Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο σχεδιασμός της ΝΔ για τις διεθνείς επαφές Μητσοτάκη

Το τετ α τετ με την Άγκελα Μάρκελ, η συνάντηση με τον Φιγιόν και τα ραντεβού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι προτεραιότητες και τα κορυφαία θέματα της ατζέντας του. Η αντίδραση για την επιστολή Τσακαλώτου.

Ο σχεδιασμός της ΝΔ για τις διεθνείς επαφές Μητσοτάκη

Με τους κωδικούς «αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας» και «ενίσχυση του δικού του διεθνούς προφίλ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για τον νέο γύρο διεθνών επαφών του από το νέο έτος. Δεδομένου ότι δεν αποκλείει καθόλου τις πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του διεθνούς παράγοντα, με τον οποίο -εφόσον λάβει τη λαϊκή εντολή- θα κληθεί να συνεργαστεί σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Ήδη έχει κλειστεί το ραντεβού του με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου, πολύ πιθανό θεωρείται το τετ α τετ του με τον Φρανσουά Φιγιόν, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και συναντήσεις του με άλλους ηγέτες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και Βρυξέλλες. 

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, θα παρουσιάσει το σχέδιο της ΝΔ για έξοδο της χώρας από την κρίση, το «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ελληνικής ιδιοκτησίας», όπως το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα πηγαίνει πολύ πέρα από το στενό πλαίσιο του Μνημονίου. 

Με αυτό θα επιχειρήσει να πείσει, εκτός από τους Έλληνες πολίτες, και τους ξένους ότι η κυβέρνησή του θα είναι σε θέση να το εφαρμόσει και με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει κατανόηση από την άλλη πλευρά και αναπροσαρμογή των σημερινών δεδομένων. Κύριος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τεθεί εξαρχής στο τραπέζι το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και για το οποίο καταλογίζει μεγάλες ευθύνες στη σημερινή συγκυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Επιθετικό σχέδιο

Από τις βασικές προτάσεις της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μείωση της φορολογίας, η οποία, όπως θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην ατζέντα του θα βρίσκονται και άλλες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του κράτους, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και τη ευελιξία της Δικαιοσύνης.

Αυτό το επιθετικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, όπως λένε στη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να το εφαρμόσει και εκεί προσδιορίζουν τη μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών. «Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα χρειάζεται άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και ένα συμμάζεμα στο κράτος. Και ξέρουμε πώς θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι μπορεί να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν μπορεί να το κάνει, εμείς μπορούμε», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ και αυτή τη σύγκριση θα κάνει και στις διεθνείς επαφές του.

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει και για το προσφυγικό, το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί νούμερο ένα πρόβλημα για τη Γερμανία, ενώ με τον Γάλλο υποψήφιο πρόεδρο -διάδοχο του Φρανσουά Ολάντ- θα εστιάσει στις κοινές θέσεις των δύο περί μικρού και ευέλικτου κράτους, καθώς και ανάγκης περιθωριοποίησης του λαϊκισμού και των εκφραστών του.

Ταπεινωτική επιστολή

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση προς το παρόν δεν σχολιάζει επισήμως το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς τους δανειστές, με την οποία ξεπάγωσε η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος. Μόνο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε σχετικά: «Η ιδέα πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει ταπεινωτική επιστολή, ορκιζόμενη ότι δεν θα το ξανακάνει, σαν παιδί του δημοτικού, πλήττει την υπερηφάνεια κάθε Έλληνα», σημείωσε, ενώ συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη παραπέμπουν στην αρχική διαρροή της Πειραιώς. Ότι δηλαδή, «η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το αυτονόητο: Ότι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελείς όρους για τη χώρα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v