Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ονομαστική άναψε φωτιές στην αντιπολίτευση

Το δίλημμα των κομμάτων της μειοψηφίας, το πάγωμα της ρύθμισης για το χρέος και η ψηφοφορία στη Βουλή. Ποια κόμματα θα πουν «ναι» στο βοήθημα στους συνταξιούχους και στον ΦΠΑ στα νησιά, ποια το… σκέφτονται. Κοινό το μέτωπο κατά του Τσίπρα.

Η ονομαστική άναψε φωτιές στην αντιπολίτευση

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η εξέλιξη στη διαπραγμάτευση, με το πάγωμα της ρύθμισης για το χρέος από τον ESM και την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά.

Η πλειοψηφία των δυνάμεων της μειοψηφίας, μολονότι αρχικά προσανατολιζόταν στην υπερψήφιση των συγκεκριμένων παροχών, με τα νέα δεδομένα κάνει δεύτερες σκέψεις για τη στάση στη Βουλή. Κοινή συνισταμένη τους είναι ότι ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά, με την τακτική του, θα επιβαρύνει τους πολίτες, προσπαθώντας παράλληλα να χρησιμοποιήσει την αντιπολίτευση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θετικά θα ψηφίσουν, παρά τις σοβαρές ενστάσεις τους, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, ενώ ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θα λάβουν σήμερα τις τελικές τους αποφάσεις.

Η ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι αργά το βράδυ, από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τους στενούς του συνεργάτες στην Αθήνα, προκειμένου να σταθμίσει τα δεδομένα και να λάβει την απόφαση για την ψήφο στο Κοινοβούλιο.

Με προχθεσινή της ανακοίνωση, η Πειραιώς είχε προαναγγείλει τη θετική της στάση στην ψηφοφορία, ωστόσο τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι γνώμες ακόμα και εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας διίστανται, χωρίς προσώρας να μπορούν να αποκλειστούν το παρών ή η αποχή από την ψηφοφορία. Και με την ανακοίνωσή της πάντως χθες το απόγευμα, η ΝΔ εμφανίστηκε σφόδρα επικριτική κατά της κυβέρνησης. 

«Είναι φανερό ότι ακολουθεί μία πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική. Έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια. Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε. Το αποτέλεσμα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ, «θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για τον λαό και τη χώρα μας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μιλώντας στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως -άγνωστο αν σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ανέφερε: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα. Την ψηφίζουμε με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Άλλο πράγμα είναι όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσουν θετικά σήμερα, ωστόσο σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν πως  η αξιολόγηση «καρκινοβατεί» και ότι «οι δήθεν διαπραγματευτές της κυβέρνησης της δήθεν αριστεράς που υποθήκευσαν την περιουσία του ελληνικού λαού για 99 χρόνια στο Υπερταμείο δηλώνουν αδυναμία».

Χαρακτηρίζουν την απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ως μειωτική για τη χώρα, επιβαρύνοντας μάλιστα το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα. «Δυστυχώς οι ψευτοπαλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του», τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, απαιτώντας ωστόσο να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφάπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, «για να μην πληρώσουν για μία ακόμα φορά μαζί με τη χώρα τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα».

Μπροστά σε αυτά που έρχονται, σημειώνει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, «ο βαρύτατος προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους το περασμένο Σάββατο δείχνει λιγότερο βαρύς», με τον πρωθυπουργό να έχει να επιδείξει δύο ηχηρές ήττες, από τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν.

Το Ποτάμι 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατηθεί από το κόμμα κατά την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το απόγευμα υπερίσχυε το «παρών», ωστόσο όλα θα επανεξεταστούν από την αρχή. Το δίλημμα που έχουν και στο Ποτάμι είναι ότι από τη μία δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα, όμως από την άλλη δεν θέλουν και να κατηγορηθούν ότι βάζουν πλάτη στους ξένους.

Θεωρούν πάντως ολοκληρωμένη την αξιολόγηση: «Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πριν από μια δύσκολη συμφωνία, πάντα έχουμε δραματοποίηση της κατάστασης με "αποκαλύψεις" και σκληρές δηλώσεις. Τελικά μπαίνουν όλα στο τραπέζι και βρίσκεται λύση. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Ο κ. Τσίπρας, όταν φθάσει στο πάρα 5 θα υπογράψει, μιλώντας ξανά για "ηρωική διαπραγμάτευση" και πανηγυρίζοντας για την επιτυχία. Μόνο που τον λογαριασμό και των καθυστερήσεων και κυρίως των λάθος προτεραιοτήτων στις διαπραγματεύσεις τον πληρώνει η κοινωνία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ενωση Κεντρώων-ΚΚΕ

Και ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός πλέον το σκέφτεται. «Ο Τσίπρας πάει να μας χρησιμοποιήσει, σε ένα σκηνικό ρήξης με τους ξένους. Εμείς δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θέλουμε ρήξη με τους ξένους αλλά συνεννόηση», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Περισσός, «πρόκειται για κοροϊδία» και καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση (ξανά) της 13ης και 14ης σύνταξης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v