Να αιτιολογήσει το «παρών» που ψήφισε χθες στη Βουλή για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους καλείται πλέον η ΝΔ και ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αναδεικνύει επικοινωνιακά τη συγκεκριμένη στάση.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η σύγκριση στα μάτια των πολιτών των «καλών» που τάχθηκαν με το μέρος των ηλικιωμένων και των «κακών» που επέλεξαν να ταυτιστούν με τους σκληρούς δανειστές, δίλημμα το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει να το ανατρέψει άμεσα.
Για να ληφθεί η απόφαση για το «παρών», η οποία ήταν διαφορετική στην αρχή (είχε ανακοινωθεί η θετική ψήφος), προηγήθηκαν έντονες ζυμώσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου μάλιστα υπήρξαν διαφορετικές απόψεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του στην Αθήνα, είχε να σταθμίσει τα νέα δεδομένα: την υποδοχή από τους ξένους της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα, το αίτημα του πρωθυπουργού για ονομαστική ψηφοφορία ενώ ήδη ήταν γνωστή η θετική πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και η εντυπωσιακά σκληρή ανακοίνωση της κυβέρνησης προς το πρόσωπό του, με χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές (πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, ζητιάνος του Σόιμπλε, Εφιάλτης κ.ά.).
Στο τραπέζι τέθηκε και η επιλογή της αποχής, ωστόσο επειδή αυτή η κίνηση είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν από τη ΝΔ χωρίς μεγάλη επιτυχία (στο νομοσχέδιο με τις off shore των βουλευτών), αποφασίστηκε η παραμονή των γαλάζιων βουλευτών στην Ολομέλεια και ο καταγγελτικός τους αντιπολιτευτικός λόγος. Η θέση τους, όπως επιχειρήθηκε να αποτυπωθεί και από τις ομιλίες στη Βουλή, ήταν «ΝΑΙ στο επίδομα για τους συνταξιούχους (γι’ αυτό δεν καταψήφισαν), όχι στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δύσκολη απόφαση»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, «επέλεξε να είναι συνεπής με την πολιτική που θέλει να υπηρετήσει, να μην πορεύεται με όρους πελατειακούς, όπως κάνει ο Αλέξης Τσίπρας». Ήταν, όπως αναγνώρισε η ίδια πηγή, «δύσκολη απόφαση το "παρών", εκφράστηκαν δε ακόμα και ανησυχίες ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα βρεθούν απολογούμενοι. Αλλά ήταν η πιο φρόνιμη κίνηση από την πλευρά μας».
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, κατόπιν συνεννόησής του με τον κ. Μητσοτάκη, πρότεινε η κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, να συνεννοηθεί με το Eurgroup και να την ξαναφέρει τον Μάρτιο, αφού έχει συγκεκριμενοποιηθεί πρώτα το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να μην κινδυνεύσει η αξιολόγηση.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είπε, θα υπερψήφιζε και η ΝΔ, ωστόσο ο βασικός στόχος της ήταν η αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα: Να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους συνταξιούχους αλλά για την πολιτική επιβίωση των μελών της, ίσως και μέσω των εκλογών. «Διαφορετικά δεν θα ρίσκαραν, δεν θα έδειχναν βιασύνη να το κάνουν τώρα, φτάνοντας να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις», έλεγε αργά χθες υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.
Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΝΔ, με την απόφασή του για την κοινοβουλευτική στάση του κόμματός του, ανάμεσα στα άλλα θέλησε να στείλει και τα απαραίτητα μηνύματά του προς τους δανειστές, ως ο αξιόπιστος συνομιλητής που έχει σχέδιο, προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις και αντιτάσσεται σταθερά στον ανεύθυνο και επικίνδυνο λαϊκισμό. Με αυτό τον τρόπο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συνομιλητών του, όπως εκτιμά, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα καταφέρει να πετύχει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα αυτός στη συνέχεια το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο Βερολίνο
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πολύ σημαντικό το κτίσιμο του διεθνούς του προφίλ, ενόψει πιθανής διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, συνάντησε στις Βρυξέλλες την Άνγκελα Μέρκελ (την οποία θα επισκεφθεί στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου), τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Φρανς Τίμερμανς και τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Μάλιστα, θα επιμείνει σε τέτοιου είδους επαφές, παρουσιάζοντας το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση, από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση «δεν έχει τη διάθεση και την ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη».
Αυτό βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να το αναδείξει, εκτός από το εξωτερικό, και εντός της χώρας, όπου συνεχίζει τις περιοδείες του. Για το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Θράκη.