Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θέσεις Μητσοτάκη για το μέλλον της Ευρώπης

Οι υψηλές επαφές στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ. Η δημοσιονομική πολιτική, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η φύλαξη των συνόρων. Προσέγγιση των αγροτών μέσω... δασικών χαρτών.

Οι θέσεις Μητσοτάκη για το μέλλον της Ευρώπης

Με τη βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει ένα ακόμα «λιθαράκι» στη σχέση εμπιστοσύνης που διαμορφώνει σταδιακά με τους εταίρους, στη ΝΔ μιλούν για «το νέο στοίχημα» όσον αφορά στη σημερινή παρουσία του στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνεδρίασης, θα έχει επαφές σε ανώτατο επίπεδο, καθώς θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Στις επαφές του αλλά και στην παρέμβασή του στο ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τις εσωτερικές και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ θα κοινοποιήσει στους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του τις θέσεις του για το μέλλον της Ευρώπης.

Αυτή, όπως θα επισημάνει, βιώνει μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της και θα απαιτηθεί μια σειρά κομβικών δράσεων για την ανάκαμψή της. Το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, κατά τον κ. Μητσοτάκη, στηρίζεται σε τρεις άξονες.

1. Την κοινή δημοσιονομική πολιτική,  με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει η αναγκαία ρήξη με το παρελθόν και θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη φυγή προς τα εμπρός.

2. Τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και κοινωνικών παροχών στους πολίτες των κρατών-μελών. Όπως θα υποστηρίξει, απαιτείται ένα μείγμα που θα περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας, τη δυνατότητα σε νέες επιχειρήσεις να δημιουργούνται σχετικά εύκολα με χαμηλή φορολογία και την απελευθέρωση των πανεπιστημίων από τον «βραχνά» της κρατικής επιτήρησης.

3. Την ασφάλεια και φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ελλάδας, θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης, είναι σύνορα της Ευρώπης και θα ζητήσει την επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης εκ μέρους της Ε.Ε. και τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για να διαφυλαχθούν τα κοινά αυτά σύνορα. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπογραμμίσει τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ θα εκφράσει και την ανησυχία του για το μεταναστευτικό, που εξακολουθεί να απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, αργά το βράδυ έκλεισε ένα ακόμα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη στη βελγική πρωτεύουσα, με τον Έλληνα πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., πρώην αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο.

Έως τις 20 Μαρτίου

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει να αφουγκραστεί την εικόνα που έχουν σχηματίσει στην Ευρώπη για τη διαπραγμάτευση αλλά και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την αξιολόγηση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κατηγορεί την κυβέρνηση για κωλυσιεργία σχετικά με την καθυστέρηση και εκτιμά πως δύσκολα θα εκπληρωθούν οι όροι για μία συμφωνία με τους θεσμούς έως τις 20 Μαρτίου, όπως πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Στο εσωτερικό μέτωπο, θέλοντας να προσεγγίσει -ανάμεσα στις άλλες κοινωνικές ομάδες- και αυτή των αγροτών (που έπνεαν μένεα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της στο θέμα της φέτας), ο κ. Μητσοτάκης βρήκε μια καλή αφορμή χθες, με αιχμή του δόρατος τους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία που «δίνει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για όσους αδικούνται», με τον ίδιο τον πρόεδρό της να σημειώνει ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v