Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει (και) εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση

Ο μεγάλος πονοκέφαλος των εργασιακών και το plan Β. Η κλιμάκωση των καταγγελιών για σκάνδαλα, η απειλή Αδ. Γεωργιάδη για... Ειδικό Δικαστήριο και το διακύβευμα στις δύσκολες ψηφοφορίες. Εκκίνηση με εξοπλιστικά, Novartis και ΔΕΣΦΑ.

Ανοίγει (και) εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται βέβαιο πλέον ότι η συμφωνία θα κλείσει -και δη, εντός του Απριλίου. Αυτή τη βεβαιότητα εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και αφού είχε συνομιλήσει (στο περιθώριό της) με την Αγκελα Μέρκελ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετέφερε την εικόνα μίας... «ανησυχητικά αισιόδοξης» καγκελαρίου, ενώ επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι ο ίδιος έχει συνομιλήσει και με την Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας αφενός να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τον ρόλο του και, αφετέρου, να μην περιορισθεί στα γνωστά αιτήματα για τα μέτρα αλλά να πιέσει την ευρωπαϊκή πλευρά για την ελάφρυνση του χρέους.

«Plan Β» για τα εργασιακά

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το φρένο στη δρομολόγηση της συμφωνίας είναι τα εργασιακά. Για το Μαξίμου, «ευχής έργο» παραμένει η μετάθεσή τους «για αργότερα» με πολιτική απόφαση (των θεσμών) καθώς, όπως λένε, για μία τέτοια εξέλιξη «δεν υπάρχουν τεχνικού τύπου εμπόδια».

Επειδή όμως δεν έχουν λάβει θετικά μηνύματα, το πολιτικο-επικοινωνιακό «plan Β» που επεξεργάζονται κινείται στη λογική «να κλείσουν όλα τώρα, ώστε η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη της ανάπτυξης χωρίς την τροχοπέδη άλλων επίπονων και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων».

Από τους… ψιθύρους προκύπτει ότι η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται «σε κάποια μορφή» συλλογικών διαπραγματεύσεων, με πιθανή παραπομπή της επαναφοράς της κανονικότητας μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος -δηλαδή μετά το 2018.

«Μόνο ο Μητσοτάκης θέλει το 50%+1»

Αντιθέτως, αυτό που «δεν συζητούμε καν, διότι ούτε η κυβέρνηση μπορεί να το δεχτεί ούτε οι 153 να το ψηφίσουν» είναι η δραματική αλλαγή στη λήψη απόφασης για απεργία, με την αποδοχή του ποσοστού 50%+1 των εργαζομένων. «Οταν με το σημερινό εκλογικό σύστημα ένα κόμμα αποκτά κυβερνητική αυτοδυναμία με 38-39%, δεν μπορούμε οι υποστηρικτές αυτού του συστήματος να ζητούν απεργιακή απόφαση με τέτοιο ποσοστό”, λένε. Και παραπέμπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προέβαλε αυτή τη θέση προ δέκα ημερών μέσα από τα social media, ενώ έχει αντιταχθεί στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Σκάνδαλα, ψηφοφορίες, διακύβευμα

Έτσι κι αλλιώς, η επίθεση της κυβέρνησης στη ΝΔ κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ όλα δείχνουν ότι θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουν οι (δύσκολες) ψηφοφορίες στη Βουλή επί του περιεχομένου της συμφωνίας.

- Το πρωθυπουργικό Γραφείο Τύπου «πήρε πάνω του» τις νέες καταγγελίες της εφημερίδας “Documento” για «το δώρο ύψους 65 εκατ. ευρώ του Άδωνι Γεωργιάδη στις φαρμακοβιομηχανίες, με μεγάλο κερδισμένο τη Novartis, μία ημέρα πριν τον διαδεχθεί στο υπουργείο Υγείας ο Μάκης Βορίδης».

Το γεγονός ότι στην απαντητική του δήλωση ο κ. Γεωργιάδης μιλά για «Ειδικό Δικαστήριο» που θα γίνει προς διερεύνηση της πολιτικής της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα (2015) στον τομέα του φαρμάκου, ενισχύει τη θέση κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για «τον άγριο ρεβανσισμό» που θα επιδείξει μία κυβέρνηση των σημερινών αντιπάλων. Και, επομένως, αναδεικνύει («και αυτό») το διακύβευμα των επικείμενων ψηφοφοριών.

- Σε ανάλογη κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Επικρατείας (και κυβερνητικός εκπρόσωπος) Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η συνέντευξη δίνεται με αφορμή «τα δημοσιεύματα περί μη χρηστής διοίκησης στον ΔΕΣΦΑ” από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ…

- Στις αμέσως επόμενες ημέρες η Βουλή θα ψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί Γιάννου Παπαντωνίου: εν προκειμένω, στο στόχαστρο θα βρεθεί η κυβέρνηση Σημίτη («όσοι μετείχαν σε ρόλους-κλειδιά και όσοι επιχειρούν την πολιτική επιστροφή των τότε πρωταγωνιστών»), ενώ μένει να φανεί εάν… τα σκάγια θα φτάσουν και στις μετέπειτα κυβερνήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v