ΣΜΕΧΑ: Ισότιμη εφαρμογή του νόμου για κατάχρηση

Προτάσεις που στοχεύουν αφενός στην απόλυτα διαφανή λειτουργία όλων των εταιριών και αφετέρου στη θωράκιση των επενδυτών για αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης κατέθεσε ο ΣΜΕΧΑ σχετικά με το νομοσχέδιο περί χειραγώγησης της αγοράς. Ζητείται η κατάργηση της μαγνητοφώνησης των εντολών.

ΣΜΕΧΑ: Ισότιμη εφαρμογή του νόμου για κατάχρηση
Προτάσεις που στοχεύουν αφενός στην απόλυτα διαφανή λειτουργία όλων των εταιριών και αφετέρου στη θωράκιση των επενδυτών για αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης κατέθεσε ο ΣΜΕΧΑ σχετικά με το νομοσχέδιο περί χειραγώγησης της αγοράς.

Σε συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, τόσο ο πρόεδρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ τόνισαν πως τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του εν λόγω νομοσχεδίου, με την προϋπόθεση, όμως, πως θα ισχύσει ισότιμα για όλους χωρίς εξαιρέσεις, προκειμένου να μην ξαναγίνει κατάχρηση της αγοράς ή, αν γίνει, να υπάρξει τιμωρία των καταχραστών.

Κύριο σημείο το οποίο υπογράμμισε ο ΣΜΕΧΑ είναι η κατάργηση της μαγνητοφώνησης των εντολών, για σειρά λόγων, που το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ έχει ήδη γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, ο ΣΜΕΧΑ ζητά

* την άρση του τραπεζικού απορρήτου, καθώς, όπως επισημάνθηκε, είχε εξαρχής εντοπίσει ως σημαντικό στοιχείο για την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου, την ενιαία εφαρμογή των υποχρεώσεων τόσο από τις ΑXΕΠΕΥ όσο και από τα τραπεζικά ιδρύματα

* την αναστολή εκτέλεσης ποινής και μη δημοσίευση των διοικητικών ποινών μέχρι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση,

* αναβαθμισμένη διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,

* μείωση ορίων προστίμων μόνο για περιπτώσεις γνωστοποίησης ύποπτων συναλλαγών,

* Ίση μεταχείριση Ελλήνων και ξένων στην προνομιακή πληροφορία,

* Κατάργηση της ρήτρας που εμποδίζει τις ελληνικές ΑΧΕ να πωλούν σε ξένους επενδυτές / πελάτες που επέβαλλε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΚΑ.

Ειδικότερα, ο ΣΜΕΧΑ προτείνει την κατάργηση της μαγνητοφώνησης των εντολών, διότι:

Α) Η υποχρέωση μαγνητοφώνησης όλων των προφορικών εντολών που δίνουν οι επενδυτές προς τους μεσολαβητές της αγοράς, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 18, δεν αποτελεί διάταξη κοινοτικού δικαίου, αλλά εθνικό δίκαιο.

Β) Η μαγνητοφώνηση των εντολών των πελατών δεν μπορεί να αποτελεί νομοθετικά ρυθμιζόμενη υποχρέωση.

Γ) Αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε μέλους στο πλαίσιο της διασφάλισης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του και ως εκ τούτου αντικείμενο εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του.

Δ) Τεχνικά είναι αδύνατον να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, θα δημιουργήσει μία πρόσθετη μορφή αυθαίρετης κρίσης. Η εκ του νόμου υποχρέωση μαγνητοφώνησης εντολών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και τα μέσα με τα οποία παρέχονται (π.χ. κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), καθώς και τα συχνά τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν στα μηχανήματα καταγραφής, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε το τεχνικό πρόβλημα τη στιγμή που παρουσιάζεται, κατά την άποψή μας προβλήματα ασάφειας, αδικίας και προστριβών μόνο θα δημιουργήσει από πλευράς ελεγχόντων και ελεγχόμενων παρά θετική συμβολή.

Ε) Επιπλέον, όλα αυτά προσθέτουν κόστη και δημιουργούν έλλειψη ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα χρηματιστηριακό περιβάλλον στο οποίο τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί υποτονική δραστηριότητα, κλείσιμο εταιριών και απομάκρυνση των ιδεατών επενδυτών, με έντονη ποσοστιαία συμμετοχή (πάνω από 50%) αλλοδαπών, των οποίων οι κανονισμοί λειτουργίας δε ρυθμίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΣΤ) Εάν κάποιος στοχεύει στην κατάχρηση της αγοράς και γνωρίζει ότι μαγνητοφωνούνται οι συνδιαλέξεις, θα χρησιμοποιήσει καρτοκινητή τηλεφωνία (όπως γίνεται τώρα με τις ροζ αγγελίες κ.λπ.) ή ελβετικές τράπεζες και άλλα μέσα.

Ζ) Είναι περιττή η υποχρέωση μαγνητοφώνησης, αφού σύμφωνα με το άρθρο 22, παρ. 2β ”η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί επιπροσθέτως να λαμβάνει στοιχεία για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και για αρχεία διακίνησης δεδομένων από παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών”. Έτσι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αιφνιδιάζει και θα αποκαλύπτει τους καταχραστές της αγοράς, εάν το επιδιώξει πραγματικά.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον παραμείνει η υποχρέωση, η μαγνητοφώνηση που κατά το νόμο αφορά τόσο στις ΕΠΕΥ όσο και τα Πιστωτικά Ιδρύματα (Κεντρικά και Υποκαταστήματα – ακόμη και στην περίπτωση που δεν είναι απευθείας μέλη του ΧΑ, αλλά θυγατρικές τους εταιρίες), θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ηχογράφηση της επιβεβαίωσης από τους εντολείς προς τους μεσολαβητές των συναλλαγών που εκτελέστηκαν για λογαριασμό τους και με βάση τις εντολές που οι ίδιοι έδωσαν στη διάρκεια της ημέρας, επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει, καλύπτεται και η περίπτωση που δίνονται εντολές από επενδυτές στα μέλη μέσω κινητών τηλεφώνων, για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ηχογράφηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v