Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Νέες τιμές-στόχοι από 3 ξένους οίκους (upd)

Αν και υπεράνω των εκτιμήσεων, οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ διχάζουν τους ξένους αναλυτές. Οι CSFB και Deutsche Bank προχώρησαν σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου έως τα 27,5 και τα 22,5 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ η Morgan Stanley σε μείωση έως τα 17,3 ευρώ. Τι εκτιμά η UBS. Πώς υποδέχτηκαν τις αυξήσεις οι Έλληνες αναλυτές.

ΔΕΗ: Νέες τιμές-στόχοι από 3 ξένους οίκους (upd)
Λίγο έως πολύ υπεράνω των εκτιμήσεων ήταν οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, σύμφωνα με ορισμένους από τους αναλυτές. Ωστόσο, σε δύο ”στρατόπεδα” φαίνεται να χωρίζονται οι μεγάλοι ξένοι οίκοι, αφού εμφανίζονται αντίθετοι ως προς το πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις αυτές την ηλεκτρική εταιρία.

Στα 22,5 από 21,4 ευρώ αναθεώρησε η Deutsche Bank την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ, διατηρώντας σύσταση ”hold” και εκτιμώντας πως η ανοδική αναθεώρηση των τιμολογίων θα αντισταθμίσει μέρος του κόστους απο τα καύσιμα.

Παρομοίως, η CSFB στο πρωινό της report αναβαθμίζει την τιμή-στόχο στα 27,5 ευρώ, από 26 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση ”outperform”. Στους επόμενους έξι μήνες, λέει ο ξένος οίκος, η ΔΕΗ ως επενδυτική προοπτική θα εμφανιστεί ισχυρότερη, αφού, μεταξύ άλλων, η ορατότητα σχετικά με τις ρυθμιστικές ενέργειες θα είναι αυξημένη και θα υπάρχει νέο στρατηγικό σχέδιο.

Με τα τιμολόγια να ακολουθούν τον πληθωρισμό (της τάξης του 3% το 2006), τη βελτίωση του μείγματος καυσίμων ως αποτέλεσμα της επικαιροποίησης του business plan και την επαναδιαπραγμάτευση των εργασιακών όρων έως το τέλος του 2005, ”θα αποτιμούσαμε τη ΔΕΗ στα 32 ευρώ”, αναφέρει η CSFB.



Αντίθετα, η Morgan Stanley σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Αυγούστου και τίτλο ”Τα κόστη σκοτώνουν το μέρισμα” υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της εταιρίας στα 17,3 ευρώ, από 19 προηγουμένως, με σύσταση ”underweight”, καθώς εκτιμά ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την υποχώρηση των κερδών.

Ο οίκος εκφράζει την εκτίμηση ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ ”στραγγαλίζεται” από την άνοδο της τιμής των καυσίμων και προχωρά σε καθοδική αναθεώρηση κατά 31% των κερδών ανά μετοχή και του προς διανομή μερίσματος κατά 19% για το 2005. Επίσης προχωρά σε περικοπή των εκτιμήσεών της για τα EBITDA της περιόδου 2005-2007.

H Morgan Stanley, από την πλευρά της, υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της εταιρίας στα 17,3 ευρώ, από΄19 προηγουμένως, με σύσταση ”underweight”, καθώς εκτιμά ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την υποχώρηση των κερδών.

”Θετική έκπληξη, αλλά όχι αρκετή” είναι ο τίτλος της έκθεσης της UBS με ημερομηνία επίσης 23 Αυγούστου. Όπως επισημαίνει ο οίκος, αν και οι αυξήσεις ήταν στο υψηλότερο σημείο των εκτιμήσεων της αγοράς (”κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κυβερνητική υποστήριξη”), δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τα λειτουργικά κόστη. Η ΔΕΗ δεν μετακυλίει τις αυξήσεις του κόστους στους καταναλωτές, σε αντίθεση με τα διυλιστήρια, αναφέρει η UBS.

---------- Οι Έλληνες αναλυτές

Θετικοί, αν και με... επιφυλάξεις, εμφανίζονται οι Έλληνες αναλυτές για την αύξηση των τιμολογίων. Η Alpha Finance επισημαίνει την υπεράνω των εκτιμήσεων αύξηση, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμο momentum, αν και εκτιμά πως η άνοδος των καυσίμων θα βλάψει την κερδοφορία του α΄ εξαμήνου, αντισταθμίζοντας την όποια θετική επίδραση από την αύξηση των τιμολογίων.

Η Εγνατία Finance, αν και πιστεύει πως η μετοχή θα συνεχίσει να υποαποδίδει στο επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων διατηρεί τη σύσταση για ”συσσώρευση”.

Βελτιωμένες κατά 2,1% είναι οι προβλέψεις της Σίγμα για τα κέρδη ανά μετοχή του 2005 της ΔΕΗ και κατά 6,5% για το 2006, αν και επισημαίνει και αυτή πως τα τιμολόγια δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα έξτρα κόστη από τα καύσιμα.

Επιφυλακτική παραμένει η Marfin Analysis, εκτιμώντας ότι σειρά εξωτερικών παραγόντων θα συνεχίσει να επιδρά στο κόστος, ενώ οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν καταφέρνουν την πλήρη αντιστάθμιση του γεγονότος αυτού.



Η μετοχή της ΔΕΗ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 20,92 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v