H κυβέρνηση δεν θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα συμφωνηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, εάν προηγουμένως δεν κλείσει «η όλη συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για το QE.
Αυτή τη θέση «φωτογράφισε» χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέφερε χθες το Euro2day.gr.
«Αν δεν το δω όλο το πακέτο, δεν θα υπάρξει ελληνική συμφωνία. Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα, και αν είναι και το ΔΝΤ μέσα, τότε είναι σχετικά απλή η διαδικασία του QE», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και εμφάνισε ως στόχο του Eurogroup του Μαρτίου το κλείσιμο του SLA (Staff Level Agreement), ώστε να υπάρξει μια «προσωρινή συμφωνία», διότι «κανείς δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει το όλο πακέτο -πόσο αναπτυξιακό είναι ή τι προοπτικές δημιουργεί».
«Θα μπει το ΔΝΤ»
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικό στέλεχος με σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, αφού ξεκαθάριζε τα περί μη νομοθέτησης των μέτρων, διακινδύνευε (σε κατ' ιδίαν συζήτηση) την πρόβλεψη ότι το ΔΝΤ θα μπει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια αυτής της συμμετοχής, απάντησε κατηγορηματικά: «Μέχρι τις 30 Αυγούστου 2018 που λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ούτε ημέρα παραπάνω»…
Το ίδιο στέλεχος, επικαλούμενο διεργασίες των τελευταίων ημερών, σημείωσε ότι ΔΝΤ και ΕΚΤ συμφωνούν ως προς την ανάγκη προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, έστω και για διαφορετικούς λόγους: το μεν Ταμείο διότι χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μπορεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα, η δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επειδή τη θέτει ως προϋπόθεση (μαζί με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης), για να εντάξει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση.
Η επισήμανση παραπέμπει στους φρενήρεις ρυθμούς με τους οποίους «τρέχουν» οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών, αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα. Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η εικόνα άλλαξε μετά το προσύμφωνο του τελευταίου Eurogroup (της 20ής Φεβρουαρίου) και, κυρίως, μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο, δύο ημέρες αργότερα.
«Δεν υπάρχει διαφωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου»
Η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, προς ενημέρωση των μελών της από τους Τσακαλώτο-Χουλιαράκη, έδωσε την αφορμή στη ΝΔ να επαναφέρει την άποψή της ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση του ΥΠΟΙΚ με τον πρωθυπουργό.
Αυτή τη φορά, αξιοποίησε την παραδοχή του κ. Τσακαλώτου ότι το πακέτο των νέων μέτρων (για μετά το 2018) «είναι υφεσιακό και προβληματικό», προκειμένου να την εμφανίσει στον αντίποδα του «πανηγυρικού» ύφους που χρησιμοποίησε το Μαξίμου για την κατ' αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στηλίτευσε την εν λόγω «ερμηνεία» της ΝΔ με δύο παρεμβάσεις του στο twitter:
* «Οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίας Τσίπρα - Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που τις διαδίδουν», η πρώτη.
* «Η Νέα Δημοκρατία στήνει δημοσιεύματα και στη συνέχεια σπεύδει να σχολιάσει: Συμφωνία Αλήθειας», η δεύτερη.
Πέραν τούτων, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι:
1. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής, δήλωσε ευθέως ότι προσωπικά δεν είναι ευχαριστημένος με την αλλαγή μείγματος, ωστόσο μίλησε για αναγκαίες υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός.
2. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Τζανακόπουλος στο briefing της προηγούμενης Τρίτης (δηλαδή την επομένη του Eurogroup), όταν ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δέχθηκε τα μέτρα για μετά το 2018: «Διότι το ΔΝΤ έθετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την ανάγκη για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό το σημείο υποχωρήσαμε», είπε.
Με τη διευκρίνιση (που αποτελεί το κυβερνητικό μότο) ότι ενώ το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο ζητούσε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, η «κατ' αρχήν συμφωνία» στο Eurogroup αφορά σε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και, ταυτόχρονα, σε ισόποσα «θετικά αντίμετρα», ώστε να διασφαλιστεί ο μηδενικός δημοσιονομικός αντίκτυπος.
3. Με τις παρεμβάσεις αυτές η εν λόγω «κατ' αρχήν συμφωνία» πήρε τις πραγματικές διαστάσεις καθώς η αρχική αντίδραση του Μαξίμου (με μορφή non paper) κρίθηκε περισσότερο... πανηγυρική από όσο έπρεπε. Αυτή η «διόρθωση» μάλιστα επισημάνθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον κ. Τσίπρα την επομένη του Eurogroup.
4. Τα περί διαφωνιών Τσίπρα-Τσακαλώτου είχαν κυκλοφορήσει και στη διάρκεια... της πρώτης αξιολόγησης, πριν από έναν χρόνο, αλλά «αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της ΝΔ».
Με τη διαβεβαίωση ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα.