H διπλή διαπραγμάτευση με τους δανειστές ξεκινά ταυτόχρονα με... τη Σαρακοστή, ενώ το Μαξίμου εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο ότι η συνολική πολιτική συμφωνία θα «προλάβει» το Πάσχα -το οποίο φέτος συμπίπτει για Ορθόδοξους και Καθολικούς στις 16 Απριλίου.
Η εν λόγω συμφωνία αφορά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τουλάχιστον σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Σύμφωνα με επιτελικά κυβερνητικά στελέχη, οι δύο διαπραγματεύσεις θα γίνονται παράλληλα: σε τεχνικό επίπεδο ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης (με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα από σήμερα) και σε πολιτικό-θεσμικό ως προς τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.
«Ενα βήμα τη φορά»
Το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα θα δεχτεί να κλείσει νομοθετικά το ένα σκέλος, πριν οριστικοποιηθεί το άλλο. Δηλαδή, εάν θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το περιεχόμενο του Staff Level Agreement (SLA) ή εάν θα συνδέσει αυτή την καθοριστική «πινελιά» με την έκβαση της συζήτησης για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Η αρχική θέση «τίποτα δεν θα συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα» (της οποίας υπέρμαχος φέρεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) παραμένει επισήμως εν ισχύ -πόσο μάλλον που οι αιφνιδιασμοί από πλευράς θεσμών περίσσεψαν το προηγούμενο διάστημα.
«Θα κάνουμε ένα βήμα τη φορά» απαντά σχετικά κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στον κεντρικό σχεδιασμό, αν και διευκρινίζει ότι «από το τελευταίο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου η αμοιβαία καχυποψία υποχώρησε αισθητά».
Έτερο στέλεχος, με γνώση της διαπραγμάτευσης, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι κεντρικοί παίκτες (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Βερολίνο...) θα βρουν τη χρυσή τομή στο θέμα των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, αφού σ' αυτό συγκλίνουν «Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη».
Σημειώνεται ότι ως κρίσιμη συνεδρίαση (για το QE) του ΔΣ της ΕΚΤ εμφανίζεται αυτή της 27ης Απριλίου, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε προ ημερών ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «φως» νωρίτερα, καθώς η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει ανά 15νθήμερο.
«Η ώρα της Βουλής», εάν...
Εάν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για κλείσιμο του SLA την επόμενη εβδομάδα, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα στην αναζήτηση της χρυσής τομής για το χρέος, τότε «θα σημάνει η ώρα της Βουλής».
Δηλαδή, το πολυνομοσχέδιο με τα συμφωνηθέντα θα φτάσει στις επιτροπές και στην Ολομέλεια προς ψήφιση, προκειμένου το Eurogroup της 20ής Μαρτίου να επικυρώσει το (πολυπόθητο…) κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης -όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής.
Το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας: «Νομοσχέδιο που θα φέρει την υπογραφή του Τσίπρα θα εγκριθεί από τους βουλευτές. Αν δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί, δεν θα φτάσει ποτέ στη Βουλή», τονίζουν οι αρμόδιοι, παραπέμποντας στις επίσης «καυτές» ψηφοφορίες του προηγούμενου ενάμιση χρόνου.
Ενα «συν» και δύο «πλην»
Δείγμα γραφής θα δοθεί, άλλωστε, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα γίνει «όταν ανοίξουν τα χαρτιά τους τα τεχνικά κλιμάκια και διαφανεί ανεκτός συμβιβασμός» (ίσως και μέσα στην εβδομάδα), προκειμένου να εγκριθούν οι επόμενες κινήσεις.
Τα ζητήματα αιχμής, ως γνωστόν, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (έστω και σταδιακά) και οι μειώσεις αφορολόγητου-συντάξεων.
Το πρώτο θα αποτελέσει «μεγάλη νίκη» της κυβέρνησης καθώς έκανε σημαία την αντίθεση στην «εργασιακή ζούγκλα» που επέφερε το δεύτερο μνημόνιο και θα προβληθεί αναλόγως -εάν οριστικοποιηθεί η επαναφορά τους.
Τα άλλα δύο δοκιμάζουν ήδη τις αντοχές στελεχών και βουλευτών, πόσο μάλλον μετά τις πληροφορίες ότι ένα ποσοστό της μείωσης του αφορολόγητου θα ζητηθεί να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Η διασύνδεση μείωσης αφορολόγητου - μείωσης συντάξεων (σ.σ. όσο μεγαλύτερη η πρώτη τόσο μικρότερη η δεύτερη και αντιστρόφως) προκαλεί μούδιασμα και, σύμφωνα με παράγοντα του Μαξίμου, «δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς στο κομματικό και κοινοβουλευτικό προσωπικό».
Οι εξηγήσεις και οι ζυμώσεις θα αρχίσουν από απόψε, άλλωστε. Οταν το κουαρτέτο θα έχει ανοίξει τη βεντάλια των απαιτήσεών του για να κλείσει η αξιολόγηση.