Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Να’ ταν ψέμα...

Η απουσία υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και η ευκολία με την οποία η αγορά επιστρέφει σε αρνητικό πρόσημο είναι ενδεικτικές του... στραβωμένου κλίματος, επισημαίνουν οι αναλυτές της Merit ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ότι ”όσο πιο σύντομα αντιληφθούμε την αλλαγή των όρων του παιχνιδιού, τόσο το καλύτερο”.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Να’ ταν ψέμα...
των Ε.Ι. Βάρσου και Α.Ν. Καραλή

Η συνεδρίαση της Πέμπτης, τελευταίας ημέρας του Μαρτίου, αποδείχθηκε πολύ δυσάρεστη κι ενδεχομένως ”αποτελειωτική” για την –ούτως ή άλλως- ευαίσθητη ψυχολογία του επενδυτικού κοινού.

Οι ελπίδες ανοδικής αντίδρασης του Γενικού Δείκτη, την ημέρα εκείνη, ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, αφενός διότι είχε προηγηθεί άνοδος και βελτίωση της ψυχολογίας στη Wall Street, αφετέρου διότι η αμέσως προηγούμενη ημέρα, η Τετάρτη, ήταν έντονα πτωτική και είχε φέρει την αγορά στο αμέσως προηγούμενο χαμηλό της, αυτό των 2.840 μονάδων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν ανοδικό και... ελπιδοφόρο. Φευ!

Η αγορά διέψευσε κάθε προσδοκία ανόδου, απογοήτευσε και τον τελευταίο αισιόδοξο και εξάντλησε και τον πιο αναίσθητο σε πτωτικά γυρίσματα, καταφέρνοντας τελικώς να κλείσει με απώλειες και βυθίζοντας στην απελπισία τους traders που τελευταία έχουν δει τα πράγματα... σκούρα.



Η συμπεριφορά αυτή αφαιρεί αρκετές από τις πιθανότητες ανάκαμψης της αγοράς, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η διορθωτική τάση που –εκ των υστέρων κρίνοντας έχει εκκινήσει από την διπλή κορυφή στις 3.150 μονάδες- τείνει να κατοχυρωθεί, οδηγώντας τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, απειλώντας πρώτα απ’ όλα την στήριξη που εμφανίζεται στις 2.800 μονάδες και ωθώντας μας προς την περιοχή από την οποία διέρχεται αυτή τη στιγμή ο Κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών, δηλαδή τις 2.650 μονάδες.

Ως το επίπεδο αυτό, τις 2.600-2.650 μονάδες, η κίνηση της αγοράς κινείται στα πλαίσια της ”διόρθωσης” της κυρίαρχης ανοδικής τάσης.

Αν είχε σταματήσει στις 3.000 ή ακόμα και στις 2.900 μονάδες θα κάναμε λόγο μονάχα για profit taking. Κάτω από τις 2.600 μονάδες θα μιλήσουμε για πτωτική τάση.

Τεχνικά, διακρίνουμε ένα επίπεδο υποψήφιο να εξελιχθεί σε στήριξη ως double bottom, στις 2.840 μονάδες, από το οποίο θα ξεκινήσουν οι όποιες απόπειρες αντίδρασης του Γενικού Δείκτη. Προς το παρόν οι απόπειρες αυτές χαρακτηρίστηκαν ως ”λίγες” ή αναιμικές. Η απουσία υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και η ευκολία με την οποία η αγορά επιστρέφει σε αρνητικό πρόσημο είναι ενδεικτικές του... στραβωμένου κλίματος...

Έτσι ο σχηματισμός εξελίσσεται διακριτικά σε πτωτικό ώμο-κεφαλή-ώμο ή σε πτωτικό pennant μεταξύ 2.850-2.950 μονάδων. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάποιος εκ των δύο σχηματισμών, η αγορά θα χάσει γρήγορα και αποφασιστικά το μαξιλαράκι των 2.850 μονάδων και θα κινηθεί σύντομα προς τις 2.750 μονάδες.

Αν μη τι άλλο, η κατάσταση αυτή μας υπαγορεύει να είμαστε πιο αναίσθητοι σε ερεθίσματα τοποθετήσεων και αρκετά πιο ευαίσθητοι σε σήματα εξόδου ή πωλήσεων. Εξάλλου, διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία παραδοσιακά οι αγορές σημειώνουν τοπικά υψηλά, ειδικά αν έχει προηγηθεί η άνοδος του January Effect, περίοδο κατά την οποία επικρατεί άπνοια σε εταιρικές ειδήσεις, έως ότου αρχίσουν να ανακοινώνονται τα μερίσματα και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, περίοδο, τέλος, κατά την οποία έτυχε φέτος να ταλαιπωρούνται διεθνώς οι κεφαλαιαγορές από ανησυχητικά ή δυσάρεστα μακροοικονομικά στοιχεία.

Όσο πιο σύντομα αντιληφθούμε την αλλαγή των όρων του παιχνιδιού, τόσο το καλύτερο. Και ήδη αρκετοί εξ υμών έχουν καθυστερήσει. Στο κάτω-κάτω, δε θεωρούμε την κατάσταση αυτή μόνιμη για το υπόλοιπο της χρονιάς. Προσωρινή διόρθωση είναι, κάποια στιγμή θα περάσει. Όσο πιο αναίμακτα, τόσο καλύτερα!

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v