«Το να κατηγορεί οποιονδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ για παροχωλογία και λαϊκισμό είναι τουλάχιστον κωμικό. Έταξε 12 δις ευρώ παροχές. Μέχρι σήμερα, έχει πάρει 12,5 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας ... Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας άνθρωπος που είχε την ευκαιρία του. Απέτυχε. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του ως πρωθυπουργός». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Δευτέρα 8 Μαΐου, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» και το δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε.
«Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι αύξησε ένα φόρο, τον Φ.Π.Α., κατά μια μονάδα. Τόση επαφή έχει με την πραγματικότητα ... Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε συνολικά 27 φόρους ... Σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο 600 και 700 ευρώ. Δηλαδή, ένα μηνιάτικο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ήρθε στην εξουσία επικαλούμενος το νέο, τελικά αντιπροσωπεύει το πιο παλιό από το παλιό. Όχι ως προς την ηλικία του προφανώς, αυτή είναι αντικειμενικά προσδιορισμένη, αλλά ως προς τις νοοτροπίες τις οποίες κομίζει, την έφεση στο πελατειακό Κράτος, την προσπάθεια δημιουργίας ενός καινούριου στρατού εξαρτημένων από το Κόμμα πολιτών στη Δημόσια Διοίκηση, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».
«Δεν γίνεται πρωθυπουργός», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «να προσέρχεται σε συνέντευξη και να λέει ότι το Δ.Ν.Τ. του ζητούσε να πάρει 42,5 φορές περισσότερα μέτρα. Δηλαδή, του ζητούσε να πάρει 151 δισ. ευρώ μέτρα».
Αναφερόμενος στη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ήταν μια νίκη της κοινής λογικής, της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού και του σκληρού διχασμού. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι εξαιρετικά καταρτισμένος πολιτικός, φέρνει νέες ιδέες και θα αγωνιστεί για μια καλύτερη Ευρώπη ... Ήταν ξεκάθαρο ότι η Γαλλία ήταν σε θέση να κάνει μια τομή με το παρελθόν ... Το συμπέρασμα είναι ότι τα παραδοσιακά Κόμματα πρέπει να αλλάζουν».
Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει αυστηρά την πολιτική της “1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο”, θα προχωρήσει σε εξoρθολογισμό του συστήματος προμηθειών και σε συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, για τον τομέα της δημόσιας Υγείας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Πρέπει, ως κοινωνία, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του συστήματος Υγείας. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ... Και αντί ο Υπουργός να κάνει χυδαία σόου χειρουργώντας ασθενείς, ας πάει στα νοσοκομεία να δει τι συμβαίνει. Εάν, βέβαια, μπορεί να πάει. Πράγμα για το οποίο έχω σοβαρές αμφιβολίες».
«Εκλέχθηκα με δέσμευση να πω την αλήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η χώρα χρειάζεται παραγωγικό Δημόσιο και ανταγωνιστική οικονομία. Ως Υπουργός, εφάρμοσα πολιτικές που επιβράβευαν τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους. Δική μου πρόταση είναι να προχωρά πιο γρήγορα στην επετηρίδα ο καλός δημόσιος υπάλληλος ... Εάν υπάρχουν πολίτες που πιστεύουν ακόμη στο αφήγημα του εύκολου λαϊκισμού, δεν πρέπει να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία... Δεν υπάρχει μεγάλο ακροατήριο που θέλει να ακούει παραμύθια από τους πολιτικούς... Η σιωπηλή πλειοψηφία ζητάει την αλήθεια».
Για τους βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Δέσμευσή μας είναι ότι η αποκλιμάκωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις πρέπει να πάει στο 20% εντός δύο ετών ... Εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο 9%, όχι στο 22% ... Πρώτες προτεραιότητες για τη Νέα Δημοκρατία είναι, επίσης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, για να πάρει μπρος η παραγωγική Ελλάδα».
«Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον», σχολίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και φαίνεται να τηρεί μια εξαιρετικά αμυντική στάση στην πρότασή μας να επιστραφεί τώρα το 0,5% του Α.Ε.Π. πίσω στην κοινωνία, μέσα από στοχευμένες μειώσεις φόρων. Αν ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος ότι θα έχει υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό του 2017, θα μπορούσε κάλλιστα να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση τώρα. Πως, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα υπερβούμε το 2019 το στόχο του 3,5%, με τόσο μεγάλη σιγουριά, ώστε να εφαρμοστούν τα αντίμετρα 2% του Α.Ε.Π.; Θα πρέπει να πάμε σε πλεόνασμα 5,5% το 2019, για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Και τώρα αρνείται να δεχθεί ότι μπορεί να έχει υπέρβαση στόχου 0,5%, για να μειώσει τώρα τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% και να μπορέσει να δώσει και μια ανάσα μέσα από τη μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια».
Για το αίτημα των εκτός Ελλάδας Ελλήνων να ψηφίζουν από τους τόπους διαμονής τους, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Έχουμε καταθέσει, εδώ και ένα χρόνο, πρόταση νόμου τεκμηριωμένη, για να μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου και να μην συμβαίνει στην Ελλάδα. Και λυπάμαι που θα το πω, θα καταγγείλω δημόσια, για άλλη μία φορά, τον Πρόεδρο της Βουλής για το γεγονός ότι αυτή η πρόταση νόμου εδώ και ένα χρόνο τώρα δεν έχει καν συζητηθεί. Καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μη θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους εκτός Ελλάδας Έλληνες να ψηφίζουν. Ίσως είναι αυτοί που βλέπουν τα πράγματα στη χώρα μας με ένα πιο καθαρό βλέμμα, αλλά είναι αδιανόητο σήμερα, όταν πρακτικά όλες οι χώρες έχουν λύσει και έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αυτό να μην συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι δέσμευσή μου, λοιπόν, ένα από τα πρώτα σχέδια νόμου, τα οποία θα καταθέσουμε, όταν με το καλό οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστευθούν την διακυβέρνηση του τόπου, να είναι η χορήγηση δυνατότητας ψήφου στον μόνιμο τόπο διαμονής τους για τους εκτός Ελλάδας Έλληνες».
Αναφερόμενος στη συνέντευξη του κ. Ιβάν Σαββίδη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Είμαστε Δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να εκφράζει δημόσια την άποψή του, είτε είναι απλώς πολίτης είτε είναι επιχειρηματίας ... Όταν, όμως, η Βουλή, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου, έχει ψηφίσει μια χαριστική τροπολογία, που χαρίζει στην επιχείρηση του κ. Σαββίδη 38.000.000 ευρώ από πρόστιμα λαθρεμπορίου και, τέσσερις μέρες μετά, βγαίνει αυτή η συνέντευξη άκρως υποστηρικτική στον πρωθυπουργό και δεν θα πω επικριτική, αλλά στα όρια του προσβλητικού, για τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, τότε νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα».
«Θέλω να ξεκαθαρίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «για άλλη μια φορά, ότι εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε παρεμβάσεις ούτε εκφοβισμούς ούτε εκβιασμούς. Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται κι αυτή τους δικούς της κανόνες. Και κανόνες θα επιβληθούν προς όλες τις κατευθύνσεις και όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες. Όλοι οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, αρκεί να τηρούν το νόμο και να μη θεωρούν ότι πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο κάποιου Μέσου Ενημέρωσης για πολιτική προστασία ... Γνωρίζω χιλιάδες επιχειρηματίες που προσπαθούν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να ασκήσουν το επιχειρείν και δεν φαντάζομαι ότι πρέπει να έχουν πολιτική παρέμβαση μέσα από κάποιο Μέσο. Αυτό είναι ο ορισμός της διαπλοκής. Αν έπρεπε να ανατρέξουμε στο λεξικό Μπαμπινιώτη για τον ορισμό της διαπλοκής, είναι ακριβώς αυτό: Αγοράζω ένα Μέσο, ασκώ πολιτική πίεση για να μπορώ, με αυτόν τον τρόπο, να εξυπηρετούμαι επιχειρηματικά. Και μάλιστα είναι και η πρώτη τέτοια δημόσια ομολογία διαπλοκής, την οποία εγώ έχω ακούσει».
Μιλώντας για το Μητρώο Στελεχών και την ανανέωση στην πράξη, που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Εγώ εκλέχθηκα με σύνθημα “Νέα Δημοκρατία από την Αρχή”. Το Σάββατο, είχαμε μια συνάντηση γνωριμίας, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι. Όλοι τους έχουν ένα κοινό. Μπαίνουν για πρώτη φορά στην πολιτική. Σπάνε τα στεγανά των κλειστών Κομμάτων. Κάνουμε άνοιγμα στην κοινωνία. Τα Κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Πρέπει να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κοινωνίας».