Ευρωπαϊκή υπόθεση προσπαθεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, περνώντας σε ανώτερο στάδιο τη διαπραγματευτική μάχη που διεξάγεται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ, αλλά με σιωπηρούς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο πρωθυπουργός έφτασε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας ως δεδομένο το άδοξο τέλος που θα είχε αυτή η μάχη -όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε αργότερα το βράδυ, με την ολοκλήρωση (και) αυτού του γύρου της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα, καθώς δεν υπήρξε η παραμικρή προσέγγιση στα εργασιακά.
Αμέσως κατευθύνθηκε στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία είχε κληθεί -εκ νέου- να μετάσχει ως παρατηρητής, παρότι ο ίδιος ηγείται κόμματος που ανήκει σε άλλη ευρω-ομάδα, την Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Ο Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του...
Από το «βήμα» αυτής της συνόδου απευθύνθηκε στους Σοσιαλδημοκράτες σε ιδιαίτερα κριτικό τόνο, επιχειρώντας να τους θέσει προ των ευθυνών τους για την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού ζητήματος, αλλά και για την εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή Ευρώπη. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι, για τα εργασιακά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει πολιτική συμφωνία -είτε για να επιλυθούν, είτε για να εξαιρεθούν από τη δεύτερη αξιολόγηση.
«Η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα αφορά όλη την Ευρώπη, διότι κάποιοι επιχειρούν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο από την Ευρώπη, με αφετηρία την Ελλάδα», είπε. Κατά τις πληροφορίες, συνέχισε σε επικριτικό ύφος, ασκώντας κριτική στους Σοσιαλδημοκράτες επειδή «αφήνουν να αλωνίζει το ΔΝΤ», ενώ σε άλλο σημείο φέρεται να σημείωσε: «Δεν μπορεί να λέμε ότι φταίει ο Σόιμπλε, αυτός κάνει τη δουλειά του, αλλά κάποιοι δεν αντιδρούν».
Αυτή τη φράση μάλιστα μετέφερε «παραποιημένη», κατά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν φταίει για όλα ο Σόιμπλε» (σ.σ. η κ. Γεννηματά μετέχει στη σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συνυπάρχει αναγκαστικά με τον... μονίμως προσκεκλημένο, εδώ κι έναν χρόνο, κ. Τσίπρα).
Ευρώπη με «σκληρό πυρήνα»;
Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη δική του «εξ αριστερών» θέση για το πώς πρέπει να επιχειρηθεί η εμβάθυνση της ΕΕ, καθώς η Σύνοδος Κορυφής προετοιμάζει την πανηγυρική συνάντηση των «27» (σ.σ. χωρίς τη Μ. Βρετανία, πλέον) στη Ρώμη, στις 25 Μαρτίου, με αφορμή τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Οπως είπε, η εμβάθυνση πρέπει να γίνει υπό δύο προϋποθέσεις:
* Να μη συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ερήμην των λαών.
* Οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοικτές χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.
Στην αντίθετη περίπτωση, ανέδειξε τον κίνδυνο «επικίνδυνης διολίσθησης στη συντηρητική λογική της Ευρώπης του "σκληρού πυρήνα"» -δηλαδή της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, την οποία προωθεί η Γερμανία με συμμάχους τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Τόνισε εκ νέου άλλωστε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ενίσχυσαν την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά».
H Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται σήμερα με την άτυπη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (στις 10 π.μ.). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του επανεκλεγέντος (χθες) προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό εάν θα υπάρξουν άλλα τετ α τετ -κυρίως με την Ανγκελα Μέρκελ.