Τη δέσμευση ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του alpha.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κτίζει ένα μεγάλο πελατειακό κράτος και ταυτόχρονα υπερφορολογεί την κοινωνία για να το συντηρήσει», ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών.
Η κυβέρνηση, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι «πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Καταδικάζει τη χώρα σε μια παρατεταμένη λιτότητα. Με εξοργιστικό τρόπο παίζει το παιχνίδι της διγλωσσίας, καθώς στο εξωτερικό είναι υποτελής και στο εσωτερικό σηκώνει το μπαϊράκι της αντίστασης.
Πραγματική πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπογράψει ό,τι του παρουσιάσουν οι δανειστές. Έχει υπογράψει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στην ερώτηση πώς θα πειστούν οι δανειστές στις προτάσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Οι δανειστές βάζουν στόχους. Δεν επιβάλουν μείγμα πολιτικής. Κανείς δεν μας είπε ‘αυξήστε φόρους και μην κόψετε δαπάνες’. Διερωτώμαι βέβαια γιατί με τόση ευκολία δέχθηκαν και αυτοί κάτι τόσο εσφαλμένο για την οικονομία και την κοινωνία, έχουν και αυτοί την ευθύνη τους.
Στο πλαίσιο του άλλου μείγματος πολιτικής, έκανε λόγο για δυνατότητα μείωσης δαπανών, καθώς «υπάρχει ακόμα λίπος στο κράτος. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διογκώσει το κράτος. Είναι σκάνδαλο να προσλαμβάνει σωρηδόν συμβασιούχους για να τους μετατρέψει σε μόνιμους. Μάλιστα μια κατάπτυστη τροπολογία που ψηφίστηκε την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα δίνει τη δυνατότητα σε δημάρχους να αποδέχονται δικαστικές αποφάσεις που να τακτοποιούν από την πίσω πόρτα».
Αναφερόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε δηκτικά: «Θα χρειαστεί να παρέμβει ψυχαναλυτής για να ερμηνεύσει την σχιζοειδή τάση του. Από τη μία υπογράφει την κατάπτυστη επιστολή προς τους ξένους που ζητά συγγνώμη σε 5 σημεία και από την άλλη τώρα κατηγορεί την Ευρώπη για σφιχτό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής. Πρέπει να καταλάβει ότι το χρέος του είναι πώς θα ανατάξει την ελληνική οικονομία, κάτι που φαίνεται πως δεν γνωρίσει και αρκείται στο να αναλώνεται σε πυροτεχνήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα».
Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πάει πίσω. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση καταλαβαίνει πραγματικά πως δουλεύει η οικονομία. Εμείς ξέρουμε πως θα φέρουμε επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς, όπως τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Οι επενδύσεις έρχονται, αρκεί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, σταθερή φορολογία και μειωμένη γραφειοκρατία».
Όσον αφορά το επίδομα στους συνταξιούχους, είπε: «Κανείς δεν είναι αντίθετος να διανεμηθεί ένα βοήθημα στους πιο αδύνατους. Αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, που επιβάλει μια συνεννόηση με τους πιστωτές. Αυτή δεν έγινε γι’ αυτό η χώρα εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και εξ’ ου και η κατάπτυστη επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς τους πιστωτές. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε πλεόνασμα, αυτό πρέπει να πάει στους πραγματικά αδύναμους. Τους χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που δεν παίρνουν επίδομα εδώ και χρόνια. Να μην το κάνουμε με κριτήρια δημοσκοπικά επειδή ο κ. Τσίπρας δεν τα πηγαίνει καλά με τους συνταξιούχους, όταν την ίδια στιγμή μάλιστα τους έχει περιορίσει το ΕΚΑΣ.
Με ενοχλεί να μην κάνουμε πολιτική με κριτήριο το πώς πραγματικά θα βοηθήσουμε τον πιο αδύνατο. Γιατί οι αδύνατοι πληρώνουν το μάρμαρο της σημερινής πολιτικής».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «δεν θα λαϊκίσουμε, θα λέμε την αλήθεια, θα προβάλουμε πολιτικό λόγο τεκμηριωμένο που δεν θα χαϊδεύει αυτιά. Η ΝΔ έχει αλλάξει σε σχέση με αυτά που έκανε στο παρελθόν, όπως και όλα τα κόμματα στα μνημονιακά χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση και έταζαν πάρα πολλά και μετά δεν μπορούσαν να τα υλοποιήσουν».
Η ΝΔ, σημείωσε ο πρόεδρός της, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για εκλογές, οι οποίες «όσο πιο σύντομα γίνουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».