τρίμηνες επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις, «φτάσαμε στη στιγμή να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να πάρει τελική μορφή το ‘δούναι και λαβείν’».
Εργασιακό-ενεργειακό-φορολογικό αναφέρονται ως ο κορμός της διαπραγμάτευσης, με κάποια στελέχη να ρισκάρουν την πρόβλεψη ότι εάν η κυβέρνηση «δώσει» τις μονάδες της ΔΕΗ που ζητούν επιμόνως οι δανειστές (με έμφαση στη γαλλική πλευρά, αυτή τη φορά), τότε πολλά στοιχεία της διαπραγμάτευσης «θα ξεκλειδώσουν» -με πρώτο, λένε, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Να ρίξουν την κυβέρνηση;»
Υπάρχουν ωστόσο και άλλα (λιγότερα, προς το παρόν) κυβερνητικά στελέχη που δεν αισιοδοξούν σε κλείσιμο της συμφωνίας, βλέποντας πίσω από τη σκληρή στάση των θεσμών την απόφασή τους «να ρίξουν την κυβέρνηση» και να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Από αυτή την πλευρά εντείνεται η πίεση για ενεργοποίηση του plan B, εάν οριστικοποιηθεί το ναυάγιο. Δηλαδή, όπως ανέφερε την Κυριακή το Euro2day.gr, τη μονομερή νομοθέτηση φιλολαϊκών μέτρων και, εντέλει, την προκήρυξη εκλογών για να πάρει τον λόγο η κοινωνία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, πάντως, επέμεινε χθες το βράδυ (στην ΕΡΤ) στην ανάγκη να κλείσει η συμφωνία («δική μας θέση είναι να τελειώνουμε»), ενώ απέφυγε να πει εάν υπάρχει plan B στην περίπτωση αποτυχίας, με το επιχείρημα ότι τα εναλλακτικά σχέδια δεν παρουσιάζονται.
Στην πραγματικότητα, σύσσωμο το «προσωπικό» της κυβέρνησης ξορκίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί plan B και θεωρεί εφικτή την εξεύρεση «κοινού τόπου» στον διαπραγματευτικό μαραθώνιο του επόμενου τριήμερου στις Βρυξέλλες.