Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στους τομεάρχες της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της υπό εξέλιξη… δύσβατης διαπραγμάτευσης, της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αλλά και των εσωκομματικών «φάλτσων» των τελευταίων ημερών, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις σε όλα τα μέτωπα, προσδιορίζοντας την περαιτέρω στρατηγική του κόμματός του και οριοθετώντας τις «κόκκινες γραμμές» στα στελέχη της ΝΔ.
Η συνεδρίαση δεν είχε απρόοπτα και ο διάλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στην πορεία της αξιολόγησης και τα πιθανά σενάριά της, με τους «σκιώδεις υπουργούς», σύμφωνα με κομματικές πηγές, να υποδέχονται «ομόφωνα» και «ομόθυμα» την εισήγηση του κ. Μητσοτάκη.
Ο κύριος αποδέκτης της ομιλίας του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ, στους οποίους απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για τη στάση και συμπεριφορά τους. Μετά και τα τελευταία κρούσματα (Μεϊμαράκης, Κασαπίδης, Παπακώστα και Βλάχος), ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις για διαγραφές προς «συμμόρφωση» των υπολοίπων, ωστόσο επικράτησε τελικά η λογική των χαμηλών τόνων, δεδομένου ότι η εσωστρέφεια θα απομάκρυνε τη ΝΔ από τον βασικό της στόχο, την αποδόμηση της κυβέρνησης με αφορμή την ασκούμενη πολιτική.
«Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα, θα μείνει πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά προς τους τομεάρχες, επιλέγοντας τη σκληρή ρητορική, προτού οι παραφωνίες λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, διευκρίνιζαν ότι οι αναφορές Μητσοτάκη δεν απευθύνονταν προς κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ αναφορικά με τις αιχμές που αφήνουν κάποιοι μέσα από το κόμμα για τη στρατηγική της ΝΔ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν: «Όλοι αυτοί οι ελάχιστοι που ενδεχομένως έχουν διαφορετική άποψη και θέλουν να στηρίξουν τον κ. Τσίπρα, να βγουν να το πουν δημοσίως στους πολίτες, οι οποίοι δοκιμάζονται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική. Οι πολίτες άλλωστε είναι οι κριτές όλων», προσέθεταν.
Αλλαγή πολιτικής
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόταν τόσο προς την εγχώρια πολιτική σκηνή -κυβέρνηση και ελάσσονα αντιπολίτευση- όσο και προς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στο εξωτερικό, δίνοντας έμφαση στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Προανήγγειλε την καταψήφιση των μέτρων και αντίμετρων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση αφού «δεν θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα και δεν θα νομιμοποιήσουμε την εξαπάτηση των πολιτών». Πεποίθησή του είναι ότι ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση, «η χώρα θα σέρνεται», τη διαχωρίζει από το αίτημα για εκλογές στις οποίες επιμένει και απορρίπτει σε κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση.
«Εντός και εκτός Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά είπε στη χθεσινή εισήγησή του, η ΝΔ δίνει αγώνα να πείσει τους πιστωτές ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% «πνίγουν την οικονομία και υπονομεύουν την όποια προοπτική ανάπτυξης». Στέκεται δε απέναντι σε όποιον διακινεί σενάριο επιστροφής στη δραχμή και το μήνυμα προς τους δανειστές είναι σαφές: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, σε αντίθεση με τη ΝΔ», με ιδιαίτερη έμφαση να δίνει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.
Ακόμα πιο σαφής και λακωνικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης στη βραδινή ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ): «Δεν χρειάζεται πολλά για να πάρει μπρος η χώρα και να ζήσουμε ξανά μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Λιγότερους φόρους χρειάζεται. Σταθερό φορολογικό σύστημα. Όχι διαρκείς αιφνιδιασμούς... Μικρότερο και καλύτερο κράτος. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και πρόσβαση σε πραγματική ρευστότητα… Και μια αίσθηση ασφάλειας προς όλους», τόνισε.
Αυτή την πρόταση ο πρόεδρος της ΝΔ θα την επαναλάβει και σήμερα στους πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, κατά τη συνάντησή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο, κατόπιν πρωτοβουλίας του.